Rat u Siriji: ko ima kakvo oružje

Američki transporter C-17
Potpis ispod fotografije,

Američki transporter C-17

Američki predsednik Donald Tramp je poručio Rusiji da se „pripremi" za raketni napad na svog saveznika Siriju, kao odgovor na nedavni napad u blizini Damaska koji je navodno izveden hemijskim oružjem.

Postoje nagoveštaji da Vašington planira napad, uz moguću podršku Velike Britanije i Francuske, u koji će biti uključeni ratni brodovi i podmornice.

Potpis ispod fotografije,

Najveća američka baza na Bliskom istoku je u Kataru

Avioni koji bi se koristili za napad leteli bi van dometa sirijskog sistema odbrane ili bi se koristili dronovi na daljinsko upravljanje.

Predstavnici Rusije su saopštili da će gađati rakete koje budu ispaljene na Siriju i da će ciljati mesta sa kojih su ispaljene.

Ali koje oružje imaju glavni akteri i kako Rusija i Sirija mogu da odgovore?

Američki vojni budžet: 600 milijardi dolara

Sjedinjene Američke Države, čiji nosač aviona „Donald Kuk" je već u Mediteranu, služiće verovatno za gađanje hemijskih postrojenja u Siriji sa raketama na navođenje.

Na taj način bi izbegli da njihovi lovci budu oboreni.

Sa dva američka ratna broda u istočnom Mediteranu pre godinu dana je ispaljeno 59 raketa tipa „Tomahavk" na sirijsku vazduhoplovnu bazu Šajrat.

Vašington je saopštio da je u ovoj bazi skladišteno hemijsko oružje koje je korišćeno u napadu na pobunjenički grad Homs 72 sata ranije.

Potpis ispod fotografije,

Rakete „Tomahavk" lete nisko i teško ih je uočiti

Rakete „Tomahavk" lete nisko i teško ih je uočiti. One, takođe, ne emituju mnogo toplote pa ne mogu da ih detektuju uređaji sa infracrevnim kamerama.

Američka mornarica ima i značajan broj lovaca na nosačima u Persijskom zalivu, iako je malo verovatno da će odmah ući u sirijski vazdušni prostor.

Najveća američka baza na Bliskom istoku je u Kataru, gde se nalaze lovci F-16 i A10.

F-16 važi za jednog od najefikasnijih borbenih aviona na svetu. Može da dostigne 3.220 kilometara, što omogućava da ostane u ratnoj zoni duže nego drugi avioni.

Amerikanci imaju i bombardere B-52 sa dugim dometom koje su već koristili za bombardovanje ciljeva u ovom regionu.

Transportni avioni C130 i C17 su korišćeni za prevoz trupa i oružja u vazdušnoj bazi u Kobanu, malom kurdskom gradu na severu Sirije, blizu turske granice.

Ruski vojni budžet: 69 milijardi dolara

Ruska pretnja da će odgovoriti na američki napad je pokrenula pitanje da li će upotrebiti napredni sistem S-400 koji još nije testiran.

Ovaj protivvazdušni sistem je postavljen u Siriji nakon što je srušen ruski avion i za sada je služio za odvraćanje od napada.

Može da ispali tri tipa raketa i veruje se da postiže neverovatnu brzinu i efikasnost, pokrivajući gotovo čitavu Siriju.

Potpis ispod fotografije,

Rusija kaže da ne treba gajiti iluzije o nevidljivim avionima

Rusija kaže da ovaj sistem ima neverovatne mogućnosti da uzvrati i da „ne treba gajiti iluzije o nevidljivim avionima".

Rusija ima i nekoliko tipova aviona u Siriji: bombardere Suhoj-24 i Suhoj-25, transportne i špijunske avione i helikoptere.

Mnogi od njih su u bazi Hmejmim, glavnoj ruskoj vojnoj bazi za napade na pobunjeničke grupe.

Potpis ispod fotografije,

Ruski helikopteri Mi-24

Britanski voni budžet: 50 milijardi dolara

BBC novinar Džejms Lensdejl kaže da je britansko ministarstvo odbane spremno da koristi snage u Siriji.

To podrazumeva veći broj vojnih aviona koji se nalaze u bazi na Kipru i koji mogu da polete bilo kada.

Britanska vojska ima osam borbenih aviona „Tornado" u ovoj bazi, kao i rakete tipa „Tajfun". Ove rakete su prethodnih godina koristili u nebrojanim napadima na Irak.

Britanija ima flotu bespilotnih aviona na Bliskom istoku, uključujući i dronove tipa „Riper", koje su koristili u Iraku i Siriji.

Britanija za sada nema podmornice u Mediteranu i njihovo dovođenje bi moglo da traje danima.

Francuski vojni budžet: 34 milijarde dolara

Francuski nosač „Šarl de Gol" je već služio u operacijama protiv organizacije „Islamska država" u regionu, ali je sada na opravci. Može da prebaci oko 1.900 ljudi i arsenal raketa i bombi.

Francuska je za sada poslala mornare i avijatičare na američki nosač aviona „Džordž Buš" za obuku i zajedničke operacije.

Potpis ispod fotografije,

Francuski nosač „Šarl de Gol" je već služio u operacijama u Siriji

Francuska ima i nekoliko lovaca tipa „Miraž" i „Rafal" u Jordanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima koje je koristila za napade protiv „Islamske države" u Siriji i Iraku.

Francuski predsednik Emanuel Makron je rekao da će, ukoliko dođe do napada, meta biti hemijska postrojenja režima.

Sirijski vojni budžet: 2 milijarde dolara

Sirijski odbrambeni sistem je bio ozbiljno oštećen u poslednjim izraelskim napadima, ali ostaje pretnja za avione jer su njihove rakete i dalje dovoljno brze da ih obore.

Smatra se da je njihov sistem veoma napredan i sastoji se od raketa poput S-200. Nedavno je u njega uključeno rusko oružje tipa SA-22 i SA-17.

Sirija takođe ima i sofisticirani kineski radarski sistem.