U sukobima na granici Gaze i Izraela ima mrtvih i ranjenih

U sukobima na granici Gaze i Izraela ubijeno je najmanje petoro ljudi, a 350 je ranjeno, javljaju palestinski izvori.

Palestinsko ministarstvo zdravlja je objavilo da su oni žrtve izraelskih snaga bezbednosti.

Do sukoba je došlo kada je hiljade Palestinaca došlo do granice sa Izraelom na početku šestonedeljnih demonstracija.

Izraelska vojska je saopštila da su „neredi" izbili na šest mesta i da je „pucala u glavne podstrekače".

Palestinci su blizu granice napravili kampove koji služe za organizovanje demonstracija koje su nazvane „Veliki povratnički marš".

Image copyright AFP
Natpis na slici Palestinci marširaju ka Gazi

Novosti sa granice

Izraelska vojska je saopštila da je „pojačala kontrolu u vojnoj zoni" u okolini Gaze, kao i da se 17.000 Palestinaca nalazi na pet lokacija u blizini granice.

„Predstavnici vojske su rekli da su 'pucali u glavne podstrekače' kako bi ugušili nerede u kojima su Palestinci spaljivali gume i bacali Molotovljeve koktele i kamenice ka granici.

Palestinski predstavnici su saopštili da je dvadeset sedmogodišnji farmer Omar Samur ubijen u vatri koja je otvorena iz izraelskog tenka pre nego što su protesti počeli.

Image copyright Reuters
Natpis na slici Rođaci ubijenog palestinskog farmera u bolnici na jugu Gaze

Svedoci su rekli reporteru BBC-ja u Gazi da je tom prilikom povređen još jedan čovek.

Palestinska organizacija Hamas, koja ima vlast u pojasu Gaze, optužila je Izrael da je pokušao da zastraši Palestince ovim ubistvom i odvrati ih od demonstracija.

Obraćajući se demonstrantima, lider političkog krila Hamasa Ismail Hanjeh je rekao da „neće ustupiti ni stopu palestinske zemlje".

Izraelska vojska je udvostručila snage na granici uoči demonstracija.

Portparol izraelske vojske je rekao da se ubijeni seljak „približio graničnoj ogradi i otpočeo sumnjive radnje kada je na njega pucano iz tenka".

Izraelski ministar spoljnih poslova izjavio je da su demonstracije „provokacija" sa ciljem da se izazovu sukobi sa Izraelcima.

Palestinci na ovim demonstracijama obeležavaju dan kada su izraelske snage bezbednosti ubile šestoro demonstranata koji su se bunili zato što im je oduzeta zemlja 1976. godine.

Zamišljeno je da protest traje do 15. maja, dana koji Palestinci zovu Nakba („katastrofa"). Tada je iseljeno stotine hiljada Palestinaca kao posledica sukoba koji je izbio nakon osnivanja Izraela 1948. godine.

Povezane teme