Porastao broj Britanaca sa državljanstvom EU

Britanski pasoš na britanskoj zastavi Image copyright Getty Images

Broj Britanaca koji su dobili državljanstvo neke od zemalja Evropske unije udvostručio se u godini Bregzita, pokazuju novi podaci.

Nemačka je dodelila državljanstvo najvećem broju Britanaca - 2.700 - u 2016. godini, pokazuju podaci Evrostata, evropske agencije za statistiku.

Druga omiljena zemlja Britanaca je Švedska. Švedsko državljanstvo je dobilo 978 Britanaca.

Evrostat nema podatke o tome koliko Britanaca je dobilo državljanstvo drugih zemalja pre i posle juna 2016. godine.

Broj Britanaca koji su postali državljani neke od zemalja EU beleži stalni rast. Taj broj je 2016. godine bio četiri puta veći nego 2007. godine.

Kako će Britanija izaći iz EU

Bregzit kao velika nepoznanica

Podaci do kojih je došao BBC prošle godine pokazuju da se još desetine hiljada Britanaca prijavilo za državljanstvo neke od zemalja EU u periodu nakon referenduma o napuštanju Evropske unije.

Britanci su na referendumu 23. juna 2016. glasali za napuštanje EU, ali će ova odluka stupiti na snagu tek u martu 2019. godine. Sloboda kretanja za britanske državljane unutar EU će važiti i u„prelaznom periodu", do 31. decembra 2020. godine.

Evrostat je u analizi naveo da je tokom 2016, 995,000 građana dobilo državljanstvo EU, više nego prethodne godine, kada je državljanstvo dobilo 841,000 građana.

Od ovog broja, 12 odsto su bivši građani neke druge zemlje EU.

Najčešće zemlje porekla novih državljana EU su Maroko i Albanija.

Više o ovoj priči