Umrla Vini Mandela aktivistkinja protiv aparthejda

Vini Mendela
Potpis ispod fotografije,

I posle razvoda 1996. godine Vini i Nelson Mandela ostali su u bliskom odnosu.

Južnoafrička aktivistkinja protiv aparthejda Vini Mandela umrla je u 81. godini, saopštio je njen lični asistent.

Vini Madikizela Mandela bila je bivša žena Nelsona Mendele, prvog demokratski izabranog predsednika Južne Afrike i prvog crnog predsednika.

Fotografija Nelsona i Vini Mandele, na kojoj se drže za ruke, nakon što je Nelson izašao iz zatvora u kome je proveo 27 godina, predstavljala je simol borbe protiv aparthejda gotovo tri decenije.

Mešutim, reputacija Vini Mandele narušena u poslednjih nekoliko godina.

„Umrla je nakon duge bolesti. Zbog bolesti je nekoliko puta bila hospitalizovana od početka godine", rekao je portparol porodice Viktor Dlamini.

Dodao je da je Vini Mandela umrla u miru.

„Umrla je u ranim popodnevnim časovima, okružena porodicom i voljenima", rekao je.

Potpis ispod fotografije,

Nelson i Vini Mandela nakon Nelsonovog izlaska iz zatvora 1990. godine

Gospođa Mendela rođena je 1936. godine u Istočnom Kejpu.

Kada je 1950. godine srela budućeg muža, bila je školovana socijalna radnica. Vini i Nelson Mandela ostali su u braku 38 godina, iako je Nelson skoro 30 godina proveo u zatvoru.

Gospođa Mandela predstavljala je simbol otpora aprthejdu i nadu siromašnim stanovnicima Južne Afrike.

Pet godina nakon hapšenja Nelsona Mandele, i ljegova supruga je završila iza rešetaka. Uhapsila ju je manjinska bela vlada protiv koje se borila.

Optužena je i osuđena na šest godina zatvora zbog umešanosti u kidnapovanje i smrt četrnaestogodišnjeg Stompija Sajpeja. Poricala je otužbe i na kraju je kažnjena novčano. Mandela, koji je sve vreme ostao uz suprugu dok su bili podvrgnuti optužbama, pušten je iz zatvora 1990. godine.

Iako je bila simbol borbe protiv rasizma, reputacija gospođe Mandele nije ostala neukaljana.

Znalo se da podržava praksu ubijanja osumnjičenih doušnika „ogrlicom" - paljenjem automobilske gume okačene oko vrata. Pojedini članovi Afričkog nacionalnog kongresa su je optuživali da je u delovima Soveta zavela vladavinu terora.

Dve godine nakon toga, počeli su problemi u braku. Razveli su se 1996. godine. Gospođa Mandela je zadržala suprugovo prezime. Ostali su u bliskom kontaktu sve do njegove smrti 2013. godine.