London: ruska ponuda o zajedničkoj istrazi „perverzna"

Skripalj sa ćerkom

Autor fotografije, EPA/ Yulia Skripal/Facebook

Potpis ispod fotografije,

Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija

Saga o slučaju otrovanog špijuna se nastavila u sredu i u Hagu, u sedištu Organizacije za zabranu hemijskog oružja, gde je održan sastanak na predlog Rusije.

Rusija je zatražila zajedničku rusko-britansku istragu događaja u Solzberiju koji je izazvao pravi dilomatski rat Zapada i Rusije. Britanska delegacija je ovaj zahtev nazvala „perverznim".

„To je taktika da se skrene pažnja i nastavak dezinformacija kako bi se izbegla pitanja na koja treba da odgovore ruske vlasti", objavila je britanska delegacija na Tviteru.

Ovaj odgovor je u skladu sa stavom britanskog Forin ofisa koji je ruski predlog o zajedničkoj istrazi opisao kao „taktiku ometanja".

„Rusija je sazvala ovaj sastanak kako bi podrila rad Organizacije za zabranu hemijskog oružja", rekao je predstavnik britanskog ministarstva spoljnih poslova.

Rusija je tražila sastanak ove organizacije čiji je član zbog pravog diplomatskog rata koji se vodi nakon što je Velika Britanija optužila Moskvu da stoji iza trovanja dvostrukog britansko-ruskog špijuna, Sergeja Skripalja, i njegove ćerke.

Velika Britanija i njeni saveznici su proterali oko 130 ruskih diplomata, na šta je Rusija uzvratila istim merama.

Autor fotografije, EPA

Potpis ispod fotografije,

Tim iz britanske vojne laboratorije u Solzberiju

Bojni otrov, poreklo nepoznato

Do novog razvoja situacije je došlo kada je britanska vojna laboratorija za istraživanje hemijskog i biološkog oružja u Porton Daunu saopštila da nije u stanju da utvrdi „precizni izvor" otrova koji je upotrebljen protiv bivšeg špijuna.

Radi se o bojnom otrovu „novičok" koji je Sovjetski Savez razvijao tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

„Naš posao je da nađemo naučni dokaz o kom bojnom otrovu se radi, ustanovili smo da je iz određene grupe otrova i da je vojnog porekal, ali naš posao nije da kažemo gde je proizveden", izjavio je Geri Etkenjed, direktor vojne laboratorije u Porton Daunu.

Ova vojna laboratorija na jugoistoku Engleske koja radi već sto godina testira bojne otrove na životinjama ali i na ljudima, u malim dozama.

Rusija je ranije opisala optužbe koje su dovele do diplomatskog rata kao „groteskne".

Šef ruske obaveštajne službe, Sergej Nariškin, izjavio je da je čitav slučaj „groteskna provokacija", koju su „izmislile britanske i američke obaveštajne službe", kako bi uvukle Rusiju.

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Britanska vojna laboratorija u Porton Daunu

Gore od Hladnog rata

Evgenije Burinski, ruski general u penziji, rekao je za BBC da je ova situacija „gora od Hladnog rata" i da će se „loše završiti ako se ovako nastavi".

„Gore od Hladnog rata je pravi rat, to bi bio poslednji rat u istoriji čovečanstva", rekao je ruski general.

Pritisci na Rusiju će, smatra on, samo pogoršati situaciju.

„Šta želite da postignete? Ako mislite da izvršite promenu režima to je uzaludno, bacate Rusiju u ćošak a to je opasno", rekao je za BBC.

Sa druge strane, britanski državni sekretar za spoljnu trgovinu Lijam Foks, bivši državni sekretar za odbranu, energično je branio poziciju svoje Vlade.

„Znamo da je Rusija ranije bila spremna da truje van svojih granica", rekao je, dodajući da nije samo Velika Britanija došla do ovog zaključka.

„To je zaključak koji su podržali naši saveznici širom sveta", izjavio je predstavnik britanske Vlade.

Nemačka vlada je u sredu saopštila da deli mišljenje Velike Britanije da su velike šansse da je Rusija umešana u ovaj slučaj.

Evropska unija je ponovila da je solidarna sa Velikom Britanijom i da Rusija mora da odgovori na „legitimna pitanja".