Dan Vojske Srbije - moderna tehnologija i naoružanje, ali vojnicima nedostaju uniforme i čizme

  • Nataša Anđelković
  • BBC novinarka
Vojska Srbije

Autor fotografije, Fonet

Dvesta četiri godine posle podizanja Drugog srpskog ustanka u Takovu, Vojska Srbije svoj dan dočekuje nizom manifestacija širom Srbije, dok se predstavnici vojnog sindikata žale da je stanje „katastrofalno".

Opšta vojna obaveza, koja je u Srbiji postojala od 19. veka i kneza Mihaila, ukinuta je 2011. godine - tada vojska postaje profesionalna, uz mogućnost dobrovoljnog služenja vojnog roka. Na taj način i tako je zaokružen proces promena započet raspadom JNA posle ratova devedesetih godina.

Danas pripadnika Vojske Srbije ima ukupno 32.000 - 21.000 pod oružjem i njima komanduje predsednik države, dok je načelnik Generalštaba, vojno lice, najviši je stručni savetnik u ovoj oblasti i njemu i ministru odbrane, takođe civilu.

„Koraci od sedam milja"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre nekoliko meseci ocenio je da niko na prostoru bivše Jugoslavije ne može da se meri sa Vojskom Srbije.

Vučić je za RTS, posle vojne vežbe na Pasuljanskim livadama u novembru 2018, izjavio da „mi dramatično snažimo našu vojsku".

„Ti naši koraci nisu od milje, to su koraci od sedam milja", rekao je predsednik.

Čelnik Vojnog sindikata Novica Antić za BBC na srpskom potvrđuje da srpska vojska raspolaže modernim avionioma, tenkovima i artiljerijom.

Međutim, ulaganja u tehničku opremljenost ne mogu da nadomeste nedostatak ljudi i loše uslove u kojima rade, kaže on.

„Vojnicima nedostaje kvalitetna lična oprema - čizme i uniforma, ali i vojničke kacige".

On tvrdi da su vojnici izloženi radu u vrlo teškim okolnostima, iako se Srbija nalazi u mirnodopskim uslovima.

„Srpski vojnik radi kao da je ratno stanje - u nekim slučajevima njegovo radno vreme mesečno može iznositi i do 500 sati", kaže Antić.

To znači da pored 160 redovnih radnih sati, neki vojnici imaju i 340 sati prekovremenog rada ili čak 42.5 radna dana.

„Pri čemu im se ne plaća prekovremeni rad, topli obrok, regres", kaže Antić.

Objašnjava da se to dešava kada vojnik u Kopnenoj zoni bezbednosti, gde je na jednom od najodgovornijih zadataka, dobije smenu patroliranja uz administrativnu liniju sa Kosovom od 12 sati, a da je pre toga šest sati pripravan, a posle smene provede sat i po na straži.

„To je 19,5 radnih sati dnevno, a to se dešava nekad i 20 dana zaredom" u ovoj osetljivoj oblasti, dodaje on.

Antić napominje da se dešava da profesionalni vojnici, pored brojnih obaveza, dobijaju i zadatke koji se ne mogu podvesti pod vojne.

„Oficiri kose travu po kasarnama - profesionalci, koji treba da izvode vežbe gađanje, prinuđeni su i da čiste lišće ili grabuljaju".

Ministarstvo odbrane i ministar Aleksandar Vulin nisu odgovorili na pitanja BBC-a ovim povodom.

Autor fotografije, Fonet

Potpis ispod fotografije,

Glavnokomandujući vojskom - predsednik Vučić na smotri

Povećane plate

Vulin je u februaru ove godine ocenio da se stanje u vojsci menja na bolje - zarade su uvećane za devet odsto ove godine, a i prošle su bile uvećane za deset odsto.

Ministar je naveo da posle povećanja, pukovnik VS prosečno ima neto platu od 999 evra, a da su 2011. godine dobijali 803 evra.

„Tad je prosečna plata profesionalnog vojnika bila 276 evra, a danas je 359", naveo je Vulin.

Prema zvaničnim podacima, prosečna neto zarada u Srbiji je u januaru 2019. bila 100 evra veća - približno 462 evra.

Antić tvrdi da je i povećanje plata igra brojki i da većina pripadnika VS nije osetila taj boljitak.

„Kada uračunate inflaciju, kurs evra i ono što nam je oduzeto kad je bilo smanjenje plata u javnom sektoru, povišica je svega šest procenata", napominje on.

Predstavnik sindikata ističe da su loši i uslovi lečenja vojske, ali da je odliv stručnih kadrova najveći problem.

„Džabe vama tenk, ako nemate ljude koji će njim da upravljaju ili avijacija bez pilota".

On podseća da država mnogo uloži da obuči jednog oficira, a da je za samo dve godine vojsku napustilo oko 3.000 ljudi.

„Imali smo slučaj komandira tenka, koji je otišao da vozi kamion za platu od 1.800 evra", ističe Antić.

Stanovi po nižoj ceni

Koliko država „ceni, poštuje i voli" pripadnike bezbednosti i njihove porodice, pokazalo se, prema navodima ministra Vulina u utorak, kada je u Kraljevu i Kragujevcu započela izgradnja stanova za njih.

On je najavio da će oko 800 stanova u Kragujevcu biti gotovo tokom 2020. godine, a da će cena kvadrata biti 430 evra bez PDV-a.

„Nije reč o bilo kakvim socijalnim stanovima, jer su to stanovi građeni po najvišim standardima struke i profesije, a država i lokalna samouprava su tu da obezbede da cene budu prihvatljive i da budu daleko niže od tržišnih", naglasio je Vulin.

Prema podacima sindikalaca, oko 10.000 pripadnika vojske je stambeno nezbrinuto, a još 9.000 su neadekvatno zbrinuti - na primer, imaju jednosoban, a sleduje im veći stan.

Autor fotografije, Getty Images

Srbija tenkovska velesila u regionu

Vučić je prošle godine istakao da je, kada je došao na mesto ministra odbrane 2012. godine, u Vojsci bio samo jedan neispravan MIG avion, da bi ih danas u vežbi učestvovalo osam od 10 koliko ih Srbija ima.

"Mi imamo mnogo tenkova, tenkovska smo velesila po broju, ali najveći problem je uvek bio sa posadama - imali smo maksimalno 65 posada, a danas imate 100 posada iz aktivnog sastava, to pokazuje ozbiljnu snagu", zaključio je Vučić.

Vučić je tada najavio da očekuje u ovoj godini od Rusije nova oklopna vozila, modernija, i još 30 tenkova, a od Kine prve bespilotne letelice vredne oko 30 miliona evra.

Najavio da će do marta 2019. stići još četiri aviona MIG 29 iz Belorusije - ipak, do aprila, prema zvaničnim podacima, oni nisu stigli u Srbiju.

Više najava, manje naoružanja

Katarina Đokić iz Beogradskog centra za bezbedonosnu politiku ranije je za Al-džaziru ocenila da se, kad je reč o nabavkama naoružanja za VS, uočavaju dva trenda.

Prvi je, kaže, da javnost o detaljima nabavki ili donacija doznaje iz medija i kroz obraćanja političara, dok Ministarstvo odbrane retko objavljuje službene informacije što nabavlja i pod kojim uslovima.

Takođe, nabavke se mnogo češće samo najavljuju, nego što se sprovedu u delo.

„Javnost ima utisak da se Srbija ozbiljno naoružava, dok je u stvarnosti više reč o održavanju minimuma odbrambenih sposobnosti", rekla je ona.

Pre ruske donacije šest aviona, „borbena avijacija bila je na ivici gašenja", podsetila je Đokić, dodavši da su, prema podacima raspoloživim u medijima, vazduhoplovne snage Vojske Srbije raspolagale sa tri aviona MIG 21 i tri MIG 29, koji su morali na remont u 2018. godini.

„Donacija je neka vrsta kratkoročnog rešenja, načina da se odloži odgovor na pitanje šta dalje sa avijacijom", dodala je ona.

Dugoročni plan razvoja sistema odbrane VS, za razliku od, na primer, Hrvatske i Crne Gore, tajni je dokument.

„To omogućava oportunizam - ako javnost ne zna što država planira da nabavi ili razvije, neće ni primetiti da je došlo do promene plana ili pitati zašto obećano nije ispunjeno" rekla je tada Đokić.

Autor fotografije, Fonet

Potpis ispod fotografije,

Vojna parada u Beogradu

Vojne vežbe - sa Rusima 12, sa NATO, unutar Partnerstva za mir, 150

Strateško opredeljenje koje je opšte poznato jeste politika vojne neutralnosti o kojoj je ministar Vulin govorio u više navrata.

„Ona nam omogućava da uspešno sarađujemo sa NATO paktom kroz formu Partnerstva za mir, koju smatram optimalnom, ali i sa zemljama istoka", izjavio je Vulin.

Prema podacima nevladine organizacije Beogradski centar za bezbednosnu politiku za 2018. godinu, Srbija je od pristupanja Partnerstvu za mir 2006. učestvovala u 150 vežbi sa zemljama članicama, dok je sa Rusijom održala 12 vežbi.

Obuka rezervista - od ministra, pa nadalje

Novina u srpskoj vojsci je odluka Ministarstva odbrane od oktobra 2018. da širom zemlje sprovodi obuku rezervnog sastava za ljude koji nisu odslužili vojni rok.

Među njima se našao i Vulin. On je u martu prošao dvonedeljnu vojnu obuku, a vojničku zakletvu položio je u Valjevu u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić".

Rezervni sastav VS čine svi muškarci i žene koji su odslužili vojni rok ili civilnu službu, kao i svi muškarci stariji od 30 godina, koji nisu odslužili vojni rok.

Oni mogu da očekuju „plave koverte" sa pozivom na vojne vežbe u trajanju od 20 ili 25 dana godišnje.

Oni koji ne žele da upotrebljavaju oružje i pozivaju se na prigovor savesti, biće raspoređeni u jedinici civilne zaštite i proći će obuku bez oružja.

Ako je pozvani sprečen, ima pravo na odlaganje, a ako se ne odazove, kazna je 50 hiljada dinara, objasnio je ministar.

„Vi se samo prijavite na vreme, recite šta je vaš problem i neko drugi će zameniti vaše mesto", rekao je Vulin za RTS.

Vojna obaveza - time i obaveza u rezervnom sastavu - prestaje kada vojni obveznik navrši 60 godina za muškarce, odnosno 50 godina za žene.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk