Borba protiv raka u Srbiji: Poziv ili pismo pa kazna

dom zdravlja Image copyright BSIP
Natpis na slici Do sada su neki Domovi zdravlja zvali pacijente telefonom, kažu iz Udruženja žena obolelih od raka dojke

„Halo, zovem iz Vašeg Doma zdravlja, trebalo bi da dođete na preventivni pregled."

Ovakvi pozivi trebalo bi da postanu uobičajeni u Srbiji, nakon što je danas stupio na snagu novi Zakon o zdravstvenom osiguranju.

Ovaj zakon predviđa i da oni koji se tri puta ogluše o poziv na skrinig, a kasnije obole, plate čak 35 odsto lečenja, iako imaju zdravstveno osiguranje.

Udruženja obolelih i aktivisti kažu da je odluka o uvođenju preventivnih pregleda neophodna, kao i da je država morala da uradi nešto kako bi podstakla građane da zdravlje proveravaju na vreme.

Oni, ipak, upozoravaju da zdravstvene ustanove za sada nemaju kapaciteta da širom zemlje organizuju preventivne preglede za sve građane, kako to predviđa zakon. Ministarstvo zdravlja do objavljivanja teksta nije odgovorilo na pitanja BBC-ja na srpskom o novom zakonu i pregledima.

Obavezni pregledi organizovaće se za tri bolesti za koje se u Srbiji rade skrinig testovi: rak dojke, grlića materice i debelog creva.

Novi zakon predviđa da Domovi zdravlja građane na preventivne, takozvane skrining testove, pozivaju telefonom ili slanjem pozivnog pisma, kažu za BBC na srpskom u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut".

Šta je skrining i zašto se sprovodi

Skrining je vrsta preventivnog pregleda čiji je cilj da se eventualno oboljenje otkrije u što ranijoj fazi.

„Organizovani skrining radi se u ciklusima od nekoliko godina (dve ili tri godine)", objašnjavaju iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut" za BBC na srpskom.

Preventivni pregledi raka dojke, raka grlića materice i kolorektalnog karcinoma se u Republici Srbiji sprovode od decembra 2012. godine.

Kada je u pitanju rak dojke pozivaju se sve žene uzrasta od 50 do 69 godina, stoji u Uredbi o Nacionalnom programu za rano otkrivanje karcinoma dojke u Republici Srbiji.

Organizovani skrining raka grlića materice obuhvata žene uzrasta od 25 do 64 godine, a kolorektalnog karcinoma stanovništvo oba pola uzrasta od 50 do 74 godine.

Reprodukovanje multimedijskog sadržaja na vašem uređaju nije podržano
Media captionPrevencija: Bajkerke iz Srbije voze kako bi pozvale žene da idu na preglede

ZA - prevencija i užasne brojke

Rak dojke je jedan od vodećih uzroka smrnosti kod žena u Srbiji. Od njega godišnje oboli oko 4.000 žena, a umre oko 1.600. Statistika kaže da od 100.000 žena, njih 65 oboli od te bolesti.

„Da su neke naše članice išle na preventivne preglede, mnoge bi danas bile žive", kažu iz Udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke Budimo zajedno.

„Samo jedan taj pregled može da vam spasi život, jer je karcinom dojke bolest koja može da se izleči, ako se otkrije u ranoj fazi.

„Naša statistika je pokazala da je samo 30 odsto žena išlo na ovaj pregled. Država treba nešto da uradi da motiviše građane da dolaze, pa i na ovaj način."

Od raka grlića materice u Srbiji godišnje oboli 1.200 žena, a više od 600 premine, podaci su „Batuta". Na poslednjim skrining testovima, rak je dijagnostikovan po stopi od 370 slučajeva na 100.000 pregleda.

Image copyright Inga Kjer
Natpis na slici Ginekološki pregled traje oko 15 minuta

PROTIV - odakle im moj broj, adresa i ostali problemi

Tamara S. ima 37 godina i nikada nije primila poziv iz Doma zdravlja. Ni na mobilni ni na fiksni telefon.

Ona je podstanar i ne živi na adresi koja joj je u ličnoj karti.

„Čak i da su mi slali poziv, nikada ne bih mogla da ga dobijem. Takođe, nikada nisam kod kuće, kako da se javim ako zovu na fiksni?"

Dodaje da ni njena mama, koja ima 65 godina, nikada nije dobila pozivno pismo iz Doma zdravlja.

Nije jasno ni kako će se država ponašati tokom eventualnih štrajkova pošte, zbog kojih su nekoliko puta u toku prethodne tri godine kasnile pošiljke i po 20 dana.

Da li država može da sprovede zakon?

U Srbiji se samo u 17 domova zdravlja uopšte sprovodi skrining pregled grlića materice, kažu u jednom od njih - Domu zdravlja Novi Sad.

U njemu je u prethodne tri godine na preventivni pregled grlića materice došao najveći broj pacijentkinja - oko 70 odsto žena od 24 do 65 godine života koje su pacijentkinje ovog doma zdravlja.

„Kod nas postoji kol centar, pa tako zovemo žene jednom godišnje", kaže doktorka Ljerka Popov, ginekolog akušer i pomoćnica direktora u toj ustanovi.

Pregled je „vrlo jednostavan, a lečenje skupo i komplikovano", dodaje Popov.

U Domu zdravlja Novi Sad se skrining programi rade u toku regularnog radnog vremena.

Image copyright AFP
Natpis na slici Čekaonice domova zdravlja gotovo nikad nisu prazne pa se postavlja pitanje organizacije preventivnih pregleda

Ipak, doktorka Popov kaže da bi, sa povećanim odzivom žena, trebalo da se organizuju pregledi mimo regularnog proseca rada.

„Sada se dosta mučimo, ali stižemo sve. Ako bi došlo više žena, morali bismo da izdvojimo dodatno vreme za to."

Još uvek nije jasno kako će građani koje žive daleko od ambulanti dolaziti na preventivne preglede, niti da li će broj domova zdravlja u kojima se ovi pregledi obavljaju biti povećan.

„Mnoge žene koje su obolele su rekle da nikakve pozive za skrininge nisu dobijale, a da im o tome nisu govorili ni u Domu zdravlja kada bi dolazili na regularno lečenje", kažu iz Udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke Budimo zajedno.

„Neiformisanost nije opravdanje, ali je potrebno da se napravi kampanja i pozovu građani, ne samo da im se preti finansijskom kaznom."

Kako je reagovao Tviter: Lečenje kancera „pitanje života i smrti"

Aktivisti nevladinih organizacija usprotivili su se ovoj odluci Skupštine i nazvali je „nehumanom".

„Nepojmljiv je nivo neodgovornosti koji su pokazale Vlada predlaganjem, a Skupština usvajanjem Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju", napisao je Danilo Ćurčić iz Inicijative za ekonomska i socijalna prava „A11".

„Učešće u 35 odsto troškova lečenja kancera je pitanje života i smrti u ovoj zemlji."

Ćurčić je dodao da u Srbiji nije bilo nikakve analize efekata ove odluke.

Građani su se na društvenim mrežama pitali i kako će to u praksi da funkciniše - ko će pozivati i kako, šta se dešava kada država pozove na skrining, a onda se na rezultate čeka mesecima.

Mnogi su ukazali i na brojne probleme zdravstvenog sistema Srbije.

Ipak, neki korisnici društvenih mreža ukazuju i na to da su preventivni pregledi dobra stvar.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Povezane teme

Više o ovoj priči