Zdravko Čolić: Kako na internetu slave rođendan jugoslovenske muzičke legende

Image copyright Vanja Keser/Južne Vesti

Kada neko pomene Čolu - velike su šanse da ćete pomisliti na jednu jedinu osobu na planeti.

„Srpski Tom Džouns" i jedan od najpopularnijih pevača dvadesetog veka na Balkanu danas proslavlja 68. rođendan.

„Srećan Svetski dan Zdravka Čolića, jedinog od svih koji dođe kada treba, svima koji slave!!", samo je jedan od komentara na društvenim mrežama.

Čolić je rođen u Sarajevu 30. maja 1951. godine. Karijeru počinje 1968. godine, najpre u grupi Mladi i lijepi, a zatim u Ambasadorima. Solo karijeru započeo je 1972.

Pesmom „Gori vatra" je predstavljao Jugoslaviju na Evroviziji 1973. godine. Krajem 80-ih preselio se u Beograd, gde su sugrađani imali priliku da ga viđaju kako trenira na otvorenom u Košutnjaku.

Do 2017. je izdao 15 studijskih albuma. I dan danas uspeva da puni koncertne dvorane, a njegove pesme prevazilaze nacionalne granice.

Njegov rođendan se već tradicionalno obeležava na društvenim mrežama.

Zbog stihova i pesama kojim je uveseljavao narode bivše Jugoslavije, Čola je mnogima „u krvi", pa je red da se Čolindan obeleži slavljenjem njegovog lika i dela.

Međutim, oni koji ne znaju kada je Čolin rođendan, uplašili su se na trenutak „onog najgoreg" kada su na društvenim mrežama videli mnoštvo fotografija i linkova posvećenih Čoli. „Jezik pregriz`o".

Mnoge generacije su odrasle uz glas ikone pop muzike, pa se jedna korisnica prisetila najpopularnije pesme iz školskih dana - Pisaću joj pisma duga.

Blizance u horoskopu bije glas da su atraktivne osobe, izražajne, zaljubljene u reči i ideje. Zato se jedna korisnica Tvitera nije iznenadila što je Čola baš blizanac u horoskopu.

Ima i onih jugonostalgičara koji su želeli da se podsete Čolićevog odnosa sa Josipom Brozom Titom. Čola je Titu pevao nekoliko puta.

Dok „svi pišu njegove stihove" na društvenim mrežama, jedan korisnik Tvitera se zapitao kada su Čolini fanovi uradili nešto lepo za njega.

Ipak, ima i onih koji su Čoline stihove pretočili u vizuelnu umetnost.

Presentational white space

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Više o ovoj priči