Ko su Palestinci koji su spojili Srbiju i UAE u 100 i 500 reči

Abu Dabi, 16. septembar 2015. Image copyright STR/AFP/Getty Images
Natpis na slici Za Mohamedom Dahlanom tragaju i palestinske vlasti

Rođen kao Palestinac, a danas istovremeno srpski i crnogorski državljanin - Mohamed Dahlan i njegov saradnik Adham Abo Madalala ponovo su u centru pažnje srpske javnosti.

Marinika Tepić, poslanica opozicione Stranka slobode i pravde (SSP) postavila je pitanja predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću o ulozi dvojice Palestinaca u, kako je navedeno, „ličnim kombinacijama vrha Srpske napredne stranke (SNS)" u izvozu oružja na Bliski istok.

SSP je javnosti dostavio i fotografije Vučića i Dahlana.

U odgovoru na ove tvrdnje, potpredsednica SNS-a Marija Obradović nijednom rečju nije pomenula imena dvojice Palestinaca, već je optužila opoziciju za skretanje pažnje javnosti sa drugih tema.

BBC na srpskom donosi vam profile Dahlana i Madalale u 100 i 500 reči.

Dahlan i Madalala u 100 reči

Rođenom Palestincu Mohamedu Dahlanu srpski i crnogorski pasoš donela je uloga posrednika u stvaranju dobrih odnosa dve države sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima gde je Dahlan radio kao bliski saradnik prestolonaslednika Al Nahjana.

Palestinske vlasti, čiji je nekada bio deo, osudile su ga zbog korupcije, nakon čega je najpre utočište našao u Abu Dabiju, a potom i u Beogradu gde je, prema pisanju medija, iznajmio jednu od vila u državnom vlasništvu.

Dahlan i brojne osobe koja se u medijima dovode u vezu sa njim, navode se kao vlasnici različitih kompanija angažovanih na projektima u Srbiji i Crnoj Gori.

Adham Abo Madalala u medijskim izvorima navodi se kao Dahlanov saradnik, dok ga u zvaničnoj biografiji sa regionom povezuje podatak da je bio prvi palestinski ambasador na nerezidencijalnoj osnovi u Crnoj Gori.

Dahlan i Madalala u 500 reči

Mohamed Dahlan rođen je u izbegličkom kampu Kan Junis u pojasu Gaze, ali može da se pohvali sa čak dva pasoša iz bivše Jugoslavije - srpskim i crnogorskim.

Pasoš Srbije dobio je 2013. godine, zajedno sa još jedanaest Palestinaca povezanih sa njim, otkrila je Balkanska regionalna istraživačka mreža (BIRN).

„Imajući u vidu da je Dahlan bio angažovan na uspostavljanju dobrih odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Srbije, ne verujem da to može bilo kakav loš signal da pošalje bilo kome", obrazložio je dve godine kasnije ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

U proleće 2013. godine, tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je Dahlana Ordenom srpske zastave drugog stepena.

Prethodno su 2010. godine Dahlan i njegova supruga dobili crnogorsko državljanstvo.

„Gospodin Dahlan je svih godina veliki podržavalac crnogorske nezavisnosti, ali pre svega najvažniji promoter naših interesa na Bliskom istoku", obrazložio je takvu odluku tadašnji crnogorski premijer, a sadašnji predsednik Milo Đukanović.

Dahlan se u Abu Dabiju obreo nakon što su za njim palestinske vlasti raspisale međunarodnu poternicu jer je u odsustvu osuđen zbog korupcije.

Uvidom u spisak „crvenih poternica" Interpola, na njemu nije bilo moguće pronaći Dahlanovo ime.

Mohamed Dahlan u Emiratima je obavljao funkciju savetnika princa prestolonaslednika Abu Dabija šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana.

Al Nahjan je bio čest gost Beograda i premijera, pa predsednika Aleksandra Vučića.

Iz saradnje Srbije sa UAE proistekao je projekat Beograd na vodi kome je dodeljen status projekta od nacionalnog značaja za Srbiju.

Etihad Ervejz, kompanija iz UAE, postala je manjinski vlasnik srpske nacionalne aviokompanije Er Srbija.

U srpsku poljoprivredu uključila se kompanija Al Dahra, dok se o ostalim projektima iz oblasti oružja, luka i čipova više i ne govori, a tragova o njihovoj realizaciji gotovo i da nema.

Projekata UAE u Crnoj Gori takođe je bilo više u najavi nego onih ostvarenih - od ulcinjske Velike plaže, preko privatizacije banaka, brodogradilišta.

Image copyright SAID KHATIB/AFP/Getty Images
Natpis na slici Mohamed Dahlan se iz egzila preko ekrana obraća članovima palestinskog zakonodavnog tela

Osim za ekonomske, Dahlanovo ime vezuje se i za pojedine političke procese - u Turskoj i Crnoj Gori.

Turski mediji pisali su o njegovoj umešanosti u navodni državni udar protiv Redžepa Tajipa Erdogana 2016. godine, dok ga je crnogorska opoziciona stranka Demokratski front označila kao „jednog od onih koji su osmislili lažni državni udar u Crnoj Gori" na dan parlamentarnih izbora iste godine.

U biografiji koju je 2003. godine objavio BBC navodi se da se Dahlan priključio palestinskim aktivistima u borbi protiv vlasti Izraela, te da je hapšen deset puta u periodu od 1981. do 1986. godine.

Od 1987. godine jedan je od lidera palestinskog ustanka, što ga 1994. godine dovodi do pozicije da kontroliše bezbednosne snage.

Do 2002. godine i razlaza sa palestinskim liderom Jaserom Arafatom bio je i na pozicijama ministra odbrane i civilnih poslova.

U martu 2007. godine Arafatov naslednik Mahmud Abas imenovao ga je za vođu Saveta za nacionalnu bezbednost kako bi nadgledao sve snage bezbednosti na palestinskoj teritoriji, ali je usled unutarpalestinskih sukoba napustio ovu poziciju, kuća mu je srušena, a njegove snage proterane iz Gaze.

Od tada, utočište ima u Emiratima, a BIRN je pisao i da je od februara 2014. godine Dahlan iznajmljivao vilu u beogradskom naselju Dedinje koja je u vlasništvu Srbije.

Adham Abo Madalala u medijskim izvorima navodi se kao Dahlanov saradnik, dok ga u zvaničnoj biografiji sa regionom povezuje podatak da je bio prvi palestinski ambasador na nerezidencijalnoj osnovi u Crnoj Gori.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Više o ovoj priči