Jutjub Premijum u Srbiji: Slušanje i gledanje bez prekida

Image copyright YouTube
Natpis na slici U okviru servisa Jutjub mjuzik možete da slušate muziku i kad niste onlajn

Ako koristite Jutjub za slušanje muzike, sigurno vam smetaju česte reklame.

U tom slučaju obradovaće vas mogućnost da možete da uživate u audio i video sadržaju bez prekida, pošto je Jutjub premijum (YouTube Premium) od sada dostupan i u Srbiji.

Premium je naslednik servisa Jutjub red.

Prvih mesec dana ovaj servis je besplatan, a korisnici koji se odluče da ga koriste i posle tog perioda, treba da plate 749 dinara mesečno da bi mogli da između ostalog:

  • gledaju klipove u pozadini - muziku možete da slušate i dok radite nešto drugo na telefonu ili tabletu
  • gledaju klipove bez reklama
  • preuzimaju klipove za gledanje/slušanje i kada nisu online

Do sada je korisnicima u Srbiji bio dostupan servis Gugl plej mjuzik (Google Play Music), preko koga je omogućeno strimovanje muzike, a sada uz pretplatu za Jutjub premijum, ovaj servis je besplatan.

Image copyright YouTube

Kako postoje servisi Jutjub mjuzik i Gugl plej mjuzik, mnogi korisnici će biti zbunjeni. „To je očekivano kad je Gugl u pitanju, oni imaju više servisa koje testiraju i onaj koji korisnici više vole opstane", kaže Ivan Jelić, jedan od autora podkasta B 92 Tehnopolis, dodajući da pošto su svi ti servisi u paketu Jutjub premijuma, korisnici će sami izabrati šta im se najviše dopada.

Gužva na striming tržištu?

Slušanje muzike offline i bez reklama u Srbiji je dostupno i preko servisa Dizer (Deezer).

Ova aplikacija je besplatna korisnicima pojedinih paketa kod mobilnog operatora Telenor, dok pretplatnici drugih operatora mogu da je koriste po ceni od 6.99 evra mesečno (824 dinara).

„Gugl plej mjuzik je najdirektnija konkurencija Dizeru", kaže Jelić, spominjući da će prisustvom Guglovog servisa koji se plaća, Srbija možda biti interesantna i drugim kompanijama u toj oblasti.

Jedan od najpopularnijih servisa za strimovanje muzike Spotifaj (Spotify) još nije dostupan u Srbiji, iako se često čuju glasine da će uskoro doći na naše tržište.

Jelić spominje da su ovakve novine nešto što će koristiti ograničen krug ljudi, pošto mi nismo veliko tržište za mobilne aplikacije koje se plaćaju.

Novi Guglov servis ponudiće ekskluzivan video sadržaj.

Međutim, postoji rizik da najpopularniji kreatori sadržaja na Jutjubu počnu da stvaraju video klipova za servis koji nije dostupan svima, čime bi sadašnja besplatna verzija aplikacije bila manje atraktivna.

Više o ovoj priči