Električni automobili: Kina pravi vozilo koji će biti rival Tesli

Prvi Zikr model prikazan je u septembru prošle godine

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Prvi Zikr model prikazan je u septembru prošle godine

Najveći kineski proizvođač automobila Gili lansira brend električnih automobila koji će biti rival Tesli.

Kineska kompanija, koja je vlasnik marki Volvo i Lotus, izbacila je u utorak brend Zikr, koji bi trebalo da zadovolji potrebe kineskog tržišta za električnim vozilima.

Do ovoga dolazi u trenutku kada Ilon Mask kreće u ofanzivu u Kini, hvaleći njene planove za borbu protiv emisije ugljenika.

Osnivač Tesle nastoji da ublaži zabrinutost Kineza zbog kamera u njegovim automobilima.

Iz Gilija su rekli da će razvijati i proizvoditi vrhunske električne automobile pod brendom Zikr i da očekuju da će isporuke započeti u trećem kvartalu 2021.

Firma Polstar koja ima sedište u Švedskoj, a u vlasništvu je kompanije Volvo, razvija automobile sa električnim performansama.

Proizvodnja vozila se odvija u Kini.

Lotus, koji je u većinskom vlasništvu Gilija, radi na superautomobilu na električni pogon zvanom Evija.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Ovako izgleda Evija

Gili je vlasnik i London EV kompanije, firme koja proizvodi crne taksije u Londonu i najviše se bavi proizvodnjom hibridnih taksija sa priključkom, koji imaju i benzinski motor i električnu bateriju.

Zikr će se suočiti sa žestokom konkurencijom Tesle čiji je Model 3 bio najprodavanije električno vozilo u Kini prošle godine, kao i sa kineskim markama Nio, Kspeng i Li auto koje se dobro prodaju.

Prošle nedelje, iz Dongfeng motora, kineskog partnera japanskog Nisana i francuskog PSA Pežo Citroena, su rekli da će početi da isporučuju nove električne automobile marke Vola kineskim kupcima u julu.

Potpis ispod videa,

Zagrebačka firma pravi rotirajuće parkinge.

Peking želi da više od petine automobila koji se prodaju u Kini budu električni do 2025. godine.

Gili ima ambicije da postane prvi kineski proizvođač automobila sa dosegom sličnim Foksvagenu, a zajedno sa brendovima Volvo i Lotus poseduje manjinski udeo u vlasništvu Daimlera, firme koja drži Mercedes-Benz.

Zikr će se na početku okrenuti kineskom tržištu, ali će istražiti i prekookeanske mogućnosti, s obzirom na sve veću globalnu potražnju za premijum električnim vozilima.

Premijum marka će raditi pod nazivom Lingling tehnologija, koji će imati sedište u Hefeju, u istočnoj Kini.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Polstar

„Predsedavajući Li Shufu oseća potrebu da ubrizga u svoju 24-godišnju kompaniju Gili pokretačku atmosferu poput one koju vidi u NIO, Kspeng i Li autu", rekao je Majkl Dan, izvršni direktor kompanije ZoZo Go, konsultantske firme koja se bavi azijskim tržištem automobila.

„Da bi stigao tamo, on predviđa električnu bebu - Lingling tehnologiju - koja posluje nezavisno od Gilija".

U utorak su iz Gilija saopštili da su u 2020. godini 1,32 miliona automobila, u poređenju sa 1,36 miliona u prethodnoj godini.

Šarmiranje Tesle

U kratkom intervjuu za kinesku državnu televiziju koji je emitovan u utorak, Teslin direktor Ilon Mask rekao je da je impresioniran ciljevima Kine da smanji emisije ugljenika, koji su objavljeni u najnovijem petogodišnjem ekonomskom planu zemlje.

Peking je ograničio upotrebu Tesle među vojnim osobljem i ključnim vladinim službenicima zbog zabrinutosti oko toga kako proizvođač automobila obrađuje podatke u Kini.

Mask je poručio kineskim političarima i poslovnim ljudima putem video snimka da Tesla nikada neće pružiti američkoj vladi podatke prikupljene u njenim vozilima u Kini ili drugim zemljama.

Vojska je izrazila zabrinutost zbog podataka koji se prikupljaju kamerama ugrađenim u automobile.

Oko petine globalnog prihoda Tesle od 31,5 milijardi dolara došlo je u 2020. iz Kine, pokazuju javni podaci.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk