Malo poznata organizacija koju posećuju Makron i Vučić - u 100 i 300 reči

  • Uroš Dimitrijević
  • BBC novinar
Makron i Vučić

Autor fotografije, Fonet

Potpis ispod fotografije,

Makrona je sačekao tesan raspored, ali jutro je rezervisano za još jedan sastanak

Francuski predsednik Emanuel Makron uveliko je u Srbiji u okviru zvanične posete.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je francuskog kolegu sa poprilično tesnim rasporedom.

Nakon polaganja venaca i potpisivanja čak 22 sporazuma - među kojima se nalaze izjava o namerama o realizaciji projekta izgradnje beogradskog metroa, ali i sporazum o saradnji u oblasti stripa - Makronu je ostala još jedna stavka na spisku zvaničnih obaveza.

Francuski i srpski predsednik će se tokom jutra sastati sa učesnicima programa Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

BBC na srpskom od predstavnika ove organizacije nije uspeo da sazna detalje o sastanku, kao ni teme o kojima će razgovarati sa predsednicima dve države, ali vam donosi informacije o Regionalnoj kancelariji za saradnju mladih.

RYCO u 100 reči

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) osnovana je 2016. godine u Parizu na samitu zemalja zapadnog Balkana.

Predstavnici vlada Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije potpisali su međuvladin sporazum o stvaranju ove kancelarije.

RYCO je zasnovana na ideji Nemačko-francuske kancelarije za mlade, nastale u okviru Jelisejskog sporazuma, kojim je 1963. godine potvrđeno francusko-nemačko pomirenje.

„Naš cilj je da nakon sukoba devedesetih godina, a i zbog saradnje u regionu, mlade ljude približimo jedne drugima", kaže za BBC Nikola Ristić iz odeljenja za odnose sa javnošću RYCO.

Ključne reči i vrednosti za koje se zalažu su pomirenje, saradnja i ostvarivanje kontakta.

Autor fotografije, Fonet

RYCO u 300 reči

Iako je rađena po uzoru na Nemačko-francusku kancelariju, RYCO nije njena kopija, izjavio je prošle godine opunomoćenik za Zapadni Balkan Nemačko-francuske kancelarije Frank Moravic.

„RYCO ima svoj karakter, jer objedinjuje šest zemalja, a ne samo dve", rekao je Moravic.

Jelisejski sporazum o prijateljstvu i saradnji Francuske i Zapadne Nemačke potpisan je 22. januara 1963. u Jelisejskoj palati u Parizu.

Sporazum su potpisali tadašnji predsednik Francuske Šarl de Gol i zapadnonemački kancelar Konrad Adenauer i njime je okončano viševekovno rivalstvo dve zemlje.

Iste poruke o pomirenju ima i RYCO.

„Percipirana kao organizacija koja ima glas mladih iz celog regiona", kaže Ristić.

Dodaje da je najveći benefit ove organizacije to što mnogi učesnici u njihovim programima „prvi put susreću sa ljudima 'sa one strane'".

Glavna kancelarija RYCO se nalazi u Tirani u Albaniji, dok se predstavništva organizacije nalaze u prestonicama svake od država u regionu.

Ristić smatra da RYCO predstavlja retki konkretni rezultat Berlinskog procesa, i dodaje da rad kancelarije od samog početka direktno podržavaju francuska i nemačka vlada.

U tome i vidi razlog sastanka sa francuskim predsednikom, ističući i kako će rad kancelarije ove godine podržati francuska Agencija za razvoj.

Iako su mediji preneli da će Makron razgovarati sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih, Ristić objašnjava da ova organizacija ne radi samo sa studentima.

„Mi radimo sa mladim ljudima od 15 do 30 godina, neki od njih su učenici srednjih škola, neki (svršeni) studenti", kaže Ristić.

Sa Makronom će razgovarati mladi koji su učestvovali u projektima kancelarije u toku prošle godine.

Iako je ugovor o formiranju Regionalne kancelarije za saradnju potpisan pre tri godine, sama organizacija funkcioniše tek dve.

„U toku prošle godine je hiljadu ljudi iz čitavog regiona prošlo kroz različite programe i podržali smo 33 srednje škole i organizacije", kaže Ristić.

Optimističan je i po pitanju daljeg rada, kako planiraju da broj mladih koji učestvuje u programima poraste na 3000, kao i da podrže 45 organizacija iz regiona.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk