Nacionalni park u Indiji bogatiji za 12 velikih indijskih nosoroga

Popisivači nosoroga na slonovima

Autor fotografije, EPA

Potpis ispod fotografije,

Popisivači nosoroga u svom poslu koriste slonove

U Nacionalnom parku Kaziranga u Indiji ovogodišnje prebrojavanje pokazalo je da u parku živi 2,413 velikih indijskih nosoroga, što je za 12 više nego prošle godine.

Ovaj nacionalni park je pod zaštitom Uneska. Nalazi se u indijskoj državi Asam i dom je dve trećine ukupnog broja velikih indijskih nosoroga na celom svetu.

Prebrojavanje se dešava svake treće godine.

Urednik BBC za južnu Aziju kaže da je ovo odličan primer očuvanja ove vrste ako u obzir uzmemo da je 1970. godine na svetu bilo svega nekoliko stotina velikih indijskih nosoroga.

Ipak, pokušaji da se ova vrsta očuva ne protiču bez kontroverzi.

Vlada ove indijske države dodelila je lovočuvarima dodatna ovlašćenja kako bi zaštitili životinje. Takva vrsta ovlašćenja obično se dodeljuje oružanim snagama u slučajevima ozbiljnih nemira.

Lovokradice su od 2006. godine ubile oko 150 indijskih velikih nosoroga. Lovočuvari parka su 2015. uodini upucali više krivolovaca nego što je ubijenih nosoroga.

Da bi prebrojali životinje, uprava je park podelila na 74 delova, a u prebrojavanju je učestovovalo 300 nevladinih organizacija, kao i 40 slonova i 17 sportskih vozila.

Autor fotografije, EPA

Potpis ispod fotografije,

Na svetu je 1970. godine bilo nekoliko stotina velikih indijskih nosoroga

Ukupan broj velikih nosoroga u ovom parku nije moguće tačno utvrditi - uprava parka upozorava da su neke životinje verovatno ostale skrivene u visokoj travi i trski.

Vegetacija u parku se obično spaljuje kako bi se pospešila regeneracija, međutim, ove godine to je bilo otežano zbog vansezonskih kiša.

To znači da bi se prebrojavanje moglo ponoviti sledeće godine.

Od kada je osnovan 1905. godine, Nacionalni park Kizinarga uspeo je da sačuva i poveća populaciju različitih vrsta životinja.

Osim toga što se u ovom parku nalazi najveći broj nosoroga na svetu, park je i rezervat tigrova i dom slonova, indijskih bivola i različitih vrsta ptica.