Žena nastradala u eksploziji mlaznog motora na avionu

Istražitelji procenjuju štetu na motoru aviona Sautvest Erlajnza na fotografiji objavljenoj u Filadelfiji, Pensilvanija, 17. april 2018 Image copyright Reuters
Natpis na slici Istražitelji kažu da je mlazni motor eksplodirao

Jedna žena je poginula a sedmoro putnika je povređeno kada je došlo do eksplozije motora na avionu na letu broj 1380 Sautvest Erlajnza.

Avion je prinudno sleteo u Filadelfiji nakon što su prozor, krila i trup aviona oštećeni.

Prvi nalazi govore o tome da nedostaje deo ventilatora motora. Na snimku se mogu čuti reči jednog od pilota, „imamo rupu i neko je izleteo van".

Poslednja smrt putnika na komercijalnim letovima u SAD bila je 2009. godine.

Boing 737-700 bio je na putu iz Njujorka do Dalasa u Teksasu, sa 143 putnika i petočlanom posadom kada je došlo do incidenta.

Svedoci kažu da je motor sa leve strane aviona pukao i razbio prozor, što je dovelo do velikog pada pritiska, zbog čega jednu od putnica vazduh umalo nije usisao van letelice.

Ostali putnici su je povukli unutra.

Avion je kasnije bezbedno sleteo, potvrdili su zvaničnici vatrogasnih službi.

Image copyright United Way of Central New Mexico
Natpis na slici Dženifer Riordan, majka dvoje dece i potpredsednica banke

Žena koja je nastradala zvala se Dženifer Riordan, majka je dvoje dece i potpredsednica banke u Vels Fargu u Albukerkiju, Nju Meksiku, piše Filadelfija Inkvajer.

U snimku kontrole leta koji je objavio NBC Njuz, čuju se reči pilota Tejmi Džo Šulca: „Deo letelice nam nedostaje, tako da ćemo morati da usporimo".

Upitan da li je avion u plamenu, on odgovara da nije ali dodaje: „Kažu da imamo rupu i da je neko izleteo iz nje."

Američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo otvorila je istragu.

Iz Nacionalnog odbora za bezbednost saobraćaja (NTSB) kažu da je preliminarna istraga otkrila da oštrica ventilatora motora nedostajala kao i da ima dokaza o dotrajalosti metala koji se u određenom trenutku izgleda odlomio.

Direktor NTSB Robert Sumvolt kaže da je deo motora pronađen u Bernbilu, Pensilvaniji, oko 112 kilometara dalje od Filadelfije.

Image copyright CBS
Natpis na slici Avion u Filadelfiji

„Ovo je dosta neobično tako da događaju pristupamo veoma ozbiljno", rekao je on, dodajući da bi istraga mogla da traje od 12 do 15 meseci. Novinarima je objasnio da se taj tip motora - CFM56 - „veoma često koristi u komercijalnom transportu".

Iz Sautvest Erlajnza kažu da će „iz predostrožnosti" ubrzati inspekcijski nadzor tog tipa motora, najavivši kraj inspekcije u narednih 30 dana.

U saopštenju su naveli i da su iskazali saosećanje sa svima koje je ovaj „tragičan događaj" pogodio.

Iz vatrogasne službe Filadelfije navode da je jedan od putnika odveden u bolnicu u kritičnom stanju, dok je sedmoro ostalih putnika imalo manje povrede, te da su zbrinuti na licu mesta.

Šef vatrogasne službe Adam Tiel kaže da su putnici i posada „učinili neverovatne stvari, s obzirom na veoma teške okolnosti".

Prvi vatrogasci na licu mesta su „primetili curenje goriva i blagu vatru na jednom od motora", rekao je, dodajući da su koristili vatrogasnu penu.

Image copyright Twitter/ @mtranchin
Natpis na slici Razbijen prozor i iskorišćene maske za kiseonik

„Snažan prasak"

Društvene mreže preplavile su slike putnika sa maskama za kiseonik dok se avion trese oko njih.

„Odjednom smo čuli snažan prasak, zveketanje...", kaže jedan od putnika.

„Jednostavno se pokidala leva strana motora... bilo je zastrašujuće", kaže Kristofer Džonson za CNN.

Timoti Burman, pastor iz Njujorka, za Filadefija Inkvajer kaže da je sedeo u zadnjem delu aviona kada je čuo glasan udarac.

„Odjednom, kao da smo propali 30 metara", kaže on.

„Na trenutak kao da smo bili bez kontrole. Delovalo je kao da je pilotu teško da kontroliše avion. Iskreno, mislim da smo svi mislili da ćemo se srušiti".

Kada su stjuardese rekle putnicima da se pripreme za udar, gospodim Burman kaže da su se on i njegova supruga bojali najgoreg.

„Svi smo veoma zahvalni što smo živi", kaže on. „Zahvaljujući Bogu, i zahvaljujući tom pilotu".

Marti Martinez, jedan od putnika, objavio je lajv na Fejsbuku sa naslovom: „Nešto nije u redu sa našim avionom! Izgleda da padamo! Prinudno sletanje! Let Sautvesta od Njujorka do Dalasa!!"

Posle sletanja je za CBS Njuz ispričao da je izgledalo kao da je avion u „slobodnom padu", i dodao da je video da spasioci odvode jednu povređenu ženu.

„Bilo je krvi svuda", kaže on.

„Prvo se čula eksplozija, skoro istog trenutka su pale i maske za kiseonik, a verovatno u roku od 10 sekundi je motor udario u prozor i širom ga otvorio".