Hapšenje Puđdemona pokrenulo velike demonstracije u Španiji

Reprodukovanje multimedijskog sadržaja na vašem uređaju nije podržano
Media captionProtesti nakon hapšenja Puđdemona.

Širom Katalonije su izbile demonstracije nakon što je uhapšen bivši predsednik ove španske pokrajine, Karles Puđdemon.

Najmanje osamdeset devet ljudi je povređeno u sukobima sa policijom, a četvoro demonstranata je uhapšeno.

Puđdemon je uhapšen u nedelju u Nemačkoj, na osnovu poternice koju je za njim raspisala Španija. Španske vlasti ga optužuju za dizanje pobune.

Nemački sudija će ga ispitati do kraja dana, kako je najavljeno.

Puđdemon je uhapšen kada se iz Danske uputio za Belgiju. U Dansku se sklonio pošto su španske vlasti podigle protiv njega optužnicu zbog podizanja pobune, nakon što je Katalonija u oktobru jednostrano proglasila nezavisnost od Španije.

Evropska poternica za bivšim predsednikom Katalonije je obnovljena prošlog petka.

Ko demonstrira?

U centru Barselone u nedelju, demonstranti su uzvikivali „Sloboda političkim zatvorenicima" i „Ovakva Evropa je sramota" krećući se ka predstavništvu Evropske komisije i nemačkom konzulatu.

Španska novinska agencija Efe javlja da se u centru grada okupilo oko 55.000 demonstranata.

Image copyright Reuters
Natpis na slici Žute trake u znak podrške uhapšenim katalonskim političarima na demonstracijama u Barseloni ispred nemačkog konzulata

Manje demonstracije su održane u Hironu, gradu u kome je Puđdemon bio gradonačelnik. U nekim mestima su pobunjenici podigli barikade na putevima.

Napetost u Kataloniji je velika. Vođe separatista odustale su od planova da imenuju novog predsednika nakon što je prošlog petka uhapšen jedan od poslednjih kandidata, Džordi Turulj, što je pokrenulo demonstracije u Barseloni.

Image copyright EPA
Natpis na slici Demonstranti spaljuju fotografiju španskog kralja Felipea VI

Vrhovni sud Španije je podigao optužnice protiv dvadesetpetoro vođa katalonskih pobunjenika zbog dizanja pobune, pronevere i odbijanja poslušnosti državi, koji odbacuju ove optužbe.

Kako je Puđdemon uhapšen?

Nemačka policija je saopštila da je katalonskog lidera privela policijska patrola na autoputu u severnom delu zemlje, blizu granice sa Danskom.

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Puđdemon je bio na putu u Finskoj gde ga je zatekla poternica

Puđdemon je bio na putu u Finskoj gde je učestvovao na konferenciji kada je protiv njega podignuta poternica prošle nedelje koja ga je zatekla nespremnog. Uspeo je da izađe iz Finske pre nego što su ga vlasti te zemlje pronašle ali nije uspeo da ode dalje od Nemačke.

Iz njegovog okruženja je saopšteno da je krenuo ka Briselu gde je, kao što je ranije izjavio, želeo da se „stavi na raspolaganje belgijskom pravosuđu".

Španski sudija je u decembru povukao međunarodne optužnice protiv Puđdemona i drugih katalonskih vođa, uz obrazloženje da su pokazali spremnost da se vrate u zemlju.

Šta dalje?

Puđdemon je proveo noć u zatvoru u gradu Nojminsteru na severu Nemačke.

Pojavljivanje pred sudijom do kraja dana je formalnost koja služi da se utvrdi njegov identitet. Sud će potom odlučiti da li će da ostane u pritvoru dok traje proces izručenja španskim vlastima.

Tereti se za podizanje pobune i proneveru javnih fondova, kao i za ulogu u proglašenju nezavisnosti Katalonije. Za ova dela bi u Španiji mogao da dobije kaznu do 30 godina zatvora.

Nemačka ima 60 dana da odluči da li će da ga isporuči španskim vlastima. Da bi do toga došlo sudije moraju da utvrde da li su dela za koja se tereti kažnjiva po nemačkom zakonu.

Advokat Martin Heger je izjavio nemačkom „Špiglu" da je pronevera javnih fondova kažnjiva po nemačkom zakonu i da bivši katalonski lider u egzilu prema tome treba da bude isporučen Španiji.

Ukoliko, međutim, bude isporučen samo na osnovu ovog dela koje mu se pripisuje, moći će da mu se sudi samo za taj prestup.

Još uvek nije jasno da li je podizanje pobune kažnjivo po nemačkom zakonu.

Postupak ekstradicije može da traje oko dva meseca.

Puđdemon ima parvo da se tome usprotivi i traži azil u Nemačkoj.

Potez vlasti u Madridu se ocenjuje kao do sada najozbiljniji udar na katalonski pokret za nezavisnost.

Broj evropskih poternica je u porastu od 2005. godine, pokazuju evropske statistike. U 2015. godini je izdato oko 16.000 poternica, od kojih je oko 5.000 sprovedeno u delo.