Maturska ekskurzija u Srbiji: Posao za ceo razred da bi svi zajedno na ekskurziju

Dragana Možek Image copyright Privatna arhiva
Natpis na slici Post koji je pokrenuo priču

Učenici Desete gimnazije u Beogradu će posle škole nositi kafu i kolače firmama u komšiluku, sledećeg vikenda preseliće jednu porodicu, a jednoj sugrađanki će srediti i celu biblioteku po azbučnom redu.

Sve ove poslove dobili su za samo 20 sati.

Toliko je prošlo od kada je njihova razredna i nastavnica nemačkog Dragana Možek na društvene mreže postavila poziv na „humanitarnu akciju".

U postu na Fejsbuku je objasnila da razred prikuplja novac kako bi svi zajedno otišli na ekskurziju u septembru.

Učenici su odlučili da novac pošteno zarade.

„Neverovatno je, ali od kada sam pozvala ljude da nas uposle, ne mogu da stignem da odgovorim na sve ponude za posao, ali i pomoć", kaže Dragana Možek za BBC na srpskom.

„Mislim da sam dogovorila poslova dovoljno da ceo razred radi narednih nekoliko meseci.

„Jako je bitna još jedna stvar - da mi stvarno želimo da zaradimo taj novac, ne da ga samo dobijemo. Zato pozivam ljude da nam daju posao, ne da nam samo pošalju pomoć."

Kako su došli na ideju?

Kada je stigla ponuda za ekskurziju, ceo razred je bio oduševljen. Ispostavilo se da bi možda mogli da dobiju jedno besplatno mesto, a da šest porodica neće moći da deci plati put.

Dragana je shvatila da je ekskurzija pravi način da deca nauče jednu od važnijih životnih lekcija - kako da cene zarađeni novac.

Tokom rada sa decom, primetila je da nemaju svest o novcu, bez obzira da li im „roditelji daju malo ili mnogo."

„Sa 17 ili 18 godina nemaju predstavu šta to znači i koliko zarađeni novac traži truda i napora" kaže.

Natpis na slici To što će đaci raditi ne znači da će učionice biti prazne, objašnjava Dragana. Jer - škola ne sme da trpi (arhivska fotografija)

Šta su rekla deca, a šta roditelji

Dragana je ideju iznela roditeljima.

„Oni su se oduševili. Valjda su shvatili da je to sjajna prilika i da deca ne budu kod kuće za telefonom, već možda i da se osećaju korisnim", kaže Dragana.

Nije bila sigurna kako će razred reagovati, ali se iznenadila. Učenici su odmah počeli da smišljaju šta bi mogli da rade.

Shvatili su da je prednost što im je škola u blizini poslovnih kancelarija i tržnog centra.

„Njihova je bila ideja da nose ručkove i kafe zaposlenima. To im se činilo lako, a istovremeno, zaposleni su spremni da plate za ovu uslugu.

„Odmah su smislili i da kuvaju zajedno sa svojim porodicama, da rade selidbe, drže časove... Bila je to duga lista predloga, a entuzijazam me je oduševio."

Ceo razred na radnom mestu

Natpis na slici Kuvaće se i raznositi kafe po firmama (arhivska fotografija)

Dragana ne ispušta telefon iz ruku. Kaže da ne stiže da odgovori na sve poruke, ali obećava da će se svima javiti.

„Javilo se dosta ljudi iz inostranstva koje je dirnula naša priča. Želeli su odmah da pošalju novac. Svima sam im rekla da je bitno da ga deca zarade."

Firmama koje su htele da sponzorišu ekskurziju poručili su isto - da bi im srednjoškolci radije kuvali kafu ili donosili ručak.

Ukoliko se akcija nastavi ovim tempom i učenici sakupe više nego što im je potrebno, dogovor je da novac daju u humanitarne svrhe.

Reakcije na društvenim mrežama

Draganin post naišao je na oduševljenje korisnika društvenih mreža. Za samo 20 sati, podelilo ga je više od 10.00 ljudi.

Korisnici mreža su malom hvalili entuzijazam nastavnice, ali i dece.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Povezane teme

Više o ovoj priči