Ministarstvo kulture u Tadžikistanu objavilo knjigu s preporukama za oblačenje za žene

Strana iz modne knjige Ministarstva kulture Tadžikistana Image copyright Tajik Culture Ministry/Asia-Plus
Natpis na slici Ministarstvo preporučuje tradicionalnu garderobu, savetuje da se izbegava zapadna i islamska odeća

Ministarstvo kulture Tadžikistana objavilo je "Knjigu preporuka" koja je ispunjena fotografijama modela koje nose odevne kombinacije namenjene ženama "od 7 do 77 godina", izveštava informativni sajt Asia-Plus.

Knjiga sadrži savete ženama šta da nose na poslu, tokom državnih praznika, za venčanja, čak i šta da oblače vikendom.

Posle preporuka, sledi poglavlje u kome je opisano šta tadžikistanske žene ne treba da nose. One treba da izbegavaju crne haljine, marame koje pokrivaju glavu i hidžab, što je deo državne kampanje protiv islamskog načina oblačenja, koji je i dalje raširen, iako Predsednik Enomali Rahmon to ne odobrava.

Takođe, zapadni način oblačenja i mini suknje, majice s dubokim dekolteom i otvorenim leđima nisu preporučljivi.

„Preporučeno je ženama da ne nose sandale i japanke u javnosti, kao i previše usku garderobu od sintetike, pošto je ona štetna za zdravlje", stoji na vebsajtu ministarstva.

Bivša sovjetska republika ima dominantno muslimansko stanovništvo, a vlada pokušava da nametne sekularnu, ali ipak tradicionalnu kulturu.

Image copyright Tajik Culture Ministry/Asia-Plus
Natpis na slici Ovako izgleda pristojno obučena radna žena u Tadžikistanu

„Sjajno, ako možete to da priuštite"

Reakcije na društvenim medijima na ovu knjigu nisu bile preterano pozitivne. Jedan korisnik kome je preporučena odeća „prelepa", primetio je da su cene takvih komada garderobe visoke. „Nek nam Ministarstvo kulture nabavi ove stvari", stoji u komentaru.

Neko drugi je optužio zvaničnike da pokušavaju od ove zemlje da naprave Severnu Koreju. „Ministarstvo kulture treba da se bavi ozbiljnim pitanjima, a ne ovim besmislicama."

Jedan građanin je primetio zabranu „uske odeće, koja naglašava određene delove tela", pa se zapitao „Koje delove tela? Prazninu u mozgu osobe koja je ovo smislila?"

Image copyright Tajik Culture Ministry/Asia-Plus
Natpis na slici Zapadnjački stil oblačenja preporučuje se samo vikendom

Povezane teme

Više o ovoj priči