Kecelje na spomenicima: Šta misle ministarka, crkva i Tviter

Kecelje na spomenicima Image copyright Srđan Veljović
Natpis na slici Prizor koji sveštenici ne viđaju svakog dana

Ljubičastim keceljama okačenim na spomenike istaknutim muškarcima srpske istorije, grupa feminističkih organizacija poslala je poruke u susret Osmomartovskom protestnom maršu.

„Podržavam ženski štrajk", „Nauka je ženskog roda" i „Abortus je žensko pravo", poručili su Tesla, Cvijić, patrijarh Pavle i drugi.

Kecelje su ubrzo uklonjene, ali je ova flešmob akcija za kratko vreme izazavala brojne reakcije.

Srpska pravoslavna crkva oštro je osudila postavljanje kecelje sa natpisom „Abortus je žensko pravo" na spomenik patrijarhu Pavlu , a patrijarh srpski Irinej je to nazvao „divljaštvom" i „sramotom".

„Ko će da tumači šta je razlog ovome, ali sramota je ovako nešto uraditi. Malo je reći da je neozbiljno. Nije lepo", izjavio je Irinej za dnevni list Kurir.

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović je u saopštenju navela da „postoje različiti načini da se izraze stav i kritika", ali da je postavljanje transparenta na spomenik patrijarhu Pavlu „skrnavljenje njegovog lika i dela".

„Pravo na abortus jeste lično pravo žene, ali ovom transparentu svakako nije mesto na spomeniku patrijarhu Pavlu", navela je Mihajlović.

Dodala je da postupak aktivistinja za ženska prava „ne samo da vređa vernike, nego doprinosi produbljivanju sukoba u društvu."

Image copyright Srđan Veljović
Natpis na slici Kecelje su ljubičaste boje, koja je simbol međunarodnog štrajka žena i feminističkog otpora

Biljana Stojković iz nevladina organizacija za prava žena, Inicijative žena Srbije, smatra da je ova akcija „probudila uspavane patrijarhalne duhove".

„Reakcija ministarke Mihajlović je oportuna, jer ona zapravo brani ženska prava samo dokle je to politički prihvatljivo u konzervativnoj sredini", kaže Stojković za BBC.

Dodaje da će „ministarka podržavati prava žena dok se to ne kosi sa patrijarhalnim vrednostima, to jest, dok ne udarimo na ono što je srž patrijarhata, a to je SPC".

Stojković ističe da „niko od članova vlasti, a ni opozicije" nije pružio zvaničnu podršku njihovoj akciji.

Reakcije na društvenim mrežama su podeljene.

Mnogi akciju sa ljubičastim keceljama smatraju uspešnom.

I kažu da se ovakvim akcijama ukazuje i na neke druge, veće probleme.

Neki nisu videli smisao ovakve akcije...

I stavljanje kecelja na spomenike vide kao skrnavljenje.

Drugi su izvukli citate patrijarha Pavla...

a neki stali u odbranu njegovih stavova.

A i po pitanju toga „šta bi patrijarh Pavle danas uradio" je bilo podeljenih mišljenja.

Više o ovoj priči