Košutnjak: Seča drveća po zakonu, građani i aktivisti najavljuju protest

Posečena stabla bora u Košutnjaku Image copyright BBC/FB grupa Petlovo brdo
Natpis na slici Posečena stabla bora u Košutnjaku

Posle niza manjih okupljanja građana i burnih reakcija na društvenim mrežama, protest zbog seče stabala na parceli na kojoj se gradi sportski kompleks u beogradskom parku Košutnjak najavljen je za subotu 22. jun.

Goran Čabradi, poslanik i predsednik Zelene stranke, najavio je „mirnu, porodičnu, građansku šetnju", kojom će se poslati poruka političkim elitama da vode računa o prirodi.

„Svesni smo da grad mora da se gradi, to niko ne spori, ali pri gradnji mora da se vodi računa o ekološkim kriterijumima", kaže on.

Snimak seče drveća u Košutnjaku objavljen na društvenim mrežama je uznemirio građane, ali je kasnije objavljeno da su stabla posečena u skladu sa zakonom i da će biti zasađena nova.

Na zemljištu Republičkog zavoda za sport i medicinu sporta na kome se gradi kompleks, posečeno je deset stabala bora.

Dejan Jovanović, nezavisni odbornik u opštini Rakovica i predstavnik udruženja Petlovo brdo, snimio je odnošenje drveća i postavio klip na Fejsbuk stranici ove inicijative.

Pošto je seča i odnošenje obavljeno u utorak uveče, van radnog vremena javnih službi, Jovanović je uporedio ovaj slučaj sa rušenjem u Savamali.

On tvrdi da pri seči drveća mora da bude prisutan šumarski tehničar i da postoji dokumentacija, a da to veče nikog od nadležnih nije bilo tu.

I Jovanović je najavio protest protiv izgradnje sportskog kompleksa i dalje seče šume u subotu 22. juna, kao i pokretanje inicijative za održavanje referenduma na opštini Čukarica.

Reprodukovanje multimedijskog sadržaja na vašem uređaju nije podržano
Media captionDrveće krišom priča - i evo šta kaže

Da li je seča obavljena po zakonu?

U javnom preduzeću Srbijašume tvrde da je za seču borova obezbeđena tehnička dokumentacija, da je izračunat broj stabala koji je bilo neophodno ukloniti i da su ona obeležena.

Kažu da se površina na kojoj su posečena stabla nalazi izvan šumskog kompleksa kojim gazduje ovo preduzeće, te da je za taj prostor zadužen Republički zavod za sport i nalazi se izvan zaštićenog područja.

Kako Zavodu za sport šumarstvo nije osnovna delatnost, Srbijašume obavlja neke od tehničkih poslova na ovoj površini, poput održavanja stabala oko trim staze.

Nakon izgradnje dvorane biće posađeno sto novih stabala, izjavio je Goran Bojović, direktor Republičkog zavoda za sport za Večernje novosti.

Iako ne sumnja da svi neophodni dokumenti za izgradnju postoje, Čabradi smatra da je moglo da se nađe drugo mesto za veštačku stenu i dvoranu, a da se ne seče drveće.

Adiba Džudović iz Srbijašuma ima razumevanje za burnu reakciju građana, ali kaže:„Ako treba da se poseče staro stablo, građani zovu. Kad se poseče stablo, građani ponovo zovu".

Ko sme da seče drveće u šumi?

Javno preduzeće Srbijašume je zaduženo za brigu o šumama, samim tim, i seču stabala.

Međutim, stabla koja se nalaze na površinama predviđenim za gradnju mogu da poseku i izvođači radova, uz svu neophodnu dokumentaciju.

Reprodukovanje multimedijskog sadržaja na vašem uređaju nije podržano
Media captionIlegalnom sečom šuma Mikulja ostala je bez 80 odsto stabala.

U slučaju nezakonite seče šume, ekipe ovog preduzeća izlaze na teren, prave zapisnik u kome procenjuju nastalu štetu i prosleđuju je tužilaštvu.

Predviđena novčana kazna za preduzetnika koji seče stabla u šumi je između 100.000 i 500.000 dinara, dok za fizička lica zatečena u činu sečenja šume kazna iznosi između 10.000 i 50.000 dinara.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Više o ovoj priči