Koncert otkazan zbog neveremena: Kada i zašto se odlažu koncerti na otvorenom i ko o tome odlučuje

bir fest koncert u beogradu Image copyright Beer Fest
Natpis na slici Verovatno ne bilo ni prijatno niti bezbedno biti u ovoj publici u sred oluje.

Elementarne nepogode, taj nepredvidivi faktor, sve češće su jedna od najvećih noćna mora za organizatore muzičkih događaja na otvorenom. Za zagrižene fanove, otkazivanje koncerata i žurki su, još češće, veliko razočarenje i izvor besa koje nijedno objašnjenje nekada ne može da ublaži.

Obožavatelje grupe Smits i njihovog gitariste, britanskog muzičara Džonija Mara, prilično je razočarala vest o otkazivanju njegovog koncerta na otvaranju beogradskog Bir festa 14. avgusta. Razlog: moguće vremenske nepogode.

Uprkos proceni Republičkog hidrometorološkog zavoda, ni obilne kiše sa gradom, kao ni oluje te večeri ipak nije bilo.

Umesto toga, zapljuštale su kritike i optužbe na račun organizatora festivala ispod objave o odlaganju programa na Fejsbuk stranici: neprofesionalizam, obmana publike, loša prognoza. Brojni razočarani posetioci podsećali su da se mnogi koncerti i festivali održavaju uprkos kiši - na primer, poznati britanski bend Kjur nastupio je na ovogodišnjem Egzitu i pored jake kiše.

„Nismo spavali celu noć. Odluku da otkažemo program doneli smo teška srca", kaže za BBC Dejan Grastić, jedan od organizatora Bir festa.

Odluka je doneta u konsultaciji sa gradskim sektorom za vanredne situacije, MUP-om, kao i sa obezbeđenjem angažovanim za Bir fest, kaže Grastić - organizatori nisu želeli da rizikuju bezbednost posetilaca.

Gradski sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikaciju i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš rekao da se program odlaže zbog prognozirane oluje u Beogradu, te da nadležni ne žele da razmišljaju da li se nekome nešto može desiti, prenela je agencija Tanjug.

Međutim, ovo objašnjenje nije uverilo razočarane ljubitelje Džonija Mara koji kažu da bi bili spremni i da ga slušaju po kiši.

Zašto se nekada koncerti otkazuju i premeštaju zbog kiše, a nekad ne, i ko o tome odlučuje?

Pravila (ne)pisana

„Zakazani događaj se uvek prebacuje na drugo mesto kada su moguće vremenske nepogode, padavine, pa čak i niže temperature od uobičajenih i bilo šta što može ugroziti bezbednost posetilaca, izvođača i zaposlenih", kaže za BBC Zorica Čanadanović, koja se godinama unazad bavi promocijom koncerata u okviru organizacije Strangefeari muzičkih događaja u klubu Barutana u Beogradu.

Same bine i krupna infrastruktura su u stanju da izdrže kišu i oluje, kažu organizatori muzičkih festivala.

Ali usled olujnog vetra i velikih količina padavina, velika šteta može da nastane pre svega na skupoj opremi, a zatim i na pultovima, montažnim šankovima, svetlećim reklamama, raznim privremenim sponzorskim objektima i štandovima, pa čak i mobilnim toaletima.

Odluku o otkazivanju događaja donosi organizator, posle konsultacija sa institucijama. U slučaju ozbiljnih vremenskih nepogoda, ali i drugih rizičnih situacija, Ministarstvo unutrašnjih poslova odlučuje o otkazivanju događaja.

Premeštanje u drugi prostor ili pomeranje datuma u poslednjem momentu nije ni jednostavno, a često ni moguće, naročito kada je reč o velikim koncertima koji se zakazuju mesecima unapred.

Iznenadne promene vremena su poslednjih godina sve ekstremnije i skoro da ih je nemoguće precizno predvideti unapred.

Nekad je, međutim, potpuno obrnuto - na dan nastupa benda Kjur na ovogodišnjem Egzitu nije bila najavljena kiša, a provala oblaka je počela baš u trenutku kada su muzičari izašli na binu.

Reprodukovanje multimedijskog sadržaja na vašem uređaju nije podržano
Media captionŠest klasično obrazovanih muzičara izvešće prvi u svetu koncert s mobilnim telefonima.

Obična kiša nije problem, ali bi olujni vetar i velika količina vode, po rečima Dejana Grastića, predstavljali rizik i opasnost za bezbednost posetilaca Bir festa.

On kaže da su na dan događaja primili dopis gradskog sektora za vanredne situacije sa upozorenjem RHMZ-a za 13. i 14. avgust u kojem se navodi „lokalna pojava grmljavinskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima od 20 do 30 mililitara za kratak vremenski period".

Strah organizatora od velike kočičine padavina nije neopravdan, što se i dokazalo tokom juna meseca kada su neka područja u Beogradu i širom Srbije bila poplavljena.

Reprodukovanje multimedijskog sadržaja na vašem uređaju nije podržano
Media captionNakon poplava u Beogradu

Ovogodišnji koncert Diznijeva fantazija Beogradske filharmonije na Ušću otkazan je u junu, i to dva puta: jednom zbog vremenskih nepogoda i crvenog meteo alarma, a drugi - zbog bezbednosnih razloga.

Kiša koja je pala par dana ranije natopila je zemljište, a bezbednosne službe su ocenile da teren nije bezbedan za publiku i binu tešku više desetina tona, navedeno je u saopštenju Filharmonije.

Koncert muzičara Bilija Ajdola 2014. godine na Kalemegdanu je takođe pomeren zbog velikog nevremena, a organizatori su tada saopštili da je britanska rokenrol zvezda izrazila želju da ne izlaže ljude nestabilnom vremenu.

Srećom po fanove, ali i organizatore, Ajdolu je tada raspored turneje omogućio da koncert održi već sledećeg dana, što nije bio slučaj sa Džonijem Marom.

Mar je mogao da ostane u Beogradu i sledeće večeri, ali ne i dve tone muzičke opreme koju je trebalo na vreme prebaciti u Holandiju za sledeći koncert, objašnjava Grastić.

„Osiguranje od otkazivanja koncerata zbog muzičkih nepogoda ne postoji, a Mar je potpuno plaćen", kaže on.

On dodaje da sa menadžmentom muzičara pokušavaju da nađu novi termin za koncert u Beogradu.

Za bilo kog organizatora koncerta ili žurki, pomeranje i premeštanje događaja jedna je od stvari koju niko ne želi i ne voli - osim ako nije premeštanje u veći prostor zbog rasprodatog kapaciteta", kaže Čanadanović.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Povezane teme

Više o ovoj priči