Murali na zgradama: „Odlično rešenje za hroničan problem estetike"

mural u Knez Miletinoj
Natpis na slici Mural poznatog strit art umetnika Vupera

Dijana Simić je upravnica jedne zgrade u beogradskom naselju Dorćol - kraju grada u kom su na brojnim zgradama fasade oronule.

Ona je slučajno saznala za konkurs za oslikavanje murala na sajtu opštine Stari grad koja je učestvovala u organizaciji oslikavanja fasada tokom festivala ulične umetnosti Rekonstrukcija.

„Poziv za konkurs sam videla dok sam tražila nešto drugo", kaže Simić za BBC na srpskom i objašnjava da su joj za prijavu bila potrebna samo tri dokumenta kako bi fasada njene zgrade dobila mural.

Zgrada kojom upravlja Simić je oslikana, a ona kaže da su reakcije komšija, posebno onih starijih, „odlične".

„U našoj zemlji postoji hroničan problem estetike. Mnogi ne znaju da na oblikovanje njihove ličnosti utiče i to u kakvoj zgradi, ulici žive. Svaki prostor utiče na nas", tvrdi ona.

Image copyright Rekonstrukcija
Natpis na slici Lepota transformacije

Simić ne strahuje od toga da će vandali precrtati mural jer neće ozbiljno narušiti njegovu lepotu, s obzirom na to da je nacrtan preko celog zida četvorospratne zgrade.

Natpis na slici Umetnik je mural nacrtao za četiri dana

Kako i vi da ulepšate zgradu u kojoj živite

Iako je festival Rekonstrukcija, iz opštine Stari grad kažu da je protokol za dobijanje dozvole za oslikavanje murala jednostavan - potrebno je da više od polovine stanara, odnosno vlasnika stanova u zgradi, potpiše saglasnost i odobri skicu morala koji bi bio oslikan.

„Potrebna je i saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika, ukoliko je zgrada pod zaštitom, kao i saglasnost Sekretarijata za saobraćaj Gradske uprave grada Beograda, ukoliko se postavlja skela ili vozilo s korpom na javnu površinu, odnosno saobraćajnicu", kaže za BBC na srpskom Nevenka Grozdanović iz službe za odnose s javnošću opštine Stari grad.

Natpis na slici Na putu do pijace Bajloni
Image copyright Rekonstrukcija
Natpis na slici Mural

Festival koji menja javni prostor i podstiče razgovor

Jedna od osnivačica festivala Rekonstrukcija u čijem fokusu je uključivanje umetnosti u svakodnevni život ljudi, kaže da im je važno da se o tome što se menja u javnom prostoru i govori.

Tokom festivala oslikani su murali na četiri lokacije.

„Želimo da uključimo i predstavnike lokalnih zajednica jer treba pitati ljude koji tu žive i koriste taj prostor - na koji način bi ga menjali", kaže Tamara Marković za BBC na srpskom.

Image copyright Rekonstrukcija
Natpis na slici „Jugić" kao inspiracija

Marković kaže da se iznenadila kada je videla da se na sastanku onih koji su se prijavili na konkurs pojavilo četrdesetak upravnika zgrada. Kaže da je to potvrdilo ideju umetnika da postoji potreba za promenom.

Murale su oslikavali svetski poznati umetnici Julijeta HLF i Sebes Velasco iz Španije, kao i domaći i regionalno etablirani umetnici i umetnice - Kriška studio, Sanja Stojković-Tifani Rubi, Super Timor, Vuper i Bogdan Đokić- Brva.

Image copyright Rekonstrukcija
Natpis na slici Jedna od osnivačica festivala Rekonstrukcija Tamara Marković kaže da je važno da se o promenama u javnom prostoru razgovara sa ljudima koji u njemu žive

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Povezane teme

Više o ovoj priči