Izbori u Srbiji i provera činjenica: Šta su nam političari obećavali, a šta ispunili

miks

Autor fotografije, Getty, BBC, Oliver Bunic

Potpis ispod fotografije,

Od Kosova do Beograda na vodi - šta su nam sve obećavali, ali i šta su ispunili

Svaka porodica u Srbiji ima makar jednog zaposlenog člana, sve sporne privatizacije su rešene, u dijalogu o Kosovu su zajedno učestvovale sve političke opcije, a kamate na kredite su smanjene.

Ovako bi se danas u Srbiji živelo da su ispunjena sva predizborna obećanja političara iz predizbornih kampanja 2012, 2014 i 2016. godine.

Tim Istinomer proveravao je ova obećanja i istražio - šta je ispunjeno, šta nije, a gde su probijeni rokovi.

Među obećanjima kriju se i ona o tome kako se neće smanjivati penzije, ali i kako će Beograd na vodi biti završen još 2019. godine.

Potpis ispod videa,

Izbori 2020: Kratka istorija višestranačja u Srbiji

IZBORI 2012.

Izbornu kampanju 2012. obeležio je veliki broj obećanja, koje su davali kako političari iz tadašnje vladajuće koalicije okupljene oko Demokratske stranke i saveza oko Socijalističke partije Srbije, tako i tadašnji opozicionari sa liste „Pokrenimo Srbiju".

Njen stožer bila je Srpska napredna stranka, koja je nakon tih i pobede Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima i formirala vlast u Srbiji.

Evo nekih obećanja koja su davali oni koji dobili mogućnost da ih ostvare.

 • „Želim da izbegnem samo jednu grešku koju je načinila DS, a to je da sabiram do 126 i da posle toga trpim razne pritiske i ucene malih partnera koji postanu nezajažljivi.

NEISPUNjENO Tomisalav Nikolić uveravao je birače da SNS neće posle pobede na izborima premijersko mesto prepustiti bilo kom koalicionom partneru ili „takve koalicije neće biti". Podsetimo, posle izbora lider socijalista Ivica Dačić postao je predsednik Vlade Srbije, iako je SNS bio najjača stranka u parlamentu.

 • „Buduća vlada koju formira koalicija 'Pokrenimo Srbiju' preispitaće sve sporne privatizacije, jer je to u interesu Srbije, a ne zbog toga što to zahteva Evropa." (Tomisalv Nikolić, Pres, 10. 4. 2012. godine)

NEISPUNjENO Tadašnji prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije objavio da su rešene sve sporne privatizacije i da je u više predmeta podignuta optužnica. Ipak, prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), do polovine 2019. okončano je 14 od 24 slučaja spornih privatizacija, a odgovornost nadležnih utvrđena je u oštećenju samo dve firme.

O Kosovu

 • „Ako SNS formira Vladu, sešćemo za isti sto s predstavnicima opozicije i ustanovićemo predlog za Kosovo, s kojim ćemo se obratiti građanima." (Tomisalv Nikolić, Telegraf, 1. 2. 2012. godine)

NEISPUNjENO Nikolić je obećao i da će zajedno sa opozicionim strankama napraviti platformu za rešenje kosovskog problema, što se nije dogodilo do danas.

Autor fotografije, Vladimir Živoinović

 • „Prvi korak koji će uraditi SNS dolaskom na vlast, da bi Srbija mogla da bude partner sa svim međunarodnim organima, jeste istraživanje trgovine ljudskim organima na Kosmetu." (Jorgovanka Tabaković Tanjug, 29. 4. 2012. godine)

NEISPUNjENO Kao prvo obećanje koje će ispuniti po dolasku na vlast, Tabaković je najavljivala istraživanje trgovine ljudskim organima na Kosovu, naglašavajući da je to uslov da bi Srbija mogla da bude "partner sa svim međunarodnim organima".

Ni ovo obećanje nije ispunjeno.

O bankama i pretplati

 • „Banke su ekstraprofiteri, koji će jednog dana uzeti svu imovinu Srbije. Bankama ćemo ograničiti kamate pošto su duplo veće nego u EU." (Tomisalv Nikolić, Press, 7. 4. 2012. godine)

NEISPUNjENO Tadašnji lider SNS-a tvrdio je i da će bankama ograničiti kamate „pošto su duplo veće nego u EU".

Do smanjenja kamata nije došlo, iako je na čelu Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković iz Srpske napredne stranke, a iz NBS je objašnjeno da „važećom regulativom nije propisana mogućnost da se utvrdi granica iznad koje banka ne može da je poveća".

 • „Predlog kako da građanima uštedimo jeste da ih lišimo suvišnog troška, neplaćanjem i ukidanjem televizijske pretplate." (Jorgovanka Tabaković, Fonet, 8. 3. 2012. godine).

NEISPUNjENO I kandidatkinja za premijerku Jorgovanka Tabaković naklonost birača pokušala je pridobije obećavajući ukidanje obaveze plaćanja RTV pretplate.

Autor fotografije, Fonet

Potpis ispod fotografije,

Jorgovanka Tabaković bliska je saradnica Aleksandra Vučića

Nakon dolaska na vlast SNS, pretplata je ostala, a usvajanjem Zakona o javnim medijskim servisima početkom avgusta 2014, saopšteno je da se obaveza plaćanja nadoknade za javni servis ukida na manje od godinu i po dana. Nakon tog perioda, uvedena je obaveza plaćanja takse za javni medijski servis.

 • „Ako mi budemo imali dovoljno glasova, neće se oni (MMF) ovde dugo zadržati, zato što ne mogu oni da upravljaju životom Srbije. Hvala im lepo, ali neka nađu drugu zemlju za svoje eksperimente." (Ivica Dačić, RTS, 22. 3. 2012. godine)

NEISPUNjENO I potonji koalicioni partneri naprednjaka nisu se ustezali od davanja prilično smelih obećanja.

Predsednik SPS Ivica Dačić tvrdio je da će se Srbija, ako socijalisti budu u prilici, zahvaliti na saradnji Međunarodnom monetarnom fondu. Već koji mesec kasnije, Dačić je kao mandatar u svom ekspozeu, objavio suprotno.

„Vlada Srbije nastaviće razgovore sa MMF, Svetskom bankom i drugim međunarodnim finansijskim institucijama i organizacijama u cilju postizanja makroekonomske stabilnosti i održivog privrednog razvoja." (Ekspoze mandatara, 26. 7. 2012. godine).

O stranačkom zapošljavanju

 • „Prvi zakon koji mora biti donet u novoj skupštini je Zakon o profesionalizaciji upravljanja u javnim preduzećima, da se ukinu upravni odbori i da se posao dobija na poštenom i javnom konkursu." (Mlađan Dinkić, Sajt URS-a, 25. 4. 2012. godine)

NEISPUNjENO Lider URS-a Mlađan Dinkić garantovao je zalaganje za ono što je bila okosnica predizborne kampanje URS-a - zabranu partijskog zapošljavanja.

Međutim, nakon izbora, iako je URS postao deo vladajuće koalicije, zakon o kome je govorio Dinkić nije donet, a nastavilo se starom praksom zapošljavanja partijskih funkcionera.

Tako je, na primer, odmah posle tih izbora, Milan Krkobabić iz PUPS-a postavljen na čelo PTT Srbije, kadar SNS Miloš Tomić za v.d. direktora Transnafte, a Nikola Petrović, takođe blizak naprednjacima, za direktora Elektromreža Srbije.

IZBORI 2014.

Vanredni parlamentarni izbori 2014. održani su te godine u martu, samo dve godine nakon prethodnih, redovnih izbora.

Zvanično pozicioniranje Aleksandra Vučića kao najmoćnijeg političara u Srbiji dodatno je redefinisalo političku scenu u Srbiji, posle pojave naprednjaka i uspostavljanja njihove dominacije prethodnih godina.

Kandidati su izbegavali konkretna i precizna obećanja, prilagođavajući tako svoju retoriku opštijim temama.

Hapšenja tajkuna, borba protiv nezaposlenosti i strane investicije istakle su se kao ključne tačke u atmosferi ove izborne trke.

Izdvajamo neka od obećanja koja je građanima tada dao sadašnji predsednik države Aleksandar Vučić ispred svoje stranke.

O Darku Šariću

 • „Uveravam vas da u nedeljama koje dolaze Šarić više neće biti na slobodi." ( FoNet, 6. 3. 2014.)

ISPUNjENO Darko Šarić uhapšen je u Južnoj Americi i izručen Srbiji 18. marta 2014. godine, tako da je ovo obećanje lidera SNS - ispunjeno.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Darko Šarić u sudnici u Beogradu

 • „Do kraja (2014) godine ovde (NCR) biće zaposleno 2.000 visokoškolovanih ljudi." (Tadašnji prvi potpredsednik Vlade o zapošljavanju u američkoj firmi NCR. (RTS, 17. 2. 2014. godine)

NEISPUNjENO Kako je Istinomer pisao, kompanija NCR nije imala ni ugovornu obavezu da do kraja 2014. zaposli čak 2.000 radnika.

U finansijskom izveštaju za 2014, objavljenom na sajtu Agencije za privredne registre, navodi se da je NCR 31. decembra 2014. imao ukupno 751 radnika, pa je Vučić dobio ocenu - neispunjeno.

 • „Rudarsko topioničarski basen Bor je za Srbiju jedna od najvažnijih kompanija, i zato njen najvažniji projekat, nova topionica, mora da bude završena u roku od koji je obećan, do kraja ove godine." (Danas, 6.3.2014. godine)

ISPUNjENO Tada predsednik Vlade Srbije prisustvovao je 23. decembra 2014. obeležavanju završetka radova na izgradnji nove topionice. Istinomer mu je zato dodelio ocenu - ispunjeno.

O Etihadu i Beogradu na vodi

 • „Mi ćemo naš ugovor sa 'Etihadom' pokazati pre kraja kampanje." (Lider SNS o objavljivanju ugovora između države Srbije i „Etihada", Politika, 4. 2. 2014. godine)

NEISPUNjENO S obzirom da javnost nije saznala detalje sporazuma o strateškom partnerstvu kojim je kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata postala vlasnik 49 odsto kapitala Jat ervejza do kraja te kamoanje. Ovo je bilo još jedno neispunjeno obećanje lidera SNS.

 • „Obećavam građanima Srbije da će već ove godine videti kako ulaze mašine u taj deo grada, a krajem 2016. godine svi građani Srbije će moći da se ponose koliko smo uspeli da podignemo propalu građevinsku industriju i kako nam izgleda Beograd i koliko ćemo tercijarni sektor da podignemo." (Lider SNS-a o projektu Beograd na vodi, RTS, 25. 2. 2014. godine)

PROBIJENI ROKOVI Kako je Istinomer zabeležio, Aleksandar Vučić je u februaru 2014. godine, tokom predizborne kampanje, predstavljajući projekat Beograd na vodi istakao i da će u maju te godine početi radovi u Savskom amfiteatru, a da će ceo projekat biti završen do kraja 2018. ili početka 2019. godine.

Kamen temeljac položen je tek u septembru 2015. godine, rokovi su pomerani više puta.

O smanjenju penzija

 • „Kakve god reforme da preduzimamo, šta god da se zbiva, dragi prijatelji, imajte u vidu jednu stvar koju vam garantujem, penzioneri će biti poslednji u čija će prava bilo ko smeti da dira u državi. Bolje sa naše grbače da se skida sve što može, a penzionerima nema šta da se uzima." (Vučić o smanjenju penzija, Izvor: TV Pink, 10. 3. 2014. godine)

NEISPUNjENO Ipak, već u septembru iste godine, tada premijer, Vučić je najavio mere za „ozdravljenje ekonomije", među kojima su bile i smanjenje plata u javnom sektoru i penzija. Tako da je ovo bilo još jedno neispunjeno obećanje Srpske napredne stranke.

IZBORI 2016.

Prema izveštaju organizacije CRTA koja prati izbore i njene posmatračke misije „Građani na straži", u toku izborne kampanje primetno su nedostajali predlozi konkretnih politika, jasne političke poruke i javno dostupni predizborni programi.

Ono što se moglo čuti i videti na terenu su uglavnom bile liderske kampanje, sa jako malo prostora za demokratsku debatu i dijalog.

U javnim nastupima političkih lidera, dominirale su ekonomske teme i izgradnja infrastrukture, socijalne teme, briga za stare, radnike i penzionere, transparentnost političkih stranaka, stručni kadrovi i „nova rešenja".

Konkretnih obećanja bilo je veoma malo, a tim Istinomera analizirao je neka od obećanja u toku kampanje pred vanredne parlamentarne izbore.

 • „Prvu robnu kuću 'Ikea' imaćemo izgrađenu najkasnije do kraja 2016. (Zorana Mihajlović, godine, Tanjug 3. 10. 2014. godine)

PROBIJEN ROK U toku predizborne kampanje u aprilu 2016., ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je zajedno sa tadašnjim premijerom Aleksandrom Vučićem i tadašnjim gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim učestvovala u svečanom polaganju kamena temeljca za prvu robnu kuću Ikea u Srbiji.

Autor fotografije, Kabinet Potpredsednice Vlade

Potpis ispod fotografije,

Zorana Mihajlović jedina je žena među četiri potpredsednika Vlade Srbije

Prethodno je najavljeno da će otvaranje prve Ikee u Srbiji biti do kraja 2016. godine, a tog dana Zorana Mihajlović je pomerila rok. Zbog roka koji nije realizovan - ministarka Mihajlović je tada dobila ocenu - neispunjeno.

O opoziciji

 • „Obećavam vam da ću naći vremena i da ću naći načina da izađem na duel sa njih petoricom. I to nema nikakvog karikaturalnog pristupa, niti bilo čega drugog." (TV Happy, 21. 3. 2016. godine)

NEISPUNjENO Izbornu kampanju osim nedostatka konkretnih obećanja, karakterisalo je i odsustvo debate.

Gostujući u Ćirilici Aleksandar Vučić je obećao da će naći vremena da se suoći sa opozicijom i da će „izaći na duel sa njih petoricom".

Ipak, nijedan opozcioni lider nije dobio priliku da do kraja izborne kampanje učestvuje u debate sa Vučićem u nekom televizijskom studiju. Zbog toga je ovo obećanje ocenjeno kao - neispunjeno.

Potpis ispod videa,

„Svi kao jedan”: Građani, opozicija i tri zahteva

 • „Aerodrom Ponikve ćemo krajem avgusta da otvorimo za saobraćaj." (Jutjub kanal SNS-a, 17.4.2016. godine)

NEISPUNjENO Na predizbornom mitingu u Užicu, Aleksandar Vučić je obećao otvaranje aerodrome Ponikve do kraja leta i to za civilni saobraćaj.

U žaru predizborne kampanje delovalo je kao da je vlast rešena da Ponikve konačno osposove za civilni saobraćaj. Pred sam dolazak Vučića u Užice, aerodom "Nikola Tesla" donirao je 50 miliona dinara kao pomoć da se radovi privedu kraju. Međutim, putnički avioni ne sleću ni danas tamo.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk