Severnokorejska kriza u 300 reči

Severnokorejska raketna proba u martu 2017. Image copyright Reuters
Natpis na slici Prethodni pokušaji pregovora po principu „pomoć-za-razoružanje" nisu uspeli

Sukob sa Severnom Korejom je kriza koja, u najgorem slučaju, preti nuklearnim ratom. Iznenadne najave o direktnim razgovorima sa SAD znače da postoji šansa za mir, ali je situacija složena. Hajdemo nekoliko koraka unazad.

Zašto Severna Koreja želi nuklerano oružje?

Korejsko poluostrvo podeljeno je posle Drugog svetskog rata, a komunistički sever razvio se u staljinistički autoritarni sistem.

Izolovana sa globalne pozornice, Severna Koreja tvrdi da joj je nuklearno oružje jedina sila u borbi protiv spoljnog sveta koji želi da je uništi.

Mogu li izvesti nuklearni napad?

Moguće, ali verovatno da neće.

Severna Koreja je izvela šest nuklearnih testova. Jedan je, kažu, bio test hidrogenske bombe.

Tvrde i to - mada nikada nije potvrđeno - da su razvili nuklearnu bombu toliko malu da može stati na raketu dugog dometa.

Takođe imaju i balističke rakete za koje stručnjaci tvrde da mogu da stignu do SAD, glavnog neprijatelja Pjongjanga.

Ujedinjene nacije, SAD i EU odgovorile su strogim sankcijama.

Image copyright Reuters
Natpis na slici Severnokorejski lider Kim Džong Un sa saradnicima

Zašto se Kim ne može smeniti?

Sever ima rakete uperene ka Južnoj Koreji i Japanu. Preventivni udar na Pjongjang može da izazove veliku odmazdu, koja bi bila smrtonosna za veliki broj stanovnika Severne Koreje.

Kina je, kao najveća azijska sila, zabrinuta da bi pad režima i korejsko ujedinjenje dovelo snage SAD - trenutno stacionirane u Južnoj Koreji - direktno na njene granice.

Preokret bez presedana?

Prethodni pokušaji pregovora po principu „pomoć-za-razoružanje" nisu uspeli.

Severna Koreja je, međutim, u januaru započela direktne razgovore za Seulom, a kasnije je njena delegacija prisustvovala Zimskoj Olimpijadi u Južnoj Koreji.

Pjongjang je potom predložio direktne razgovore sa SAD - ponuda koju je predsednik Tramp prihvatio - i izjavio da je posvećen denuklearizaciji.

Razgovori između gospodina Kima i Trampa bili bi bez presedana, ali detalji, dnevni red i vreme susreta još nisu potvrđeni.

Više o ovoj priči