Prijemni za srednje škole, hapšenje i novi protest: Ko je odgovoran za „curenje“ testova

transparent s protesta
Natpis na slici Protest je održan u utorak i sredu

Dan pošto su „procurili" testovi iz matematike, policija je saopštila da je uhapsila osumnjičenog za krađu zadataka iz štamparije.

On se sumnjiči da je koristeći nepažnju kolega, ukrao test i otišao u toalet gde ga je slikao telefonom. Potom je taj primerak bacio u ve-ce šolju i uništio ga, navodi se u saopštenju MUP-a.

Određeno mu je zadržavanje do 48 sati, a on će uz krivičnu prijavu biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Osmaci su u sredu polagali kombinovani test. U školske klupe će ponovo u četvrtak, 20. juna - pošto je za tada odloženo testiranje iz matematike.

Nakon polaganja kombinovanog testa, učenici nekih osnovnih škola iz Beograda okupili su se ispred Ministarstva prosvete, tražeći poništavanje male mature.

Uz uzvike „hoćemo ostavku" i „nećemo prijemni" prošetali su u sredu do Trga Slavija blokirajući ulice u centru grada. Na protestu su im se pridružili i građani.

Miloš Injac kaže da je došao kako bi podržao decu koja su svesna da sistem ne funkcioniše kako treba.

„Podržavam da se izbore za bolju budućnost kroz ovakve stvari", kaže Injac za BBC na srpskom.

Bezbednost testova

Ministar prosvete ranije je za Radio-televiziju Srbije rekao i da se utvrđuje ko je još učestvovao u lancu, a sumnjivo je 15 lokacija.

„To je utvrđeno kontrolom testova kako bi se videlo da li su oni tokom noći otvarani ili su nebezbedno čuvani."

Natpis na slici „Ostavka", uzvikuju osmaci

Testovi se pre štampanja čuvaju na fleš memorijama u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, odakle se šalju u štampu.

Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović za BBC na srpskom kaže da se testovi na srpskom jeziku za sva tri ispita štampaju van Zavoda, u štampariji koju odredi Ministarstvo prosvete.

Poslednje dve godine štampani su u Politici.

„Testovi na jezicima nacionalnih manjina štampaju se u Zavodu i zajedno sa ostalim testovima šalju u škole."

Do škola testove prevozi policija u specijalizovanim vozilima.

Propust je, prema ranijem pisanju medija, napravljen u školi „Ilija Birčanin" u Zemunu.

Ministar Šarčević to nije želeo direktno da potvrdi, a rekao je da „ne bi bilo korektno reći da je ta škola nebezbedno čuvala testove".

Rekao je i da je problem u lošem sistemu polaganja ispita koji je uveden još 2011. godine, kao i da će se testovi ubuduće raditi elektronski, navodi se u saopštenju ministarstva.

Šta se dogodilo?

Učenici osmog razreda trebalo je u utorak, 18. juna da polažu test iz matematike u sklopu završnog ispita, ali pošto su došli u škole, rečeno im je da se test odlaže - jer je „procurio".

Vest o odlaganju testa, kao i fotografije zadataka iz matematike pisane rukom, brzo su počeli da se šire društvenim mrežama.

Natpis na slici Deca su se juče okupila ispred zgrade Ministarstva tražeći poništavanje završnog ispita, a novi protest održaće danas

Korisnici društvenih mreža tražili su i ostavku ministra prosvete. Isti zahtev je imala i opozicija, kao i osmaci koji su u utorak i sredu protestovali ispred Ministarstva prosvete.

Ministar Mladen Šarčević je naveo da je „šefovima" ponudio ostavku, ali i dodao da „nije ovo Haški tribunal pa da postoji komandna odgovornost".

On je izjavio i da oseća moralnu odgovornost zbog odlaganja polaganja testa iz matematike, ali da ne vidi razlog zašto bi podneo ostavku „kad je problem otkriven".

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila da ne vidi odgovornost ministra prosvete za to što je test iz matematike „procurio" u javnost i što je odloženo polaganje.

„Znaće se imenom i prezimenom ko su odgovorni, a to će uz digitalizaciju i tehnološki napredak doprineti da sledeće godine sve bude drugačije i da se takve stvari više ne rade", naglasila je premijerka.

Osim ostavke ministra, među zahtevima se našlo i poništavanje završnog ispita i upis dece na osnovu uspeha u osnovnoj školi.

Slučaj brushalter

Upravo to se dogodilo 2013. godine, kada je test takođe „procurio".

Đaci su u srednje škole upisani na osnovu bodova ostvarenih za vreme dotadašnjeg školovanja.

Natpis na slici Deca su na ulici

Radnica Službenog glasnika Zorica Matić tada je kombinacije testova ukrala dok ih je pakovala i iznela ih u grudnjaku.

Istraga je utvrdila da je uzela tri kombinacije testa za srpski jezik i dve za matematiku, dok je treću slikala mobilnim telefonom.

Slučaj se našao na sudu, a radnica je osuđena na uslovnu kaznu od četiri meseca zatvora sa rokom provere od dve godine.

Dvojica njenih saučesnika osuđeni su na uslovnu kaznu od tri meseca zatvora, sa rokom provere od godinu dana.

Tadašnji ministar prosvete Žarko Obradović ostavku je podneo tri meseca kasnije.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Povezane teme

Više o ovoj priči