Izbori u Egiptu: Predsednik se bira tri dana

Abdul Fatah el Sisi i jedini protivkandidat na izborima Musa Mustafa Musa Image copyright EPA
Natpis na slici Abdul Fatah el Sisi i jedini protivkandidat na izborima Musa Mustafa Musa

Egipćani danas izlaze na biračka mesta koja će biti otvorena tri dana i glasaju za novog predsednika. Očekuje se da će sadašnji predsednik El Sisi odneti ubedljivu pobedu.

Nakon što se većina kandidata na izborima povukla, nema sumnje da će predsednik El Sisi osvojiti drugi mandat.

Jedini protivkandidat je malo poznati političar centra Musa Mustafa Musa.

Musa je poznat kao pristalica predsednika, a izjavio je kako podržava ponovni izbor El Sisija.

Sa 84 miliona stanovnika, Egipat je najveća arapska zemlja koja igra važnu ulogu u savremenoj politici na Bliskom istoku.

Zašto postoje samo dva kandidata?

Sedam kandidata je podnelo kandidaturu za učešće na izborima, ali većina se povukla iz trke, među njima Halid Ali, advokat koji se bavi ljudskim pravima i Ahmed Šafik, bivši premijer.

Image copyright Reuters
Natpis na slici Autobus s porukom „Budi pozitivan, izađi i glasaj" kruži Kairom

Nekadašnji načelnik generalštaba u egipatskoj vojsci, Sami Anan, uhapšen je u januaru posle objavljivanja odluke da učestvuje na izborima.

On se smatra poslednjim dostojnim protivkandidatom sadašnjem predsedniku.

Zbog toga su neki opozicioni lideri pozvali na bojkot izbora, ali je portparol Sisijeve partije izjavio da nijednom kandidatu nije onemogućeno da učestvuje na izborima.

Vlasti su pokušavale da ohrabre građane da glasaju, stoga autobusi sa zvučnicima preko kojih se emituju pesme i pozivi glasačima da izađu na biračka mesta kruže ulicama Kaira.

Šta treba da znate o Egiptu?

Predsednik El Sisi je na vlasti od 2013, kada je predvodio vojsku u svrgavanju islamističkog predsednika Mohameda Morsija, nakon masovnih demonstracija protiv njegove vlasti. Na izborima 2014. godine odneo je ubedljivu pobedu.

Image copyright Reuters
Natpis na slici Plakati el Sisija se mogu videti svuda u Egiptu

Njegove pristalice tvrde da je Sisijev prvi mandat doneo stabilnost zemlji, koja joj je nedostajala od promene vlasti 2011. godine.

Od demonstracija koje su obeležile arapsko proleće u Egiptu su svrgnuta dva predsednika.

Kritičari vlasti ukazuju na neregularne pripreme za izbore i nepostojanje opozicije.

Očekuje se da će El Sisi osvojiti drugi mandat bez problema, ali odziv ostaje glavno pitanje pošto je opozicija pozvala na bojkot.

Da li je bilo nemira?

Nekoliko dana pre izbora, Ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo da je policija ubila šest članova militantnih organizacija za koje se sumnja da su odgovorni za neuspešni pokušaj ubistva šefa tajne službe.

General Mustafa al-Nemr izbegao je napad nepovređen, kada je bomba postavljena ispod automobila eksplodirala u trenutku kada je njegovo vozilo prolazilo pored. Dva policajca su ubijena u tom napadu.

U saopštenju ministarstva stoji da su napadači pripadali ćeliji Hasm pokreta i da su ubijeni u razmeni vatre s policijom.