Muzej savremene umetnosti Beograda: Izložba koju i slepi ljudi mogu da dožive

Za Borisa Dončića, urednika studija biblioteke Saveza slepih Srbije, umetnost je „softver života".

Tokom detinjstva je imao teško oštećenje vida, ali ga to nije sprečavalo da crta i stvara u glinamolu i plastelinu.

Za mene, umetnost je onaj bolji deo života. To je ono što čoveku daje onu unutrašnju vatru, da funkcioniše, da čini svet boljim", poručuje Boris.

Boris je sa studentima Fakulteta likovnih umetnosti i kustoskinjama Muzeja, Katarinom Krstić i Senkom Ristivojević pripremio prvu beogradsku izložbu koji mogu da dožive i slepi.

Izložba „U dodiru sa" obuhvata dvanaest radova iz zbirki Muzeja savremene umetnosti u Beogradu koji mogu da se istraže i dožive svim čulima - putem dodira, mirisa i zvuka.

„Osobe sa invaliditetom, pa i mi slepi i slabovidi, često se borimo sa tim pitanjem kako nešto ne možemo. Često nam to društvo postavlja u raznim situacijama: kako nešto NE, kako nešto nije za nas.

Ovde smo imali srećnu okolnost gde su se skupili ljudi, pokretači ove izložbe, pa smo se bavili zapravo bavili time - kako nešto DA, kako da nešto uradimo. I to je pitanje koje uvek treba postavljati", kaže Boris.

Svaka interpretacija na izložbi je ispraćena opisom na Brajevom pismu, audio deskripcijom, a uz pomoć tehnologije„QR" kodova, korisnici apikacije „Guide Me" mogu da aktiviraju audio zapis na mobilnim telefonima.

Pripremila: Lazara Marinković