Pokvarena svemirska stanica se srušila u Južni Pacifik

Snimak stanice na radaru

Autor fotografije, FRAUNHOFER

Potpis ispod fotografije,

Kineska svemirska stanica na radaru

Kineska svemirska stanica „Tijangong-1" je pala na Zemlju nakon što je ušla u zemljinu atmosferu iznad Južnog Pacifika, saopštili su kineski i američki stručnjaci.

Kineske vlasti koje su izgubile kontrolu nad ovom svemirskom stanicom pre dve godine odahnule su nakon što se srušila u more, a ne na kopno, gde je postojala mogućnost da pogodi naseljena mesta.

Ta mogućnost je bila zanemarljiva ali je bilo teško predvideti gde će svemirska stanica završiti.

Kineska svemirska agencija je neposredno pred pad stanice pogrešno pretpostavila da će se srušiti u Sao Paulu, u Brazilu.

  • Stanica „Nebeski brod" je lansirana 2011. godine
  • Dve posade astronauta su je posetile 2012. i 2013. godine
  • U njima su bile prve Kineskinje astronauti - Liju Jang i Vang Japing
  • Kina planira da otvori nove svemirske stanice u narednih deset godina

Evropska svemirska agencija je saopštila da će se verovatno raspasti iznad vode. Iz istog izvora je navedeno da su šanse da neko bude pogođen „sto miliona puta manje nego da vas pogodi grom".

Astronom Džonatan Mekdovel iz Harvard-Smitsonijan centra za astrofiziku poslao je poruku preko Tvitera da se stanica najverovatnije srušila severo-zapadno od Tahitija.

Nebeski dvor

„Tijangong-1" je poslat u svemir 2011. godine za sprovođenje eksperimenata u orbiti.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Astronaut Vang Japing drži lekciju školskoj deci sa „Tijangonga-1"

Napuštena svemirska stanica je bila teška oko osam tona. „Tijangong-1" ili „Nebeski dvor" koristio se kao laboratorija za medicinske eksperimente.

Kina je uložila milijarde dolara u osvajanje svemira kako bi pokušala da uhvati korak s Evropom i Sjedinjenim Državama. Osvajanje svemira koje koordinira vojska Kine smatra se simbolom moći te zemlje.

Peking namerava da do 2020. godine pošalje svemirski brod oko Marsa, a do 2022. godine da postavi naseljenu stanicu u svemiru.