Izbori 2020: Raspisani izbori u Srbiji - ko može da glasa i za koga

Izbori

Autor fotografije, STRINGER

Potpis ispod fotografije,

Izbori u Srbiji biće održani 26. aprila

Izbori u Srbiji biće održani 26. aprila 2020.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je parlamentarne, a predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković lokalne izbore, dok su pokrajinski raspisani dan ranije.

„Biće dovoljno vremena da svi predstave programe, želim svima uspeh, ne mogu sada da govorim kao stranački funkcioner.

„Naravno, biće povišenih tonova i strasti, uvek ih je bilo, ali je važno da sve protekne u demokratskoj atmosferi i u miru", izjavio je Vučić uoči raspisivanja izbora.

Ko sve može da glasa, za koga i kako se dalje biraju politički predstavnici?

Ko može da glasa

Oko 6.8 miliona ljudi ima pravo glasa na opštim izborima.

Glasački listići na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji biće roze boje, a kontrolni listić za proveru ispravnosti glasačke kutije biće tirkizni, odlučila je krajem januara Republička izborna komisija.

Imena birača se nalaze u jedinstvenom biračkom spisku - evidenciji državljana Srbije koji imaju biračko pravo. Ovaj spisak je nastao 2011. godine objedinjavanjem spiskova koje su vodile opštinske i gradske uprave, a njegovo ažuriranje je danas u nadležnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Svaki građanin može da proveri da li je na biračkom spisku na sajtu ministarstva ili u opštinskoj ili gradskoj upravi u kojoj ima prebivalište.

Kako se biraju predstavnici

Parlamentarni izbori

Na parlamentarnim izborima građani Srbije biraće 250 poslanika čiji mandat traje četiri godine.

Čitava Srbija je jedna izborna jedinica. Zastupnici se biraju kroz sistem proporcionalnog predstavljanja na listi stranaka.

Broj mesta se dodeljuje srazmerno broju glasova dobijenih na svakoj listi, a primenjuje se sistem najviših koeficijenata. Ako dve ili više lista imaju isti koeficijent, mesto dobija lista sa većim brojem glasova.

Na svakoj listi, svaki treći kandidat mora da bude onog pola koji je na listi manje zastupljen. Ako 30 odsto ili više poslanika nisu predstavnici manje zastupljenog pola, lista se neće uzimati u obzir i stranka neće moći da ima poslanika.

Od februara ove godine, partije moraju da osvoje tri odsto glasova kako bi ušle u skupštinu. Ovo se ne odnosi na stranke koje predstavljaju etničke manjine.

Predsednik daje mandat za formiranje nove Vlade predstavniku stranke koja je osvojila najviše glasova. Međutim, parlament mora da potvrdi izbor premijera ili premijerke i kabinet.

U političkom sistemu Srbije, izvršna vlast je u rukama premijera, dok predsednik upravlja spoljnom politikom i komanduje oružanim snagama.

Autor fotografije, Bloomberg

Potpis ispod fotografije,

Za izbore se iz budžeta izdvajaju milijarde dinara

Pokrajinski izbori

Pokrajinski izbori održavaju po proporcionalnom izbornom sistemu u Autonomnoj pokrajini Vojvodine.

Bira se 120 poslanika.

Sistem je isti kao i za opšte izbore. Broj mesta se dodeljuje putem proporcionalnog sistema, a cenzus je tri odsto za sve učesnike, osim za stranke nacionalnih manjina. Svaki treći kandidat na listama mora biti pripadnik manje zastupljenog pola.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da je „Skupština Vojvodine parlament u kojem se neguje visok nivo kulture u ophođenju, međusobno uvažavanje i poštovanje".

Potpis ispod videa,

Kako je izgledala priprema za lokalne izbore u Kuli 2018.

Lokalni izbori

Odluka o raspisivanju izbora za odbornike gradova i opština u Srbiji se ne odnosi na opštine u kojima su održani vanredni izbori.

„Pratite programe svih kandidata i izaberite one koji će odgovornom i ozbiljnom politikom moći da unaprede život vaših porodica", rekla je Gojković.

Ona je pozvala kandidate da se nadmeću za podršku građana dobrim programima, da ponude vizije razvoja i da se u kampanji uzdrže od govora mržnje.

Deo teksta o jedinstvenom biračkom spisku je promenjen 4. marta jer su informacije zastarele.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk