Poplave 2019: Šta znači vanredna odbrana

  • Stefan Veselinović
  • BBC novinar
Evakuacija iz poplavljenog domaćinstva na gumenom čamcu

Autor fotografije, MUP

Potpis ispod fotografije,

Do sada evakuisano 159 osoba iz preventivnih razloga

Stotine kuća pod vodom, obustava drumskog i železničkog saobraćaja u centralnoj Srbiji i Vojvodini, vanredna situacija u Kraljevu, Sremskoj Mitrovici, Kniću i Lučanima - to su za sada posledice poplava padavina i izlivanja potoka i kanala za odvodnjavanje.

„Stanovnici sela Sirča kod Kraljeva pretpreli su veliku imovinsku štetu kada je u zoru sa obližnje planine bujična voda nanela krš i lom. U delovima Kraljeva vodostaj je ugrozio saobraćaj, reke se za sada drže u koritima, ali je napregnuto", kaže za BBC na srpskom Predrag Voštinić, odbornik Lokalnog Fronta u skupštini Kraljeva

Nakon proglašenja vanredne situacije u nekoliko opština, JVP Srbijavode proglasilo je vanrednu odbranu od poplava na teritoriji cele Srbije zbog hidrometeoroloških prognoza o porastu vodostaja u celoj zemlji.

Kako iz ovog preduzeća najavljuju, očekuju se značajne padavine koje mogu izazvati izlivanja i plavljenja na slivovima svih bujičnih tokova na svim vodnim područjima u nadležnosti Srbijavoda".

Autor fotografije, Boris Herman

Potpis ispod fotografije,

Selo Zakuta, opština Kraljevo

Šta znači „vanredna odbrana od poplava"?

Opšti plan odbrane od poplava donosi Vlada Republike Srbije. Njime se definišu sve aktivnosti, odgovornosti i obaveze pri sprovođenju odbrane od poplava.

Odbrana od poplava se sprovodi na zaštitnim objektima - kao što su nasipi i regulisana korita - po fazama koje se određuju prema dostignutom vodostaju na Vodomernoj stanici.

„Vanredna odbrana od poplava (poslednja faza odbrane) se uvodi kada vodostaj dostigne višu kotu i približava se kruni zaštitnog objekta. Sprovodi se neprekidno dežurstvo, negde i radovi (hitne intervencije). Treba napomenuti da se na bujičnim tokovima, zbog brzine pojave talasa, vandredna odbrana od poplava uvodi odmah", objašnjavaju iz Srbijavoda za BBC na srpskom.

Autor fotografije, Lokalni Front

Potpis ispod fotografije,

Reka Ibar u Kraljevu

Kada je vodostaj i dalje u porastu (iznad nivoa vanredne odbrane) i kada postoji opasnost da linija odbrane može biti prelivena, glavni rukovodilac pismenim putem predlaže uvođenje vandredne situcije koju proglašava Štab za vanredne situacije na lokalnom nivou, objašnjavaju u ovom preduzeću.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda u sledećem periodu će biti značajnih padavina širom zemlje.

„Obzirom na hidrološku situaciju i stanje zasićenosti trla, JVP Srbijavode preventivno uvodi vanrednu odbranu od poplava u cilju podizanja privpravnosti svih nadležnih subjekata i pravovremene spremnosti za hitne intervencije", dodaju.

Autor fotografije, Lokalni Front

Potpis ispod fotografije,

Nastradala i seoska prodavnica

Kako građani mogu da pomognu?

Kroz selo Sirča je u zoru protutnjala „ogromna količina vode", objašnjava Voštinić.

„Ali velike probleme stvorilo je i to što su okolni potoci zapostavljeni, nečišćeni i zatrpavani đubretom", dodaje on.

Iz Srbijavode podsećaju da je osnovni princip smanjenja odbrana od poplava upravo preventiva.

„To znači da je potrebno uspostaviti sistem zaštite (nacionalni i lokalni) kao i da treba obezbediti prostor u rečnom koritu za slobodno oticanje velikih voda. Kada je vandredna situacija proglašena, građani se mogu angažovati pre svega za ličnu zaštitu i zaštitu sopstvenih vrednosti", navode.

Dodaju i da nije opravdano štititi sve površine u priobalju - opravdano je štiti naselja, industrijske komplekse, infrastrukturu i uređene poljoprivredne površine.

Za sve informacije o porastu vodostaja, upozorenja o kišama, rizicima, merama odbrane, kao i vanreednoj situaciji nadležan je lokalni Štab za vandredne situacije koji je oformljen u svakoj lokalnoj samoupravi.

Preventivne evakuacije

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da se voda u mestima u kojima je došlo do plavljenja domaćinstava, polako i postepeno povlači.

Autor fotografije, Lokalni Front

Potpis ispod fotografije,

Meštani sela Sirča će tek sagledati posledice poplava

„Situacija se u svim ovim mestima smiruje, a sada sledi posao crpljenja vode i stvaranja uslova da se ljudi vrate kućama, što je na lokalnim samoupravama i pripadnicima Sektora za vanredne situacije", rekao je Marić i dodao da je do sada evakuisano 159 osoba, uglavnom iz preventivnih razloga.

Marić je istakao da u ovim bujičnim poplavama nije bilo povređenih i stradalih.

„U toku noći došlo je do velike količine padavina, u nekim mestima od 80 do 100 litara kiše po kvadratnom metru. Zato je na teritoriji centralne i zapadne Srbije, u devet opština i gradova, proglašena vanredna situacija", rekao je Marić.

Načelnik SVS je objasnio da se nije radilo o ciklonu, već velikoj količini padavina koje su izazvale izlivanje malih rečica i bujičnih potoka, što je prouzrokovalo odrone i plavljenja dvorišta i podruma kuća.

„Sve ekipe Sektora za vanredne situacije su od ranog jutra na terenu. Angažovano je sedam specijalističkih timova za spasavanje i rad na vodi, a u pogođenim mestima i sve raspoložive snage Sektora za vanredne situacije", rekao je Marić.

Dodao je i da će pripadnici sektora za vandredne situacije ostati u pripravnosti i nastaviti sa radom kako bi se život u opštinama pogođenim poplavama normalizovao.

Vanredna situacija proglašena je na teritoriji grada Kraljeva i opština Knić, Arilje, Lučani, zatim u Vrnjačkoj Banji, Tutinu, Trsteniku, Novom Pazaru i Sremskoj Mitrovici.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk