Fudbal, Srbija, Partizan i Crvena zvezda: Zašto se prekidaju utakmice u Novom Pazaru

  • Aleksandar Miladinović
  • BBC novinar
Novi Pazar, 8. avgust 2021.

Autor fotografije, Irfan Ličina

Potpis ispod fotografije,

Transparent sa likom Ratka Mladića na stadionu u Novom Pazaru

Tek što su se navijači vratili na tribine stadiona u Srbiji posle ukidanja mera zbog epidemije virusa korona, delovi tribina ponovo se prazne.

Navijači Partizana morali su da napuste stadion u Novom Pazaru gde je njihov tim igrao prvenstvenu utakmicu sa domaćinom jer nisu želeli da prestanu sa pesmama podrške Ratku Mladiću, osuđenom za ratne zločine pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

„Nije to ni prvi put da nam se dešava, godinama unazad imali smo slične primere, transparente sa uvredljivom ili političkom sadržinom.

„Na osnovu izveštaja nadležnih organa, ja ću podneti prijavu Disciplinskoj komisiji Fudbalskog saveza Srbije, pa će onda ta komisija odrediti eventualnu kaznu - ja to ne mogu da odredim", kaže za BBC na srpskom Aleksandar Pivić, direktor Zajednice klubova Super lige.

Posle prekida koji je trajao više od pola sata, meč je nastavljen i završen pobedom Partizana 4:1.

Ovo nije prvi meč koji je na sličan način prekidan - gotovo svako gostovanje fudbalera Partizana i Crvene zvezde u Novom Pazaru bude obeleženo sličnim incidentima.

Pre pet godina, kada je u Novom Pazaru gostovala Crvena zvezda, meč je zbog prekida trajao 115 umesto 90 minuta, nešto kraće od ovogodišnjeg duela Novog Pazara i Partizana.

Šta se dogodilo u Novom Pazaru?

Na tribinama Gradskog stadiona u Novom Pazaru okupilo se, prema izveštajima Sportskog žurnala, oko 4.500 hiljada navijača.

Napetosti su se osećale od početka meča - u teren su ubacivani različiti predmeti, pogođeni su fudbaleri oba tima, skandirale su se nacionalističke parole, pa je već u prvom poluvremenu meč na kratko bio prekidan.

Autor fotografije, Irfan Ličina

Potpis ispod fotografije,

Navijači Partizana i policijske snage na novopazarskom Gradskom stadionu

Posle sat vremena igre, fudbaleri Novog Pazara nisu želeli da nastave sa igrom dok se ne isprazni tribina sa navijačima Partizana, piše Sportski žurnal.

Posle pola sata razgovora fudbalskih zvaničnika, navijači su napustili tribinu.

Autor fotografije, Irfan Ličina

Potpis ispod fotografije,

Prazne tribine po odlasku navijača Partizana

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kaže da su sporne bile mnoge parole na utakmici.

„Skandiranje navijača Partizana 'Nož, žica, Srebrenica' jeste, po mom dubokom uverenju, dovoljan razlog da se meč prekine, ali zašto skandiranje 'Žuta kuća' nije dovoljan razlog za prekid meča?

„Zašto je skandiranje Ratku Mladiću dovoljan razlog za prekid fudbalske utakmice, a klicanje Naseru Oriću nije?", upitao je Vulin.

Ratni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić pred Sudom u Hagu pravosnažno je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i zločina protiv čovečnosti tokom rata u Bosni i Hercegovini, a sudilo mu se, između ostalog, za ubistvo više od sedam hiljada dečaka i muškaraca bosanskih muslimana u Srebrenici.

Naser Orić, komandant jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine na teritoriji Srebrenice, pred Haškim sudom oslobođen je optužbi za zločine nad Srbima u tom gradu.

Slučaj „Žuta kuća" o trgovini organima zarobljenih Srba u Albaniji jedan je od onih zbog čijeg je istraživanja osnovan Specijalni sud za zločine Oslobodilačke vojske Kosova.

Šta kažu učesnici meča?

Uprava kluba čiji su navijači udaljeni sa tribina odlučila je da se dan posle utakmice - ne oglašava.

Medijima se obratio jedino trener fudbalera Partizana Aleksandar Stanojević.

„Zapitao sam se da li se ovde fudbal igra zbog momaka na terenu ili da bi se poslale određene poruke.

„Ispada da ne navijamo za voljene klubove, već uzvikujemo političke i(li) propagandne parole.

„Ne verujem da se to dešava u 21. veku. Skandalozno. Ako voliš sopstveni klub - navijaj. Ako želiš druge stvari - idi na mesto na kom možeš da iskažeš", rekao je Stanojević u intervjuu za Mocart sport koji prenosi agencija Beta.

Autor fotografije, Irfan Ličina

Potpis ispod fotografije,

Navijači Novog Pazara takođe su uzvikivali nacionalističke parole

Domaćin je saopštenje poslao pisanim putem u kome navodi da su navijači Partizana u Novi Pazar došli „sa jasnim ciljem da provociraju domaću publiku".

„Na nacionalističke parole navijači Novog Pazara najpre su odgovorili zvižducima, a kada su pristalice gostiju krenule s povicima 'nož, žica, Srebrenica' usledile su takođe neprihvatljive, političke i nacionalističke parole od strane pazarskih navijača, koji su se nalazili na zapadnoj tribini stadiona", saopštili su Novopazarci.

Šta može da uradi fudbalska organizacija?

Zapravo, ne mnogo toga.

„Mi imamo propise koje smo doneli, ali to ne možemo da sprečimo - kako da sprečimo da neko nešto skandira!?

„Mi apelujemo na organizatore utakmica, redarske službe koje vrše pretres, da obrate pažnju na transparente ili pirotehniku, ali sami ste svedoci da to nekako uvek završi na tribinama", kaže direktor Zajednice klubova Super lige Aleksandar Pivić.

Autor fotografije, Irfan Ličina

On kaže da je, kada se tako nešto već dogodi i skandiranje preti da prekine utakmicu, moguće reagovati u tri koraka.

„Prvi je upozorenje preko razglasa posle čega ide kratki prekid takođe uz upozorenje preko razglasa, da bi treći korak bilo privremeno povlačenje ekipa u svlačionice.

„Normalna procedura je da se utakmica ne nastavlja dok se ne isprazni deo tribine."

Da se to sinoć nije desilo, meč je mogao da bude i trajno prekinut.

„Tek kad su videli da utakmica može trajno da se prekine, oni su mirno napustili stadion i dozvolili da se utakmica završi.

„U suprotnom, samo bi napravili problem svom timu koji je u tom trenutku imao prednost", zaključuje Pivić.

Pogledajte video o umetniku koji je napravio portret danskog fudbalera Kristijana Eriksena

Potpis ispod videa,

Euro 2020 i Kristijan Eriksen: Upoznajte umetnika koji je napravio portret fudbalera od Rubikovih kocki

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk