Crni panter: zašto crnci poput mene odbijaju sporedne uloge

Crni panter u filmu

Autor fotografije, Marvel

Potpis ispod fotografije,

Crni panter se pojavljuje u Kapetanu Amerika: građanski rat (2016)

Britanski grafički ilustrator Džejkob V. Džojs objašnjava zašto je Crni panter toliko važan lik za njega.

Kao i u slučaju mnoge druge dece, moju maštu zapalile su avanture crtanih heroja i zlikovaca. Naučio sam da čitam pažljivo prateći ilustrovane vratolomije Spajdermena, Betmena i drugih stripovanih priča kojih sam mogao da se dokopam.

A opet, budući da sam bio crno dete, nijedan od tih likova nije izgledao kao ja.

Autor fotografije, Dž. Džojs

Potpis ispod fotografije,

Umetnik Džejkob Džojs

I zato sam stvari uzeo u svoje ruke. Sa osam godina počeo sam da crtam crne i smeđe verzije tih likova.

Radeći sopstvene likove i mini-stripove u domaćoj radinosti, stvorio sam svet u kom sam mogao sebe da zamislim.

Za jedanaesti rođendan preklinjao sam majku da mi kupi pribor za plastificiranje. Pomislićete da je to neobičan poklon za jedno dete, ali ja sam bio presrećan kad sam ga dobio.

Počeo sam da oblažem armiju likova izrezanih od papira zaštitnom plastikom i pretvaram ih u dvodimenzionalne figurice za igru.

Želeo sam da zaštitim te male fantastične verzije sebe, kakvih naizgled nije bilo u svetu oko mene.

Autor fotografije, AFP

Nisam bio svestan postojanja Crnog pantera i šačice drugih strip junaka afričkog i karipskog porekla sve do tinejdžerskog uzrasta.

Tada me je moja želja za crnim pričama navela da tragam dalje od popularnih stripova i holivudskih verzija.

Sam pogled na ovaj lik oduzima vam dah.

Odeven u prepoznatljiv crni oklop otporan na metke, obično bez plašta ali sa maskom koja mu prekriva čitavo lice, Crni panter - iliti T'Čala - zapravo je kralj i zaštitnik fiktivne afričke države Vakanda.

On je rođeni ratnik, vrhunski taktičar sa inteligencijom genija, izuzetnim vladanjem borilačkim veštinama i nadljudskom snagom.

Kao ljubitelj stripova u tinejdžerskom uzrastu koji ne može da nađe crne likove, a da su nešto više od pukih kompanjona, možete samo da zamislite uzbuđenje koje sam osetio kad sam prvi put naleteo na njega.

Ali iako je T'Čala izazvao veliko uzbuđenje, njegovo carstvo bilo je čudo koje nisam mogao da zamislim ni u najluđim snovima.

Autor fotografije, Marvel

Vakanda, država napredne tehnologije, ostala je netaknuta kolonijalizmom. U nekim verzijama, zemlja je sakrivena iza ogromnog zida, neobeležena na mapama.

Sa letećim automobilima i futurističkim neboderima, u nju je nemoguće ući zbog njenog tehnološkog razvitka. Bogatstvo ove zemlje potiče od iskopavanja metala po imenu vibranijum - od kog je napravljen štit Kapetana Amerike.

Za mene je ova fiktivna zemlja predstavljala ostvarenje pan-afričkog sna, lišenog bolne istorije ropstva.

To je priča o afričkoj državi koja je izbegla kolonijalnu pljačku i uspela da usmeri sve resurse u razvoj i tehnološki napredak.

Ova revizija ili stvaranje sopstvene crne istorije proistekla je iz afrofuturizma - kulturološke filozofije koju je prvo osmislio legendarni džezer San Ra, a koju su rabili nebrojeni umetnici i muzičari nakon njega.

Autor fotografije, Marvel

Potpis ispod fotografije,

Ostvarenje pan-afričkog sna lišenog bolne istorije ropstva

Skočimo 20 godina unapred do današnjih dana i videćemo da se popularni svet superheroja iz stripova i njihovih filmskih blokbaster adaptacija u međuvremenu nije mnogo promenio.

Izuzev šačice likova, kao što je moja miljenica Storm iz Iks-Mena, retko se desi da neki crni superheroj zauzme centralno mesto na ekranima - obično služi samo kao sredstvo za pomeranje priče o belom protagonisti, u vrlo malo govornih uloga ili potpuno bez njih.

Još je gore gledati kako se crni superheroji uvode u priču samo na čas da bi bili prvi koji će izginuti.

Znam da su mnogi ljubitelji Marvela i dan-danas besni zbog Darvina, afro-američkog mutanta čije se telo prilagođava da preživi svaku pretnju, a koji gine svega nekoliko minuta posle prvog pojavljivanja u filmu „Iks-Men: prva generacija" iz 2011. godine.

Možda sitničarim kada žalim za životima fiktivnih likova, ali nakon što dve decenije čekate da vidite crne superheroje na delu, nekada je teško biti strpljiv.

Crni panter nam pruža priliku da zamislimo jednu drugačiju vrstu heroja.

Svet Crnog pantera

Autor fotografije, Marvel

Potpis ispod fotografije,

Drugačija vrsta heroja

  • Crni panter je nastao u julu 1966. godine, dva meseca pre osnivanja Partije crnih pantera.
  • Mutantkinja Storm iz Iks-Mena je u Marvelovim stripovima ljubavnica Crnog pantera. Ovaj aspekt priče, međutim, nije obrađen u filmu iz 2018. godine, zato što prava na ta dva lika drže različiti studiji.
  • Žene u Vakandi imaju posebno važne položaje u kraljevstvu. Dora Milađi su lične telohraniteljke Crnog pantera.
  • Dve ove ratnice, u kasnijim izdanjima stripa, bile su posebno slavljene u LGBT zajednici zbog otvorene lezbejske veze.
  • Novi serijal o Crnom panteru koji piše Ta-Nehisi Kouts a crta Brajan Stelfriz pokrenut je 2016. godine, a i dalje izlazi sa Koutsom kao glavnim scenaristom.

Za crne zaluđenike stripovima kao što sam ja, i za hiljade crnih i smeđih ljubitelja akcionih filmova širom sveta, premijera filma „Crni panter" predstavlja dugoočekivanu promenu percepcije.

Interesovanje za film u kom igraju Čedvik Bozman i Lupita Njongo bilo je još pre premijere veće nego za bilo koji drugi film o superherojima do sada.

Autor fotografije, Marvel

Autor fotografije, Marvel

Potpis ispod fotografije,

Naslovna strana stripa „Fantastična četvorka" iz 1966. godine u kome se prvi put pojavljuje Crni panter

Govoreći za internet portal Mader Džons, koscenarista filma Džo Robert Kol objasnio je koliko je važno prenošenja ove priče na filmsko platno: „Crni panter je istorijska prilika da se bude deo nečega važnog i posebnog, naročito u vreme kada Afro-Amerikanci potvrđuju identitet istovremeno se boreći protiv ponižavanja."

„Slika crnog heroja ovih razmera naprosto je veoma uzbudljiva", dodaje on.

Da ironija bude veća, Crni panter je život započeo kao podzaplet u serijalu o Fantastičnoj četvorci - a nijedan od njegovih tvoraca nije bio crn.

Scenarista i urednik Sten Li i scenarista i crtač Džek Kirbi prvi put su uveli Crnog pantera u priču u aprilu 1966. godine.

Džo Sinot je u to vreme bio tušer na Fantastičnoj četvorci - i znao je da radi na nečem posebnom dok je oživljavao Vakandu.

„Kakva predivna država - pejzaži, životinje, džungla, ljudi. Jedna od tehnološki najnaprednijih zemalja na svetu. Imala je sve", kaže on.

Uprkos glasinama, Crni panter nije bio inspirisan pokretom Crnih pantera koji je nastao 1966. godine, niti je nazvan po njima. Strip se pojavio pre ove političke grupacije.

Postojao je čak i kratak period kad je Marvel promenio ime lika u Crni leopard, ali kad je postalo jasno da ljubitelji ne vezuju lik za politički pokret, vratili su mu originalno ime.

Autor fotografije, Džo Sinot

Potpis ispod fotografije,

Džo Sinot (desno) sa sinom Markom

Sinot 1966. godine nije bio svestan popularnosti Crnog pantera.

„U ono vreme nije bilo susreta sa autorima stripa na koje biste mogli da odete tako da nisam čuo lične utiske obožavatelja kao što bi to danas bio slučaj." Ali dodaje: „Pretpostavljam da su pisma uredniku bila u ogromnoj većini pozitivna."

Broj se dobro prodavao i sedamdesetih je Crni panter dobio sopstveni serijal.

Novi serijal o Crnom panteru koji piše nagrađivani novinar Ta-Nehisi Kouts a crta Brajan Stefriz pokrenut je 2016. godine. Kouts ga predstavlja kao rastrzanog kralja koji želi da nađe ravnotežu između tradicije njegove kulture i zahteva naroda za demokratijom.

Zapitao sam se da li pojavljivanje ovog filma zaista predstavlja prekretnicu za crne superheroje na filmu. Holivud je godinama radio pod pretpostavkom da filmovi sa crncima u glavnim ulogama ne bi doživeli uspeh na blagajnama. Ovo je opovrgnuto kad je teskobni horor u režiji Džordana Pila iz 2017. godine zaradio 255 miliona dolara.

Mit da filmovi sa crncima u glavnim ulogama zanimaju samo ograničena tržišta više ne važi.

Na Marvelovom kanalu na Netfliksu crni superheroj po imenu Luk Kejdž dobio je seriju samo za sebe. Rivalska strip kompanija DC upravo je na Netfliksu objavila seriju po imenu „Crna munja" sa gotovo isključivo crnom glumačkom postavom.

Ovo su sve možda mali koraci i dugo smo čekali na njih, ali stvari se kreću u dobrom pravcu. Voleo bih da verujem da će vidljivost ove priče inspirisati nove generacije aktivista, umetnika i predstavnika zajednice da nastave da stvaraju svetove koje žele da gledaju.

A crna deca više neće morati da traže od majki pribor za plastificiranje kako bi stvarali svetove u kojima oni mogu da budu heroji.

Film Crni panter je nominovan za Oskara za najbolji film i tako postao prvi superherojski film sa nominacijom u toj kategoriji.

Crni panter je nominovan u čak sedam kategorija, uključujući onu za najbolji kostim, pesmu i montažu zvuka.

Pored sjajnih ocena publike i kritike, film je zaradio 1.35 milijardi dolara.