Beč predlaže da se zabrani pokrivanje glave za devojčice do deset godina

Devojčica sluša predavanje u školi

Autor fotografije, AFP/Getty

Potpis ispod fotografije,

Austrijske vlasti kažu da je zabrana nošenja marame „simbolični čin" odbrane austrijske kulture od islamskih uticaja

Nova austrijska vlada predložila je zabranu nošenja hidžaba, marame kojom muslimanke pokrivaju glavu, za devojčice mlađe od deset godina.

Austrijski ministar obrazovanja je najavio da će nacrt „zakona o zaštiti dece" da bude završen u toku godine i da će to biti „simbolični čin" zaštite austrijske kulture od islamskih uticaja.

Glavna muslimanska organizacija u zemlji ovaj predlog naziva „potpuno kontraproduktivnim". Njeni predstavnici kažu da vrlo mali broj devojčica u austrijskim obdaništima i osnovnim školama nosi hidžab.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc iz konzervativne Narodne stranke rekao je za austrijski ORF da je cilj vlade da se „ suprotstavi razvoju paralelnog društva u Austriji".

Njegova stranka je dobila prošlogodišnje izbore zastupajući oštrije mere protiv imigracije. Ovo je jedna od gorućih tema u Austriji, koja je tokom evropske migrantske krize primila veliki broj azilanata.

Drugi čovek austrijske vlade, Hajnc-Kristijan Štrahe, iz koalicione Slobodarske partije, poručio je na Fejsbuku da vlada želi da zaštiti devojčice od političkog islama.

Kurc i Štrahe su u obraćanju medijima prethodno poručili da ovaj problem postoji u školama.

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Kurc i Štrahe kažu da je fenomen nošenje hidžaba u porastu u Austriji

Prethodna koaliciona vlada socijaldemokrata i konzervativaca je donela zakon o zabrani pokrivanja lica na javnim mestima, što uključuje i burke, ali žene i devojčice mogu da nose hidžab.

Austrijski predsednik Aleksander van der Belen je prošle godine pozvao muslimake da nose marame na glavi u znak solidarnosti sa muslimanima i borbe protiv „rastuće islamofobije u zemlji".