Barbara Buš preminula u 92. godini

Barbara Buš, fotografisana 2008. Image copyright Getty Images
Natpis na slici Barbara Buš

Barbara Buš, bivša prva dama SAD i zagovornica širenja pismenosti, preminula je u 92. godini.

Bila je majčinska figura političke dinastije iz koje potiču dva predsednika Sjedinnjenih Država - njen muž Džordž Buš i sin Džordž V. Buš.

Barbara Buš, prva dama od 1989. do 1993. godine, bila je lošeg zdravlja već neko vreme i odbila je dalje lečenje.

Počast joj je odata sa svih strana američke političke scene.

Njen suprug je u 93. godini života američki predsednik koji najduže živi. Njihov sin, Džordž, izabran je 2000. godine i služio je u dva mandata kao 43. predsednik Amerike.

Ovim povodom je izjavio: „Moja draga majka preminula je u 92. godini. Laura, Barbara, Džena i ja smo tužni, ali mi smo spokojni, jer znamo da je i ona. Barbara Buš bila je veličanstvena prva dama i jedinstvena osoba - donela je ljubav i pismenost milionima ljudi".

Image copyright Reuters
Natpis na slici Barbara Buš i njen sin Džordž

Buš je rekao i da je majka „bila živahna i nasmejana do samog kraja", dodajući: „Ja sam srećan čovek što je Barbara Buš bila moja majka. Jako će nedostajati našoj porodici i hvala vam na vašim molitvama i lepim željama".

U saopštenju kancelarije njenog supruga, Barbara Buš opisana je kao „neumorni zagovornik pismenosti u porodici".

Drugi sin Barbare Buš je Džeb Buš, guverner Floride od 1999. do 2007. godine i jedan od neuspešnih kandidata za predsednika SAD 2016. godine.

Kao prva dama, Buš je otišla korak dalje od tradicionalne uloge političke supruge, osnivanjem „Fondacije Barbare Buš - pismenost u porodici" kako bi pomogla roditeljima i deci iz ugroženih zajednica da nauče da čitaju i pišu.

Image copyright Reuters
Natpis na slici Barbara Buš sluša govor sina

„Stub porodice"

Bila je žestoka zagovornica ljudskih prava i često se suprotstavljala mnogim pristalicama Republikanske partije njenog supruga, posebno kada se radilo o pravu na abortus, koje je iskreno podržavala.

U saopštenju Bele Kuće, predsednik Donald Tramp naveo je da će gospođa Buš biti upamćena po posvećenosti svojoj porodici i zemlji.

Barak i Mišel Obama je opisuju kao „stub porodice posvećene javnoj službi" i kao „primer odmerenosti i pristojnosti koji predstavlja najbolji primer američkog duha".

Još jedan bivši američki predsednik, Bil Klinton, rekao je da je Buš bila „odlučna u podršci porodici i prijateljima, svojoj zemlji i ciljevima".

Rekao je i da on i Hilari Klinton „nikada neće zaboraviti učtivost koju su nam ona i predsednik Buš ukazali".

Buš je bila poznata po snežno beloj kosi, pa su je u porodici zvali „Srebrna lisica".

Jednom prilikom je odbacila spekulacije o tome kako utiče na supruga u vreme kada je bio u Beloj Kući rekavši: „Ja se ne igram u njegovoj kancelariji, on se ne igra u mom domaćinstvu".

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Barbara Buš sa suprugom Džordžom na početku braka

Barbara Buš je takođe pokrenula debatu o rodnoj ravnopravnosti 1990. godine u obraćanju studentkinjama Velzli koledža.

Diplomcima je poručila: „Ko zna, negde u ovoj publici možda sedi neko ko će jednog dana slediti moje korake i predsedavati Belom Kućom kao supruga predsednika, i želim joj svu sreću."

Džordž Buš, 41. predsednik SAD, pati od Parkinsonove bolesti i koristi invalidska kolica.

Nedavno je objavljeno da je Barbara Buš odbila dalje medicinsko lečenje nakon nekoliko poseta bolnici, ali u saopštenju nije otkrivena prava priroda njene bolest

Rekla je da poslednje dane želi da provede u krugu porodice.

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Tokom kampanje Džordža Buša za predsednika

Barbara Buš je rođena kao Barbara Pirs, ćerka Marvina Pirsa, publiciste Mekol magazina. Odrasla je u Raju, u državi Njujork.

Budućeg supruga upoznala je 1941. godine na božićnoj žurci u Konektikatu, a par je proslavio 73. godišnjicu braka u januaru ove godine.

Imali su šestoro dece uključujući i ćerku, Robin, koja je umrla kao trogodišnjakinja od leukemije, 1953. godine.

Pored Džordža i Džeba, ostala deca iz porodice Buš su Nil, Marvin i Doroti.

Barbara Buš je bila jedna od samo dve žene čiji su suprug i sin postali predsednici SAD, a jedina koja je prisustvovala ceremoniji preuzimanja dužnosti obojice.

Abigejl Adams je bila udata za drugog američkog predsednika Džona Adamsa i majka šestog predsednika, Džona Kvinsija Adamsa, mada nije doživela da on bude izabran.