Moskva uzvratila istom merom na proterivanje ruskih diplomata

Rusko ministarstvo spoljnih poslova
Potpis ispod fotografije,

Moskva proterala „jednak broj" američkih diplomata

Rusija je proterala 60 američkih diplomata i zatvorila američki konzulat u Sankt Peterburgu kao odgovor na američke mere u vezi sa slučajem otrovanog špijuna u Velikoj Britaniji.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da je američki ambasador obavešten o „uzvratnim merama".

One podrazumevaju „proterivanje jednakog broja" američkih diplomata, kao odgovor na „apsolutno neprihvatljive akcije koje su sprovedene pod snažnim pritiskom Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije pod izgovorom takozvanog slučaja Skripalj", poručio je Lavrov.

Više od dvadeset zemalja je prethodnih dana proteralo ruske diplomate u znak podrške Velikoj Britaniji koja smatra da Moskva stoji iza trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Velikoj Britaniji.

Rusija je odbila optužbe i traži od Velike Britanije dokaze.

U Evropskoj uniji se deset zemalja uzdržalo od izbacivanja ruskih diplomata - Bugarska, Slovačka, Slovenija, Grčka, Kipar, Malta, Luksemburg, Portugal, Austrija i Belgija.

Vlika Britanija je proterala 23, Francuska, Nemačka i Poljska su proterale po četiri, Španija, Holandija, Češka i Litvanija po troje, Danska i Italija po dvoje, a Hrvatska, Finska, Švedska, Estonija, Letonija, Mađarska i Rumunija po jednog ruskog diplomatu.

U širem evropskom kontekstu među zemljama koje su to učinile su Albanija, koja je izbacila dvoje ruskih diplomata i Makedonija koja je proterala jednog.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc je rekao da njegova zemlja kao „neutralna" neće da izbaci diplomate i da želi da bude „most između Istoka i Zapada".

Belgijske vlasti su saopštile da je u njihovoj zemlji sedište Evropske unije i NATO-a i da su pružile gostoprimstvo ruskim ambasadorima u obe organizacije zbog čega treba da „razmatraju moguće mere veoma obazrivo".