Hemijski napad u Siriji: inspektori će vršiti istragu

Čovek s maskom za kiseonik nakon navodnog napada hemijskim oružjem u Dumi Image copyright AFP
Natpis na slici Čovek s maskom za kiseonik nakon navodnog napada hemijskim oružjem u Dumi

Inspektori za hemijsko oružje u Siriji su u sredu dobili dozvolu da posete mesto na kome je navodno izvršen napad, izjavili su predstavnici Rusije.

Međunarodni tim se nalazi u Siriji od subote, ali nije im bilo dozvoljeno da posete Dumu.

Napad izvršen 7. aprila podstakao je Sjedinjene Države, Veliku Britaniji i Francusku na vojnu intervenciju.

Sirija i njena saveznica Rusija negiraju da je došlo do napada hemijskim oružjem, a ruska strana tvrdi da je u pitanju „izrežirana predstava".

Image copyright AFP
Natpis na slici Inspektori za hemijsko oružje će ući u Dumu radi vršenja istrafe

Rano ujutru u utorak, sirijski državni mediji preneli su vest da je protivvazdušna odbrana uzvratila na napade projektilma iznad grada Homsa na zapadu ove zemlje.

Projektili su pogodili vazdušnu bazu Šajrat, prenose mediji bez navođenja ko je odgovoran za to.

Iz drugog izvora pro-iranske Hezbolah milicije stižu navodi da su sirijske vazdušne snage presrele tri projektila koja su ciljala vojni aerodrom Dumer, severnoistočno od Damaska.

Portparol Pentagona izjavio je za Rojters: „Trenutno nema aktivnosti američkih vojnih snaga u toj oblasti".

Izrael za koji se veruje da je izvršio napade na različite ciljeve u Siriji više puta od 2012. se nije oglašavao. Izraelska strana retko kad priznaje da vrši napade.

Šta se dešava u Siriji?

Rano ujutru u subotu po sirijskom vremenu, SAD, Velika Britanija i Francuska započeli su koordinisani vazdušni napad na više ciljeva u ovoj zemlji.

Operacija je bila odgovor na napad hemijskim oružjem za koje zapadna strana tvrdi da su izvele snage sirijskog predsednika Bašara al-Asada i u kojem ima na desetina žrtava.

Inspektori iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) nalaze se u prestonici Damasku već nekoliko dana, ali im je tek sad dozvoljen pristup mestu na kom je izvšen navodni napad.

Kada u sredu stignu na mesto navodnog napada proći će 11 dana od incidenta. Očekuje se da će uzeti uzorke zemljišta kako bi utvrdili da li je u napadu korišćena neka hemijska supstanca i koja tačno.

Image copyright AFP
Natpis na slici Odnosi sa Zapadom "gori nego u vreme Hladnog rata" kaže Lavrov

Američki predstavnik u ovoj organizaciji je izrazio bojazan da su Rusi posetili mesto napada i „manipulisali dokazima" kako bi omeli istragu.

U intervjuu za emisiju Hardtok na BBC, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je međutim izjavio: „Mogu da garantujem da ruska strana ništa nije dirala na tom mestu".

Takođe je rekao da su navodni dokazi koje poseduju SAD, Velika Britanija i Francuska „zasnovani na natpisima u medijima i na društvenim mrežama" i da je u pitanju „izrežirana predstava".

Lavrov i drugi ruski zvaničnici su kritikovali zapadne saveznice jer su izvršile napad pre nego što je tim stručnjaka za hemijsko oružje otpočeo istragu.

Više o ovoj priči