Rat diplomatskim sredstvima – SAD i EU nastavljaju s izbacivanjem ruskih diplomata

Ambasada Ruske federacije u Vašingtonu Image copyright Getty Images

Američki predsednik Donald Tramp naredio je proterivanje 60 ruskih diplomata, kao reakciju na slučaj trovanja bivšeg obaveštajca Sergeja Skripalja u Solsberiju u Velikoj Britaniji.

Od ukupnog broja diplomata kojima je otkazano gostoprimstvo, njih 48 radi u ambasadi Rusije u Vašingtonu, a ostali su bili angažovani u Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

Takođe, najavljeno je gašenje ruskog konzulata u Sijetlu.

Rusija je odmah odgovorila istom merom - najmanje 60 američkih diplomata biće izbačeno iz Rusije, potvrdio je Vladimir Jabarov iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova za RIA Novosti.

Zajednička akcija Evropske Unije

Donald Task, predsednik Evropskog saveta, najavio da je da će 14 zemalja od 28 članica EU proterati ruske diplomate, a nije odbacio mogućnost da će biti preduzete dalje protivmere u odnosima sa Rusijom.

Na samitu EU održanom 22. i 23. marta, lideri evropskih zemalja složili su da većina dokaza upućuje da je Rusija odgovorna za napad nervnim otrovom na bivšeg obaveštajca i njegovu kćerku.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker najavio je povlačenje ambasadora EU Markusa Ederera iz Rusije.

Nemačka i Francuska su takođe najavile da će izbaciti svaka po četiri diplomate. U Češkoj je troje diplomata proglašeno nepoželjnim osobama, u Litvaniji takođe tri osobe su izbačene, dok je 44 ljudi na listi osoba kojima je zabranjen ulaz u zemlju.

Holandija, Danska i Italija objavile su da će izbaciti po dvoje diplomata.

Letonija će proterati jednog ruskog diplomatu, a Estonija vojnog atašea koji radi u ambasadi.

Ruske vlasti su najavile da će odgovoriti istom merom, a portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova osudila je Evropsku uniju zbog „izopačenog shvatanja solidarnosti" s Velikom Britanijom.

I zemlje van Evropske unije su takođe preuzele mere protiv ruskih diplomata. U Kanadi su četiri osobe proglašene nepoželjnima nakon što je otkriveno da se bave obaveštajnim aktivnostima.

Ukrajnski predsednik Petar Porošenko izjavio je da njegova odluka da protera 13 diplomata je doneta u „duhu solidarnosti s britanskim partnerima i transatlanskim saveznicima, kao i koordinacijom sa zemljama EU".

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Evropska unija povukla je ambasadora iz Rusije

Kako je sve počelo?

Slučajni prolaznici pronašli su Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju onesvešćene na klupi u Solsberiju 4. marta. Britanske vlasti veruju da su njih dvoje otrovani nervnim agensom Novičok, koji je napravljen u Rusiji (njegov razvoj je započet u Sovjetskom savezu), kao i da ova država stoji iza napada na dvoje engleskih državljana.

Image copyright Reuters
Natpis na slici Ruske diplomate se vraćaju kući

Velika Britanija proterala je 23 diplomate, a pored izbacivanja 23 britanskih diplomata, Rusija je zatvorila konzulat u Sankt Peterburgu i zabranila aktivnosti Britanskog saveta u Rusiji.

Više o ovoj priči