Smrdibube u Srbiji: Kako da se zaštitite i šta kažu stručnjaci

  • Tijana Dušej Ristev
  • BBC novinarka
smrdibube
Potpis ispod fotografije,

Smrdibube mnogima dosađuju ovih dana

U svetu insekata došlo je do promene na tronu - dosadne komarce koji su harali letom, s jeseni su zamenile podjednako dosadne smrdibube.

„Svake godine ista priča, kako dođe hladnije vreme, one krenu masovno da ulaze u stan", kaže Ivan Marković iz Beograda za BBC na srpskom.

Najezda smrdibuba jedna je od glavnih tema ovih dana u Srbiji, a na društvenim mrežama, osim fotografija, snimaka i komentara da ih baš ima mnogo, preplavili su i „recepti" kako ih se rešiti.

Službe za deratizaciju, dezinskeciju, dezinfekciju ovih dana imaju pune ruke posla i da dobijaju desetine poziva dnevno baš zbog smrdibuba.

Stručnjaci kažu da supstanca koja neprijatno miriše nije opasna po ljude već da smrdibubama služi da se odbrane od ptica, ali kažu da protiv njih leka nema.

Zato savetuju, ukoliko ih je malo, da ih izbacite rukom, a nisu saglasni oko toga da li treba redovno da prskate mesta gde vole da dolaze.

Šta su smrdibube

Aleksandra Zatezalo entomološkinja iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije kaže za BBC na srpskom da ova vrsta pripada stenicama.

Telo podseća na viteški štit koji može biti u nekoliko boja, najčešće su zelene ili tamno braon.

Može da naraste od 12 do 17 milimetara.

Ime smrdibuba su dobile po specifičnom mirisu koji ispuštaju kada osećaju da su ugrožene.

Neki kažu da ih podseća na miris korijandera, neki na miris marcipana, ali je većini uglavnom neprijatan.

Zašto ih toliko ima

One žive raštrkane po prirodi, ali se sa dolaskom hladnijeg vremena to menja.

„Grupišu se i traže zaklon od hladnoće", kaže entomološkinja.

Dodaje da ih u našem domu ništa posebno ne privlači, osim toplote.

„One se hrane biljnim sokovima i za ljude ne predstavljaju opasnost", kaže Zatezalo.

Možda će vas zanimati i video bubama koje imaju rešenje za preživljavanje u suvim područjima

Potpis ispod videa,

Ove bube žive u najsušnijem području sveta i preživaljavaju.

Šta kažu ljudi

„Živimo na 13. spratu, ali to im očigledno ne smeta, pošto su dobri letači. Najgore mi je bilo pre nekoliko godina kad nam se rodila mlađa ćerka - jedne noći sam ustao da joj dam cuclu pošto je plakala, a kako je bio mrak, najpre nisam primetio da se smrdibuba zakačila sa unutrašnje strane cucle. U poslednjem trenutku sam primetio da je tu, pa cucla nije završila u bebinim ustima", priča Ivan Marković iz Beograda.

Narednog dana je pomislio da je našao rešenje.

„Kupio sam mreže, one sa najmanjim mogućim rupama i stavio ih na prozore i terasu. Probali smo i sa biljkom nane u saksiji na terasi i uspeli smo nekako svedemo broj ovih napasti na minimum, mada uvek ima onih snalažljivih koje pronađu neku rupu".

Tanja koja živi na Novom Beogradu ima jednostavno rešenje.

„Kad čujem kako udaraju u luster nije mi dobro. Onda samo kažem dečku - evo je i on ode po toalet papir i brzo je smota i baci u vc šolju. Izveštio se, postao je lovac na smrdibube", kaže ona.

Kako da se odbranimo njih

Pravog leka protiv smrdibuba nema.

Iako se po društvenim mrežama mogu videti razni recepti iz kućne radinosti - rastvori na bazi belog luka i sirćeta - stručnjaci kažu da je nemoguće sprečiti smrdibube da dođu tamo gde su naumile.

Uz rastvore belog luka i sirćeta, koji možda mogu da pomognu privremeno, odnosno ako imate mali broj ovih dosadnih „okupatora" na prozoru, entomološkinja savetuje i prskanje insekticidima koji se mogu kupiti u poljoprivrednim apotekama.

Iz kompanije „Biodez" koja se bavi pružanjem usluga deratizacije, dezinskecije, dezinfekcije u stambenim i poslovnim prostorima kažu da je jedini način da se bube oteraju „prskanje rastvorima za leteće insekte u malo jačim dozama".

„Svako pokušava da nađe rešenje i ono što je najpraktičnije da ih se reši, ali da ih sprečite da one dođu - to je nemoguće", kažu iz ove kompanije za dezinsekciju.

Ovih dana imaju pune ruke posla i da dobijaju desetine poziva dnevno baš zbog smrdibuba.

„Prskamo rastvorima za leteće insekte u malo jačim dozama radi iz ručnih pumpi", kažu iz komapanije „Biodez".

Obično se dobro isprskaju prozori, okviri, kao i kutije za roletne u kojima obožavaju da se nastanjuju, čime se blokira put ka tom mestu gde bi se razmnožavale tokom zime.

Međutim, dekan Biološkog fakulteta Željko Tomanović je za Televiziju N1 rekao da prskanje preparatima nema smisla, jer su smrdibube veoma otporne.

„Čak mislim da ne postoji nikakav preparat, nemaju prirodnih neprijatelja, jer ovo nije njihova postojbina", rekao je on i dodao da su mreže na prozorima jedino kakvo-takvo rešenje.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk