Od Krušika i doktorata, do Marine i Miloša Velikog - šta je obeležilo 2019.

  • Katarina Stevanović
  • BBC novinarka
nova godina beograd
Potpis ispod fotografije,

Doviđenja 2019.

Svetlucavo i sjajno, baš kao što smo je i dočekali uz skupocenu novogodišnju jelku i obilje dekoracije, došlo je vreme da ispratimo 2019. godinu.

Beograd 2020. dočekuje uz staru jelku, ali zato Požarevac ovog puta može da se pohvali skupocenom virtuelnom jelkom, za koju je izdvojio 9,7 miliona dinara.

I dok se sumiraju računi ko je više novca dao za lampione, pred vama su neki od događaja po kojima će ostati upamćena 2019.

Potpis ispod videa,

Pitali smo Beograđane da li im se sviđa kako je okićen grad i da li se raduju praznicima

Politika

Dok su većim delom glavnog grada lampioni svetlucali sve do marta, deo ispred Palate Srbija raščišćen je već sredinom januara.

Glavni „krivac" - predsednik Rusije Vladimir Putin.

Autor fotografije, FONET

Potpis ispod fotografije,

Svečani doček za Vladimira Putina bio je organizovan ispred Palate „Srbija"

Autobusi iz svih delova Srbije uputili su se 17. januara ka Beogradu, kako bi svi koji su želeli, mogli da dočekaju ruskog predsednika.

Ovo nije jedini put da su prestonicu „opsedali autobusi", ali o tome nešto kasnije.

Delegacije Srbije i Rusije potpisale su tada niz sporazuma, a Putin je put Moskve otišao bogatiji za šarplaninca Pašu.

Predsednik Srbije Vučić ostao je bogatiji za orden Aleksandra Nevskog.

Iz Moskve je devet meseci posle Putina u Beogradu doleteo i premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

Autor fotografije, Fonet

Potpis ispod fotografije,

Ruski premijer je, osim razgovora sa srpskim državnim vrhom predsednikom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, prisustvovao i Prikazu sposobnosti Vojske Srbije "Sloboda 2019."

On je u Srbiju, između ostalog, doneo i vest da je Rusija vratila 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja.

Dokument je tako kompletiran i prvi put izložen u Narodnom muzeju u Beogradu.

Od važnijih političkih događaja izdvojio se i govor Emanuela Makrona u Beogradu - na srpskom jeziku.

U godini kada se navršilo 18 godina od poslednje posete francuskog predsednika Srbiji i u godini kada je taj šef države - Žak Širak preminuo - na beogradski aerodrom sleteo je Makron.

Autor fotografije, FoNet

Potpis ispod fotografije,

Makronova poseta Beogradu traje dva radna dana

Francuska i Srbija potpisale su tom prilikom nekoliko dokumenata u Palati Srbija, a jedan od najzanimljivijih je sporazum o stripu.

Potpis ispod videa,

Šta sve ne možete da vidite, a mogu svetski državnici.

Autobusi ovog puta nisu dovozili pristalice u Beograd, ali je Makronu priređen doček.

Autobusi - mnogo autobusa - stigli su 19. aprila u Beograd, kada je održan skup Srpske napredne stranke pod sloganom Budućnost Srbije.

Autobusi, blokirani mostovi i ulice i transparent jedan od 300 miliona - tako je u nekoliko reči izgledao centar Beograda tog dana.

Analitičari su ovaj skup smatrali odgovorom vlasti na veliki protest opozicije održan nedelju dana ranije.

U subotu 13. aprila, četiri meseca od početka protesta opozicije zbog napada na Borka Stefanovića, koji su kasnije prerasli u protest 1 od 5 miliona, u Beogradu je održan veliki politički skup.

Potpis ispod videa,

Sve što treba da znate o pregovorima vlasti i opozicije

Iako su ga neki smatrala „danom D" za odnos vlasti i opozicije, izgleda da baš i nije bilo tako.

Vlast i opozicija su tek posle nekoliko meseci sele za isti sto. Održano je nekoliko rundi dijaloga, a da li će se nešto postići, videćemo na izborima naredne godine.

Dok Srbiju sledeće godine čekaju redovni parlamentarni izbori, na Kosovu se u oktobru glasalo vanredno.

Najviše glasova osvojio je pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija koga prati Demokratski savez Kosova (LDK) Ise Mustafe.

Kandidat Samoopredeljenja Glauk Konjufca izabran je 26. decembra za predsednika skupštine Kosova, a pregovori o formiranju vlade se nastavljaju.

Tokom 2019. nije se mnogo desilo u pogledu dijaloga Beograda i Prištine.

Takse na robu iz Srbije koje je prištinska vlast uvela 2018. godine, i dalje su na snazi, a ponovo se u žiži našao i slučaj Račak.

Autor fotografije, VLADIMIR ZIVOJINOVIC

Potpis ispod fotografije,

Podela ili razgraničenje - opcije koje o kojima se samo govorilo

Nova runda prepucavanja počela je tako što je bivši kosovski ministar Ivan Todosijević osuđen u Prištini na dve godine zatvora zbog „podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju".

Teodosijević je u aprilu izjavio da je „povod za agresiju bila takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak".

Ove godine navršilo se 20 godina od NATO bombardovanja.

Od važnijih regionalnih vesti izdvaja se formiranje Malog Šengena. Slobodan protok ljudi, kapitala i usluga trebalo bi da bude omogućen ovim sporazumom o kom pregovaraju Srbija, Albanija i Severna Makedonija.

Političke i druge afere

Na relaciji Beograd-Priština dogodila se i jedna „afera".

Ministar Ivica Dačić pokazao je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija izvod iz matične knjige rođenih ambasadorke Kosova u SAD Vljore Čitaku.

Čitaku je tim povodom podnela prijavu Savetu bezbednosti koji će odlučivati da li je Dačić prekršio kodeks.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Hoće li neko od ministara zbog afera podneti ostavku?

Afera koja je mnogo više protresla Srbiju dogodila se u oktobru, kada se u javnosti pojavila informacija da je uhapšen Aleksandar Obradović, radnik fabrike namenske industrije Krušik - zbog odavanja tajnih podataka o poslovanju te firme.

On je kasnije medijima rekao da je novinarima slao podatke o umešanosti Branka Stefanovića, oca ministra policije, u trgovinu oružjem.

Obradović je bio u kućnom pritvoru tri meseca, a sredinom decembra mu je pritvor ukinut, dok je Agencija za borbu protiv korupcije pre toga saopštila da ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nije u sukobu interesa, jer se njegov otac ne vodi kao zaposleni kompanije za trgovinu oružjem GIM u zvaničnoj državnoj dokumentaciji.

Naredna afera koja traje već nekoliko godina razrešena je u decembru i tiče se drugog ministra - Siniše Malog.

Iako su neki očekivali da bi Mali mogao da podnese ostavku, to se nije dogodilo, ali je sa sajta Vlade Srbije iz njegove biografije izbrisana informacijija o doktoratu.

Zbog doktorata je i zgrada Rektorata bila u blokadi.

Poslednjih godina se u pitanje dovodeni i neki drugi doktorati - među njima i doktorska disertacija ministra Nebojše Stefanovića.

Potpis ispod fotografije,

Megatrend, pa Džon Nezbit, pa ponovo Megatrend

U novembru je objavljen i film Mega diplomac novinara Adama Santovca koji se bavi ovom tematikom, a usledio je „vrtlog" u vezi sa prodajom Univerziteta Megatrend.

Od toga da je prodat, da rektor Mića Jovanović napušta Srbiju, pa do toga da ipak ne prodaje univezitet, prošlo je svega nekoliko dana.

Ove godine pred sudom su se suočili Marija Lukić i bivši predsednik opštine Brus Milutin Jeličić, zbog navoda o seksualnom uznemiravanju, pretnjama i mobingu.

Slučaj je i dalje pred sudom, a Marija se smatra pokretačicom pokreta #MeToo u Srbiji.

Ekonomija

Posle političkih i drugih afera, red je došao i na ekonomiju.

Vesti o tome da je nezaposlenost u Srbiji najniža u istoriji, kao i da je ekstremno siromaštvo gotovo iskorenjeno naišle su na brojne reakcije.

Dok vlast sa jedne strane tvrdi - kao i godinama unazad - da Srbiji nezapamćeno dobro ide, opozicija tvrdi suprotno.

Potpis ispod videa,

Danas dinar slavi rođendan. Pogledajte kako se menjao kroz istoriju.

Statistika - činjenica je - pokazuje da je nezaposlenost opala, ali u obzir treba uzeti promenjen način na koji se meri stopa, kao i broj ljudi koji su zemlju napustili.

Ukoliko u obzir uzmemo novi zakon koji u Nemačkoj stupa na snagu 1. marta, i koji se odnosni i na zapošljavanje osoba sa ovih područja, sledeće godine bismo mogli da dostignemo ekstreman nivo nezaposlenosti.

Ono što je ekstremno, a prema navodima premijerke Ane Brnabić je iskorenjeno - je siromaštvo.

I tu ipak treba malo bolje pogledati podatke i videti da ih zapravo i nema.

Siromaštvo i dalje pogađa Srbiju, pola miliona stanovnika nema novca za osnovne potrebe. To je surova realnost kojom dočekujemo novu godinu.

I ove godine stigao je niz najava o otvaranju novih fabrika, a jedna od njih je bila i potencijalni dolazak Folksvagena. Ipak, nemački auto gigant odabrao je neku drugu destinaciju.

Gde god da se novi automobili budu pravili, ako budu prolazili Srbijom, možda će ići novim auto-putem Miloš Veliki. To je jedan od mnogih obećanih putnih pravaca.

Iste godine Fabrika automobila Priboj, nekadašnji gigant u automobilskoj industriji, proslavila je 66. rođendan, a Fabrika šinskih vozila Goša, dobila je novog vlasnika.

Društvo

Iako je ovde napravljena podela prema oblastima, ništa nije baš tako striktno razgraničeno.

Partnerka srpske premijerke Ane Brnabić rodila je ove godine dečaka, a iz njenog kabineta kažu da je ovo prvi takav slučaj u istoriji. LGBT partnerstva u Srbiji i dalje nisu zakonska.

Premijerka je ove godine dobila i člansku kartu Srpske napredne stranke.

Iz rubrike društvo - Beograd se našao u vrhu liste najzagađenijih gradova.

Potpis ispod videa,

Kako zagađenje vazduha utiče na zdravlje?

Zagađenju, između ostalog, doprinose i nehigijenske deponije. Većina smetlišta u Srbiji ne zadovoljava standarde, a registrovano je i 2.170 divljih deponija.

O ekološkim problemima se ove godine dosta govorilo i u svetu i u Srbiji.

Oboreni su svi temperaturni rekordi, glečeri se tope, Amazonija je gorela, gorela je i Stara planina, a meštani Toplog Dola odlučili su da stanu u odbranu reka i protiv gradnje mini hidroelekrtrana. U protestu im se pridružila čitava Srbija, a ministarstvo je najavilo zabranu gradnje.

Zrenjaninci i narednu godinu dočekuju bez zdrave pijaće vode, uprkos tome što su dobili novu fabriku za prečišćavanje.

Ne možemo da zaobiđemo i dva velika štrajka - taksista na ulicama Beograda i radnika Pošte.

Zbog aplikacije Kar:Go i navodno neravnopravnog položaja u odnosu na članove tog udruženja, taksisti su tri nedelje u oktobru blokirali ulice Beograda u takozvanom špicu, zahtevajući iste uslove i ukidanje tog udruženja.

Potpis ispod videa,

Taksisti su protestovali protiv dolaska na tržište firme Kar:Go.

Na kraju su dobili subvencije za kupovinu novih vozila.

Mesec dana kasnije, radnici Pošte odlučili su da obustave rad. Tražili su bolje plate i uslove rada. Dogovorili su neka poboljšanja, ali njima nisu svi zadovoljni.

Ipak, poštari su se vratili na radna mesta, pa ako očekujete neku novogodišnju čestitku - ne brinite, samo što nije.

Obrazovanje

Sećate li se da su u junu na ulicama bili đaci?

Potpis ispod fotografije,

Deca su se okupila ispred zgrade Ministarstva tražeći poništavanje završnog ispita

Da, učenici osmog razreda protestovali su zbog toga što je „procurio" test za melu maturu koju su polagali.

Tražili su poništavanje testa i da u škole budu upisani na osnovu rezultata iz osnovne škole. To se nije dogodilo. Sporni test iz matematike je ponovljen, upisali su škole i sklonili se sa ulica.

Izašli su i rezultati PISA testa i pokazalo se da je trećina 15-godišnjih učenika u Srbiji funkcionalno nepismena.

Da nije sve tako crno, pokazali su mnogi učenici i studenti iz Srbije koji su na međunarodnim takmičenjima osvojili brojne medalje. Jedan od poslednjih uspeha ostvarili su debateri.

Izmena u visokom obrazovanju trebalo da bude u nekoj od narednih godina, pošto je ministar u tom resoru najavio uvođenje kratkog programa studija.

Taj program bi trebalo da poveže obrazovni sistem i tržište rada, moće će da ih pohađa svako ko želi da nauči nove veštine u poslu koji obavlja, a trajaće od tri do 18 meseci.

Kultura

Marina Abramović je 2019. otvorila izložbu u Srbiji. Da, i to se dogodilo! Posle 47 godina, svetski poznata umetnica vratila se u Beograd.

Izložba Čistač otvorena je sredinom septembra i ako do sada niste bili, imate rok do 20. januara. Tada se zavese spuštaju.

Potpis ispod videa,

Čuvena umetnica objašnjava motive za performanse koji intrigiraju publiku.

Novembar i decembar obeležio je niz koncerata - Buč Kesidi, Božo Vrećo, Bajagina četiri nastupa za 35. godina benda i čak šest koncerata Zdravka Čolića.

Ove godine serija Senke nad Balkanom naučila je publiku u Srbiji šta znači reč bindžovanje, o nestalim bebama ljudi su mogli da gledaju u filmu Šavovi, neke detalje o životu Vlade Divljana saznali su iz Nebeske teme, kao i šta je sve radila ratna heroina iz Dnevnika Diane Budisavljević, kao i ko je Poslednji Srbin u Hrvatskoj...

Sport

Znate li ko je Slobodan Maričić? Novinar BBC-ja na srpskom koji je na Vimbldonu probao čuvene jagode sa šlagom i vodio čitaoce i gledaoce kroz sve vimbldonske priče.

Turnir je osvojio Novak Đoković, koji je nedavno proglašen teniserom decenije.

Potpis ispod videa,

Kakvog su ukusa čuvene vimbldonske jagode sa šlagom

Kina je ove godine ugostila najbolje svetske košarkaše, a reprezentacija Srbije osvojila je peto mesto.

Odbojkaši i odbojkašice doneli su dve zlatne medalje sa Evropskih prvenstva , a vaterpolisti su osvojili Svetsku ligu.

Crvena zvezda i Partizan igrali su u grupnoj fazi Lige Šampiona i Lige Evrope, ali su tu i završili takmičenje.

Tokio je sledeće godine domaćin Olimpijskih igara, pa bi i odande predstavnici Srbije mogli da donesu medalje.

A vi nas čitajte i gledajte i sledeće godine!

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk