Korona virus i Srbija 2020: 12 meseci borbe u 12 minuta

Korona virus i Srbija 2020: 12 meseci borbe u 12 minuta

Sećate li se kada je u januaru ministar Zlatibor Lončar rekao da stručnjaci u Srbiji mogu da naprave vakcinu za korona virus?

A kada je Branimir Nestorović govorio da je reč o najsmešnijem virusu? Ili koliko je puta samo Predrag Kon rekao da su pred nama dve ključne nedelje?

Srbija je od marta, kada se pojavio prvi slučaj zaraze, imala policijski čas, prećeno je italijanskim i španskim scenariom, održavani su izbori i protesti, proizvođen je hlorokin, bila je i šampion u borbi sa virusom.

Medicinski radnici u Novom Pazaru protestovali su tokom posete premijerke Ane Brnabić i članova Vlade Srbije, pobunili su se i drugi medicinski radnici zbog načina na koji se krizom upravlja, a tokom vandrednog stanja aplaudiralo im se sa terasa.

Pravljeni su i kampovi za samoizolaciju putnika iz inostranstva, davano je po sto evra pomoći, uvodile se i ukidale mere.

Iako je još u julu predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio o tome da se pregovara o vakcini sa jednom zemljom koja je pravi, u svetu se tek ovih dana daju prve doze cepiva.

Nagađa se sa datumima kada će imunizacija u Srbiji da počne, PCR testovi su poskupeli, a pojavili su se i kućni antigenski testovi.

I dok se bliži 2021. godina, posetite se kako su izgledali prethodni meseci borbe sa virusom i kako se za manje od dva meseca broj registovanih slučajeva usedmostručio.

Pripremile: Jelena Maksimović i Katarina Stevanović

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk