Nemačka planira centre za zadržavanje azilanata i do 18 meseci

Azilanti šetaju po peronu po izlasku iz voza na Šenefeld stadnici nadomak Berlina, 24. decembar 2015. Image copyright Getty Images
Natpis na slici Tražioci azila bili bi zadržani u centrima, dok se ne odluči o njihovom zahtevu

Novi ministar unutrašnjih poslova Nemačke zalaže se za kontroverzni plan prema kome će tražioci azila biti zadržavani u specijalnim centrima sve dok se ne odluči o njihovom zahtevu.

Prema predlogu Horsta Zehofera, migrante bi trebalo zadržavati u posebnim centrima i do 18 meseci, sve dok se ne donese odluka o njihovom zahtevu.

Kritičari ovog predloga kažu da zadržavanje ljudi u centrima može podstaći nasilje i otežati integraciju u društvo.

Prvi ovakvi centri biće napravljeni tokom ove godine, za početak u Bavarskoj, tvrde zvaničnici.

Ministar Zehofer je ranije oštro kritikovao politiku kancelarke Angele Merkel prema izbeglicama, tražeći ubrzanje procedura za dobijanje azila i povećani broj deportacija.

Izgradnja prvog centra u Bavarskoj pre izbora u toj pokrajini u oktobru proglašena je za „najviši prioritet", kaže zamenik ministra Stefan Majer.

„Uveren sam da ćemo moći da predstavimo detaljniji plan posle Uskrsa", rekao je Majer nemačkom dnevniku Zidojče Cajtung.

Migranti, čije su šanse da će ostati u Nemačkoj nešto veće, moći će da napuštaju centre, dodao je Majer ne navodeći detalje.

Kritičari tvrde da odlučivanje po zahtevima migranata može da traje i duže od 18 meseci, što je predlog ministra Zehofera, a to bi za migrante moglo da znači duže zadržavanje u centrima.

Image copyright AFP
Natpis na slici Horst Zehofer je glasni kritičar politike Angele Merkel prema izbeglicama

Više od milion migranata stiglo je u Nemačku, kao posledica politike „otvorenih vrata" kancelarke Merkel od 2015. godine.

Sukobi koje je prouzrokovala njena politika pomogli su uspon krajnje desnice na prošlogodišnjim izborima - Alternativa za Nemačku (AfD) po prvi put je ušla u parlament, a kancelarkina stranka CDU ostvarila je najlošiji rezultat u poslednjih sedamdeset godina.

Konzervativni blok CDU-CSU koji predvodi kancelarka Merkel pristao je na ograničavanje imigracije u okviru koalicionog dogovora sa Socijaldemokratskom partijom (SDP).