Nevreme i poplave u Srbiji: Šta se desilo

poplava u Kotežu
Potpis ispod fotografije,

Poplava u Kotežu

Poplavljen auto-put, vrtići zatvoreni, saobraćaj otežan zbog poplavljenih ulica, gejziri u glavnim ulicama, spasioci izvlače ljude iz vode koja je „potopila" delove Borče.

To su slike koje gledamo ovih dana u prestonici.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao da je na levoj obali Dunava, gde se Borča nalazi, za samo 45 minuta palo 100 litara vode po metru kvadratnom.

„To je količina voda koja padne tokom jednog meseca u ovom kraju", tvrdi Vesić, poredeći količinu padavina sa onom iz 2014. godine kada je poplavljen Obrenovac i kada je palo 185 litara po kvadratnom metru.

Nevreme je pogodilo i Čačak. U ovom gradu proglašeno je vanredno stanje u 19. mesnih zajednica.

„U crvenoj smo meteo zoni, tako da smo u pripravnosti. Uveli smo konstantna dežurstva", rekao je Bratislav Zečević, načelnik Štaba za vanredne situacije u Čačku.

U Beogradu su se na dva mesta formirali gejziri zbog velike količine vode.

Iz JKP Beogradski vodovod i kanalizacija saopšteno je da „nema razloga za brigu, jer nema kvara na vodovodnoj mreži, niti je pukla cev".

Upravo zbog izletanja poklopaca na šahtama, oglasila se i Gorska služba spasavanja i uputila apel na Fejsbuku da se ljudi ne kreću poplavljenim ulicama bez preke potrebe.

BBC na srpskom zatražio je od nadležnih u gradskoj službi odgovor na pitanje kako će sanirati vodu na ulicama koja se pojavljuje usled nevremena, ali odgovor za sada nismo dobili.

Potpis ispod fotografije,

Javite Zelenilu da je drvo palo u vašoj ulici

Zapušenja i zbog nesavesnih građana

Iz Republičkoh hidrometerološkog zavoda (RHZ) u pisanoj izjavi za BBC na srpskom kažu da se poplave jednim delom dešavaju jer „građani nisu disciplinovani".

„Građani podižu kuće u zabranjenim zonama i bacaju sve i svašta u vodotokove", kaže Mirjana Kokotović koja rukovodi grupom za odnose s javnošću u Zavodu.

Kaže da je osnovna zaštita od munja i olujnih nepogoda - sklanjanje u bezbedne zatvorene prostorije.

Potpis ispod fotografije,

Poplava na Novom Beogradu

Kako da zaštite imovinu i kome da prijavite štetu

Mirjana Kotović savetuje građane i da osiguraju imovinu i poljoprivredna dobra.

U osiguravajućim društvu možete dobiti zaštitu stakala, jer je to najosetljiviji deo automobila u ovim slučajevima, kada pada grad, grane ili delovi fasade.

Ukoliko se tokom nevremena ošteti fasada, štetu treba prijaviti Komunalnoj policiji.

U slučaju da Zelenilo nije odgovorno za štetu na kolima koja je nastala usled pada drveta, grane, ali i dela fasade, potrebno je da imate zaključenu polisu osiguranja.

Potpis ispod fotografije,

Ako vam drvo padne na automobil, postoji rešenje

Ukoliko se automobil ošteti zbog tuđeg auta ili stabla koje je raslo u dvorištu u privatnom vlasništvu - štetu treba da nadoknadi vlasnik zbog čije imovine je nastala šteta.

Građani mogu prijaviti slučajeve svih oborenih, prelomljenih ili oštećenih stabala Centru za informisanje JKP Zelenila radnim danom od 7.30 do 15.30 časova na tel. 011/2630-506, a posle tog vremena dežurnoj službi na telefon 011/2650-683.

Kako stojimo s protivgradnim raketama

Iz Republičkog hidrometerološkog zavoda (RHMZ) navode da je sistem za odbranu od grada uspešan u skoro 70 odsto slučajeva, ali da ima i situacija u kojima priroda pokaže razornu moć.

„Do sada nije zabeležena ekstremna potrošnja raketa, jer je mesec jun najnestabilniji deo godine.

„U toku je tender za nabavku dodatne količine od 4.000 raketa iz sredstava republičkog budžeta", kažu u Zavodu.

Na sajtu RHMZ piše da nivo reka u Srbiji za sada stagnira, a da je cela zemlja u ekstremno vlažnoj zoni, a gradovi Kikinda i Sremska Mitrovica u izuzetnoj vlažnosti.

Šta je protivgradna raketa

Protivgradna raketa namenjena je pravovremenom i preciznom unošenju reagensa u gradonosne oblake.

Unošenjem se stvaraju uslovi za izvođenje fizičko-hemijskih reakcija između veštačkih jezgara kristalizacije i prehlađenih oblačnih elemenata, čime se sprečava slobodan rast zrna grada.

Umesto krupnih zrna grada, koja bi se formirala prirodnim procesom, veštačka jezgra kristalizacije omogućavaju vrlo brzu kristalizaciju oblačnih kapljica stvarajući kristale malih dimenzija.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk