London pretekao Njujork po broju ubistava

Kordon policije u Kamdenu
Potpis ispod fotografije,

Dva tinejdžera su izbodena na smrt u Kemdenu 20. februara

Brojke pokazuju da je došlo do porasta nasilja, samim tim i ubistava, u Londonu tokom februara i marta, u poređenju sa Njujorkom.

Od početka godine, u Londonu je na smrt izbodeno, upucano ili smrtno ranjeno 46 ljudi, dok je u Njujorku zabeleženo 50 ubistava u tom periodu.

Međutim, mesečna stopa krivičnih dela nasilja u Njujorku je opala, a u Londonu je u porastu.

Bivši načelnik londonske policije Liroj Logan tvrdi da su ove brojke dokaz da se „nasilje u Londonu proširilo kao virus".

Statistika njujorške i londonske policije, objavljena u izveštaju Sandej Tajmsa, koji se poklapa sa podacima do kojih je došao i BBC, ukazuje da se stope ubistava u ova dva grada, koji imaju približno isti broj stanovnika, smanjuju.

U gradskoj skupštini kažu da su „veoma zabrinuti" zbog ubistava izvršenih nožem, ali kao i policija, insistiraju da je London „jedan od najsigurnijih gradova na svetu".

  • U januaru je londonska policija istraživala osam ubistava, a njujorška 18.
  • Tokom februara, broj ubistava u Njujorku pao je na 11, a u Londonu skočio na 15.
  • U martu je londonska policija istraživala 22 ubistva, dok je u Njujorku pokrenuta 21 istraga.

U londonskoj policiji kažu da su „zabrinuti zbog porasta ubistava" u ovom gradu.

„Čak i jedno ubistvo je previše, tako da radimo vredno s našim partnerima kako bismo razumeli šta je dovelo do porasta i šta možemo da uradimo da sprečimo da se ove tragedije uopšte dogode", izjavio je portparol policije.

Potpis ispod fotografije,

Londonska policija

No baš su te cifre „potpuno zaprepastile" Liroja Logana.

„Ne razumem kako su se stvari otele kontroli", rekao je.

„Gledamo kako se ovaj virus nasilja širi u različitim delovima društva. Možemo tome da se suprotstavimo samo sveobuhvatim pristupom, jer nasilje utiče na sve nas."

„Hapšenje, zaustavljanje sumnjivih ljudi na ulici nisu jedini način na koji policija može da reši ovaj problem. Moramo da sarađujemo s lokalnim zajednicama", rekao je on.

U februaru, načelnica londonske policije Kresida Dik posetila je upravu u Glazgovu kako bi se informisala o pristupu koji škotska policija primenjuje, čija je posledica smanjenje stope ubistava.

Ona planira da uskoro putuje u Njujork kako bi se bolje informisala o strategijama koje tamošnja policija koristi.

Potpis ispod fotografije,

Policija često zaustavlja i pretresa prolaznike koji izazivaju sumnju

U međuvremenu, vlada je pokrenula javnu kampanju na društvenim medijima namenjenu mladoj populaciji u cilju smanjenja zločina počinjenih nožem. Za kampanju je izdvojeno 1.35 miliona funti (oko 1.5 miliona evra).

U reklamama se pojavljuju tinejdžeri koji su bili izbodeni nožem.