Vazdušni napadi na Siriju: SAD i saveznici napali lokacije sa hemijskim oružjem

Američki predsednik Donald Tramp se obraća naciji oko situacije u Siriji 13. aprila 2018 u Beloj kući. Image copyright AFP
Natpis na slici Tramp je izjavio da su počeli napadi na Siriju.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska bombardovali su više vladinih ciljeva u Siriji na kojima se navodno nalazi hemijsko naoružanje.

Napadi su izvedeni kao odgovor na navodni hemijski napad na sirijski grad Dumu prošle nedelje.

U operaciji izvedenoj rano jutros, pogođen je glavni grad Damask, kao i dve lokacije u blizini Homsa, saopštio je Pentagon.

Ruski ambasador u Americi izjavio je da napad na Siriju, saveznika Moskve, „neće proći bez posledica."

„Britanija, Francuska i Sjedinjene Američke Države upotrebile su svoju moć protiv varvarizma i brutalnosti", izjavio je Tramp u obraćanju naciji iz Bele kuće.

Napadi su izvedeni kao „snažno sredstvo odvraćanja od proizvodnje, širenja i upotrebe hemijskog oružja," rekao je Tramp.

Ovo je najveći napad zapadnih sila protiv vlade predsednika Bašira al-Asada tokom sedam godina građanskog rata u Siriji.

Image copyright Reuters
Natpis na slici Snimci prikazani na sirijskoj televiziji

„Jedini napad"

Na brifingu u Pentagoru održanom ubrzo nakon Trampovog obraćanja naciji, general Džozef Danford naveo je tri cilja koji su pogođeni:

  • Naučno-istraživčka stanica u Damasku, navodno povezana sa proizvodnjom hemijskog i biološkog oružja.
  • Skladište hemijskog naoružanja zapadno od Homsa
  • Skladište sa opremom za hemijsko naoružanje i važno komandno mesto, takođe u blizini Homsa

Sirijska državna televizija prenela je da su vladine snage oborile više od deset raketa, tvrdeći da je oštećen samo istraživački centar u Damasku.

Troje civila je povređeno u Homsu, javlja državna televizija.

Natpis na slici Mapa na kojoj su obeleženi ciljevi u vazdušnim napadima na Siriju

Novinska agencija Rojters navodi reči komandanta milicije lojalne Asadu da je još lokacija pogođeno, među kojima su različiti ciljevi u blizini Damaska: vojna baza u oblasti Duma, vojna skaldišta u istočnom Kalamunu, oblast Kišva, u kojoj Iran, kako se veruje, gradi bazu, kao i istraživački centar u Masaifu na severu. Ovi navodi nisu potvrđeni.

Američki sekretar za odbranu Džejms Matis rekao je novinarima da nema podataka o američkim gubicima tokom operacije.

Predsednik Tramp je u obraćanju naciji rekao da je Amerika „spremna na ovakve odgovore sve dok sirijski režim ne prekine sa upotrebom zabranjenih hemijskih agensa. "

Međutim, Matis kaže da je „za sada, ovo jedini napad." General Danford je potvrdio da su napadi završeni.

Image copyright PA/Getty
Natpis na slici Tereza Mej i Donald Tramp dogovaraju zajedničku akciju u Siriji

Britanski udari na Homs

General Danford je takođe izjavio da su Sjedinjene Države posebno odredile ciljeve gde će biti „smanjen" rizik ruskih žrtava. Međutim, Pentagon tvrdi da Rusija, koja ima kopnene jedinice u Siriji koje podržavaju vladu u Damasku - nije unapred obaveštena o ciljevima.

Britanska premijerka Tereza Mej potvrdila je da su vojne jedinice ove zemlje uključene u napade, dodavši da nije bilo „praktične alternative upotrebi sile." Međutim, i ona je dodala da cilj napada nije „promena režima."

Velika Britanija je u napadima koristila četiri Tornado mlaznjaka koji su pogodili jedan od ciljea koje je naveo Pentagon - vojnu lokaciju u blizini Homsa gde se, kako se smatra, čuvaju materijali neophodni za pripremu hemijskog naoružanja, prema Britanskom ministarstvu odbrane.

Francuski predsednik Emanuel Makron takođe je potvrdio da je njegova zemlja učestvovala u operaciji.

„Desetine muškaraca, žena i dece masakrirano je upotrebom hemijskog oružja", rekao je pre nedelju dana, u vreme incidenta u Dumi. „Crvena linija je pređena."

Sirija: Šta može da postigne zapadna vojna intervencija?

Vojne snage glavnih aktera u Siriji

Analiza: hoće li ovog puta biti drugačije?

Džonatan Markus, vojni dopisnik

Ovaj napad je mnogo značajniji od američkog udara na sirijsku vazdušnu bazu pre nešto manje od godinu dana. Ipak, na prvi pogled čini se mnogo ograničenijim nego što bi se moglo zaključiti iz retorike predsednika Trampa.

Prošle godine je ispaljeno 59 raketa, a ovog puta je upotrebljeno dva puta više.

Napadi su za sada okončani, ali je dato jasno upozorenje da bi novi napadi mogli da uslede ukoliko se Asadov režim ponovo lati hemijskog naoružanja.

Vodilo se računa, tvrde Amerikanci, da se izbegnu sirijske i „strane" - čitaj ruske - žrtve.

Ali i dalje ostaje ključno pitanje. Hoće li predsednik Asad biti zastrašen?

Američki vazdušni napadi prošle godine nisu promenili njegovo ponašanje. Da li će ovog puta biti drugačije?

Sirija je negirala da je izvela napad na Dumu i Rusija, saveznica ove zemlje, upozorila je da bi vojni napadi zapadnih sila doveli do „rizika od početka rata".

Organizacija za zabranu hemijskog oružja poslala je misiju na mesto navodnog napada u Siriji, sa ciljem utvrđivanja svih okolnosti. Istražitelji treba da počnu sa radom kasnije u subotu.

Sana, državna sirijska agencija, opisala je akcije Zapada kao „flagrantno kršenje međunarodnog prava."

„Američka, francuska i britanska agresija na Siriju će propasti", javlja Sana.

Predsednički kabinet objavio je na Tviteru kratak video snimak Bašira al-Asada kako ulazi u kancelariju u 9 ujutru po lokalnom vremenu sa potpisom „Jutro postojanosti."

Udvostručiti rakete

Jedan američki zvaničnik izjavio je za agenciju Rojters da su Tomahavk raketet upotrebljene na više lokacija u Siriji.

Sekretar Matis je takođe izjavio da su napadi oko „dva puta" jači od onih iz aprila 2017. godine na grad Kan Šeikun u kome je poginulo više od 80 ljudi.

Naređeno je da se napadnu „ciljevi povezani sa hemijskim oružjem" pod kontrolom sirijske vlade, izjavio je Tramp.

Govoreći o sirijskom predsedniku Baširu al-Asadu, Tramp je rekao: „Ovo nisu potezi čoveka, već su zločini monstruma."

Posmatračka grupa sa sedištem u Londonu, Sirijska opservatorija za ljudska prava, navodi da je pogođeno više ciljeva od ona tri koja navodi Pentagon.

Zapadne sile su pogodile „naučne istraživačke centre, nekoliko vojnih baza i bazu Republikanske garde i Četvrtu diviziju u glavnom gradu Damasku i okolini."

Jedan stanovnik Damaska izjavio je za BBC njuz: „Na nebu je haos. Video sam da je ispaljeno više od 20 protivazdušnih raketa."

„Letele su izuzetno visoko, a onda su počele da vrludaju, kao da prate svoj cilj."

„Nisam video krstareće rakete, ali sam video kako u blizini ima ostataka."

Kakve su reakcije?

Međunarodne reakcije su pomešane.

Generalni sekretar NATO-a, Jen Stoltenberg, podržao je na Tviteru napade zapadnih sila, rekavši da oni koji koriste hemijsko oružje „moraju da odgovaraju."

Kanadski premijer Džastin Trudo je takođe izrazio podršku svoje zemlje napadima.

Džon Mekejn, predsedavajući Komiteta za naoružanje američkog Senata i najviši zvaničnik republikanaca koji često kritikuje predsednika, pohvalio je Trampa zbog preduzimanja vojne akcije.

Međutim, sa druge strane, među demokratama se čuje da je trebalo da predsednik Tramp dobije ovlašćenja Kongresa za korišćenje vojne sile.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, upozorio je članice Ujedinjenih nacija na odgovornost.

„Postoji obaveza, posebno kada se radi o pitanjima mira i bezbednosti, da se deluje u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava uopšte," rekao je Gutereš.

„Pozivam sve zemlje članice da pokažu uzdržanost u ovim opasnim okolnostima."