Beograd i Priština: LGBT zajednica koja ne pristaje na granice

Beograd i Priština: LGBT zajednica koja ne pristaje na granice

Lend i Jovan su u ranim dvadesetim godinama i ne razumeju se - Lendijev maternji jezik je albanski, a Jovan govori srpski.

Razgovaraju na engleskom.

Zajedničko im je i to što nisu poslušali savete roditelja - Jovana je majka molila da ne ide na Prajd u Prištinu, a Lendiju da, kada je u Beogradu, na ulici nikako ne govori albanski.

Kažu da se neposlušnost isplatila - zahvaljujući Jovanu i Lendiju, beogradski i prištinski aktivisti posećuju jedni druge, a Priština i Beograd bogatiji su za dreg žurke na kojima se nastupa na srpskom i albanskom.

Putovali smo sa Jovanom iz Beograda do Prištine gde se, zajedno sa dreg kraljicom Ostrogom, uputio da sa Lendijem organizuje još jednu dreg žurku koja spaja prištinsku i beogradsku scenu i pokušava da poruši podele koje je izgradila politika.

Pripremile: Petra Živić i Lazara Marinković

Dvanaest godina nakon proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 115 zemalja, a Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2009. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk