Slučaj Skripalj: Inspektori potvrdili upotrebu nervnog otrova

Specijalni tim u Solzberiju Image copyright Getty Images
Natpis na slici Specijalni tim na mestu trovanja u Solzberiju

Međunarodni tim stručnjaka potvrdio je prvobitne britanske analize o tipu nervnog otrova koji je korišćen u pokušaju ubistva bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja nije u izveštaju navela ime otrova kao „novičok", ali je saopštila da se slaže sa analizama britanskih istražitelja.

Rusija, koja odbacuje optužbe da stoji iza slučaja u Solzberiju, nazvala je dovođenje u vezu Moskve sa trovanjem bivšeg dvostrukog agenta „antiruskom kampanjom".

Britanski ministar spoljnih poslova, Boris Džonson, izjavio je da „nema sumnje koja je supstanca u pitanju".

„Nema drugog objašnjenja - samo je Rusija imala sredstva, motiv i predistoriju", dodao je on.

Ali Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, rekla je da su optužbe u vezi sa trovanjem Sergeja i Julije Skripalj „jasna antiruska kampanja, kakvu nismo videli u svetu već duže vremena, po razmerama i nedostatku principa".

Zaharova je optužila britanske vlasti da ignorišu međunarodne zakone, diplomatske principe i elementarne etičke norme.

Portparolka ruskog ministarstva je rekla da niko osim britanskih vlasti nije video Skripalje više od mesec dana.

Napravila je poređenje sa slučajem trovanja Aleksandra Litvinjenka, bivšeg agenta KGB-a koji je umro u Londonu 2006. godine, primetivši da je tada objavljena bar njegova fotografija nakon što je otrovan.

Međunarodni istražni tim je stigao u Britaniju 19. marta, 15 dana nakon nego što su otac i kći Skripalj nađeni onesvešćeni na klupi u parku u Solzberiju i prebačeni u bolnicu. Razboleo se i policajac koji je prvi došao na uviđaj.

Julija Skripalj je otpuštena iz bolnice u ponedeljak, ali je saopštila da je njen otac „još veoma bolestan".

Natpis na slici Julija Skripalj je otpuštena iz bolnice, ali je njen otac još u teškom stanju

Međunarodni stručnjaci su rekli da su analizu vršili na uzorcima krvi Skripalja i policajca Nika Bejlija, kao i na osnovu tragova sa lica mesta.

Džonson je izjavio da je međunarodni tim pozvan „da bi ceo postupak bio u punoj saglasnosti sa međunarodnim protokolima o hemijskom oružju".

Šta je to novičok"?

Novičok na ruskom znači „novajlija" i odnosi se na grupu nervnih otrova koja je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka razvijena u Sovjetskom Savezu.

Postojanje novičoka otkrio je hemičar Vil Mirzajanov, koji je ruskim medijima ispričao da je ova grupa agenasa napravljena tako da se zaobiđu kontrole međunarodnih inspekcija.

Otrovi ovog tipa su obično u tečnom stanju, ali se mogu proizvesti i u vidu finog praha.

Neki su „binarnog tipa", što znači da se skladište u vidu dve manje otrovne supstance, što olakšava rukovanje i transport.

Kada se pomešaju, reakcija proizvodi aktivni nervni otrov koji izaziva grčeve, otežano disanje, obilno znojenje i mučninu.

Međunarodni stručnjaci su utvrdili strukturnu formulu otrova, ali su je naveli u delu izveštaja koji nije dostupan javnosti.

U zaključku se kaže da je agens bio „izuzetne čistoće".

Diplomatski dopisnik BBC Džejms Lendejl je rekao da ovaj nalaz „podržava tezu da je otrov došao iz Rusije, jer samo države imaju kapacitet da ga proizvedu."

U izveštaju se ne navodi gde je otrov proizveden, jer to ne spada u mandat međunarodnog tima.

Više o ovoj priči