Šef CIA Majk Pompeo tajno putovao u Severnu Koreju

Majk Pompeo (levo), Kim Džong Un i Donald Tramp Image copyright Reuters
Natpis na slici Majk Pompeo (levo), Kim Džong Un i Donald Tramp

Direktor CIA Majk Pompeo se u Pjongjangu tajno sreo sa predsednikom Severne Koreje Kim Džong Unom, tvrde američki mediji.

Sastanak na temu predstojećeg susreta američkog predsednika Donalda Trampa i Kim Džong Una je održan početkom aprila, rekli su neimenovani američki zvaničnici.

Tramp je i ranije nagoveštavao mogućnost direktnih pregovora sa Pjongjangom na visokom nivou, ali ovaj neočekivani i tajni susret predstavlja prvi direktni kontakt visokih zvaničnika od 2000. godine.

„Iamli smo direktne razgovore na... veoma visokom nivou", poručio je Tramp sa Floride, gde mu je gost japanski premijer Šinzo Abe.

Predsednik je dodao da je dao svoj „blagoslov" za pregovore između Severne i Južne Koreje kako bi se mirovnim sporazumom formalno okončao korejski rat, koji je trajao od 1950. do 1953.

I Južna Koreja je poslala signal da želi formalni kraj sukoba. Južnokorejski predsednik Mun Dže-In bi trebalo da se sretne sa Kimom krajem aprila.

Šta znamo o tajnom sastanku"?

Vest da je sadašnji šef CIA koga je Tramp nominovao za državnog sekretara tajno putovao u Severnu Koreju kako bi se sreo sa Kimom prvi je objavio „Vašington Post".

Osim toga se ne zna gotovo ništa, osim da se razgovaralo o pripremama za susret Kima i Trampa.

Prema izjavama dva neimenovana izvora „Vašington postu", do susreta je došlo ubrzo nakon što je Tramp nominovao Pompea za državnog sekretara.

Naknadno je i agencija Rojters javila da su joj visoki zvaničnici potvrdili da se Pompeo sreo sa Kimom.

Bela Kuća se ovim povodom dosad nije zvanično oglasila.

Kad i gde će se održati samit?

Tramp je u martu iznenadio svetsku javnost kad je prihvatio sugestiju Pjongjanga o direktnim pregovorima. Dosad se nijedan američki predsednik tokom svog mandata nije sreo sa severnokorejskim liderom.

Tada je rekao da bi do samita moglo da dođe početkom juna „ili malo ranije" i da se razmatra nekoliko lokacija, od kojih nijedna nije u SAD.

Analitičari spekulišu da bi susret mogao da se održi u demilitarizovanoj zoni između dve Koreje, u nekoj azijskoj ili evropskoj zemlji ili na brodu u međunarodnim vodama.

Image copyright AFP
Natpis na slici Kim Džong Un je iznenadio svet novom otvorenom politikom

Severna Koreja je decenijama bila izolovana i izložena međunarodnim sankcijama zbog teških zloupotreba ljudskih prava i razvijanja nuklearnog oružja.

Dosad je izvela šest nuklearnih proba i tvrdi da njene rakete mogu da dosegnu američko tlo.

Međutim, Zimske olimpijske igre koje su se u februaru održale u Južnoj Koreji neočekivano su poslužile kao okidač za niz diplomatskih kontakata Pjongjanga sa Kinom, Južnom Korejom, a sad i sa SAD.

Više o ovoj priči