Bilans nasilja u porodici: Zašto žene u Srbiji najčešće stradaju od ruke najbližih

  • Marija Janković
  • BBC novinarka
Žena pokriva lice rukama

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Jedna krivična prijava i jedna zabrana prilaska - nisu bile dovoljne

Ni zabrana prilaska, ni prijava za nelegalno oružje, ni krivična prijava za nasilje u porodici - nisu spasili tri života u Novom Sadu.

Dve žene i jedan muškarac stradali su u najnovijem slučaju porodičnog nasilja, a policija je saopštila da je reč o trostrukom ubistvu.

Nisu im pomogle ni izjave političara samo pet dana ranije na obeležavanju Dana sećanja na žrtve nasilja, ali ni dve godine svež zakon na istu temu.

Iako je 2016. godine usvojen Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, Novosađanka je samo jedna od najmanje 30 žena, koje svake godine ubije partner ili drugi muškarac iz najbližeg okruženja.

„Ne možete da lečite ozbiljnu bolest aspirinom", komentariše za BBC na srpskom Vedrana Lacmanović, aktivistkinja Autonomnog ženskog centra.

„Zakon nije loš, ali je samo za preventivu, ne i za slučajeve gde već postoji visoki rizik. Policija je morala da reaguje."

Potpis ispod videa,

Skoro stotinu žena pretrčalo kilometre u znak podrške žrtvama nasilja nad ženama

Da li prijavljivanje nasilnika ima svrhu

Mediji nezvanično saznaju da su ubijen bračni par i njihova ćerka, a novosadski portal 021.rs preneo je da je osumnjičeni za ubistvo član porodice, koji je imao izrečenu meru zabrane prilaska. Protiv njega je pre izvesnog vremena podneta i krivična prijava za nasilje u porodici.

„Iz medija smo saznali dve stvari - da je muškarac koji je osumnjičen za ubistvo posedovao nelegalno oružje i to je prijavljeno, kao i da je dve nedelje ranije prijavljeno nasilje", kaže Lacmanović.

„Ukoliko je to zaista tako - onda je ovaj zakon u slučajevima visokog rizika beskoristan, policija je morala da ide korak dalje i primeni mere iz krivičnog zakona, kao i da konsultuje Centar za socijalni rad."

U Srbiji je u prethodnih deset godina ubijeno više od 320 žena u slučajevima porodičnog ili partnerskog nasilja, a u tu statistiku čak ne ulaze žene koje su preminule od posledica dugogodišnjeg trpljenja nasilja ili čija smrt ne dospe u medije.

Od 30 žena koje godišnje stradaju, svaka treća je nasilje prethodno prijavila, a njihove ubice opet su najčešće bili supruzi i partneri.

Dva slučaja porodičnog nasilja 2017. godine uzdrmala su Srbiju.

Tada je ubijena žena u ulazu Centra za socijalni rad na Novom Beogradu. Posle toga, u Požarevcu je partner ubio ženu, koja je sat vremena ranije bila u prostorijama Centra za socijalni rad i molila za pomoć.

Više od 400 dece u Srbiji ostalo je bez majki u poslednjih osam godina zbog ovih zločina.

„Nema svrhe prijavljivati nasilje ako znate da će nasilnik i dalje moći da vam naudi", objašnjava Lacmanović.

„Strepimo da zakon nije mnogo promenio."

Zaštitnik građana je 2016. godine proveravao 14 slučajeva porodičnog nasilja i utvrdio da je neka državna institucije napravila propust u - čak 12. Na slične propuste naišao je i dve godine kasnije, kada je zakon uveliko bio na snazi.

Podaci AŽC pokazuju i da je 2018. godine zabeležen manji prijava žena na porodično nasilje:

„Ranije je svaka treća žena prijavljivala nasilje, a sada je to znatno manje. Nije, ipak, jasno da li žene manje prijavljuju porodično nasilje jer ga jednostavno ima manje.

„Ili su jednostavno - izgubile veru u institucije."

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Od kada postoji novi zakon zapravo manje žena prijavljuje nasilje

Nasilje u porodici od početka godine

  • 15. april - Policija u Golupcu uhapsila je M. S. (31) iz okoline tog mesta zbog nasilja u porodici, jer je nožem pretio vanbračnoj supruzi, saopštila je Policijska uprava
  • 15. april - Policija u Inđiji uhapsila je M.V. (58) iz tog grada zbog nasilja u porodici, saopšteno je iz MUP-a. Sumnja se da je on psihički i fizički maltretirao suprugu i sina i pretio da će zapaliti kuću. M.V. je određeno zadržavanje, nakon čega će, uz krivičnu prijavu biti saslušan u Osnovnom javnom tužilaštvu u Staroj Pazovi
  • 7. mart - Policija je u Trsteniku uhapsila F.M. (26) zbog sumnje da je nožem nasrnuo na suprugu. Policija je saopštila da je F.M. osumnjičen da je nakon kraće rasprave nožem nasrnuo na nevenčanu suprugu, staru 20 godina, kao i da je tada lakše povredio svoju sestru koja je htela da ga spreči. On je uhapšen zbog nasilja u porodici i po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Trsteniku određeno mu je zadržavanje do 48 sati, nakon čega će uz krivičnu prijavu biti priveden tužiocu.
  • 23. januar - U Knjaževcu je uhapšen V.S. (30) zbog sumnje da je izvršio krivično delo nasilje u porodici, objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. On je uhapšen po nalogu javnog tužioca, jer je u porodičnoj kući posle verbalnog soba sa ukućanima fizički napao oca, a potom gurnuo i pretio sestri. Uz krivičnu prijavu biće priveden na saslušanje kod osnovnog javnog tužioca.

Čuveni „treći udarac" i „jedan šamar"

Samo pet dana pre nasilja u Novom Sadu, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović kazala je da ne treba da brojimo „žene žrtve nasilja, već broj uspešno rešenih predmeta i kažnjenih nasilnika".

Ona je govorila na događaju kojim bi nasilje trebalo da se spreči - 18. maju, Danu sećanja na žene žrtve nasilja.

Poručila je ženama da se ne mire sa nasiljem, bilo da se radi „o jednom šamaru, ljubomornim scenama, uskraćivanju finansija i slobode kretanja ili seksualnim uvredama, jer izlaz iz tog pakla postoji".

Policija je prošle godine izrekla 23.118 hitnih mera koje bi trebalo da spreče nasilje u porodici. Privremeno je udaljila gotovo 7.000 ljudi iz porodica i zabranila prilazak 16.000 njih.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je još prošle godine „dramatično" pooštravanje kazni za sve počinioce dela sa elementima nasilja „po modelu koji se u nekim zemljama zove 'zakon tri udarca', što znači da se svaki sledeći prekršaj ili krivično delo drakonski više kažnjava".

„To će podrazumevati da ukoliko neko ponovi takvo krivično delo treći put, za to dobije 20 ili 30 godina zatvora i uveren sam da će svi oni onda dobro razmisliti da li će nekog udariti i da li se nasilje isplati", rekao je Stefanović tada.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk