Ministar ismejan zbog tvrdnje da je internet smišljen u drevnoj Indiji

Zidna umetnost: Sandžaj priča Dritaračtri o Mahabharata ratu Image copyright Getty Images
Natpis na slici Ministar Deb citirao drevni ep Mahabharata

Indijski ministar koji je tvrdio da su internet izmislili drevni Indijci pre nekoliko hiljada godina postao je predmet podsmeha.

Biplab Deb, glavni ministar severnoistočne indijske države Tripura, izjavio je da se još u drevnom epu „Mahabharata" pominje internet.

Ali njegove reči nisu naišle na odobravanje.

„Tripura CM Biplap Deb" je jedan od glavnih trendova na Tviteru, i sve je veći broj Indijaca koji ga ismevaju.

Deb se ovom tvrdnjom, zapravo, pridružio dugačkoj listi indijskih ministara u nacionalističkoj vladi trenutno na vlasti - uključujući i premijera Narenda Modija - koji tvrde da su mnoge od modernih naučnih i tehnoloških dostignuća izmišljena pre mnogo vekova.

Dvadeset miliona kandidata za sto hiljada poslova

Simpsonovi odgovaraju na kritike o Apuu

Premijer Modi je 2014. godine grupi doktora i medicinskog osoblja u bolnici u Mumbaju rekao da je estetska hirurgija izmišljena u drevnoj Indiji.

U septembru prošle godine, izjava ministra osnovnog obrazovanja Satjapala Singa da je avion prvi put pomenut u drevnom epu „Ramajana" izazvala je zgražanje mnogih.

Kritičari navode da je ovo opasan trend:

Deb je rekao da je bitka kod Kurukšetra opisana u epu „Mahabharata" dokaz postojanja ne samo interneta, već i satelitske tehnologije u drevnoj Indiji.

Rekao je i da činjenica da je jedan od likova u epu, Sandžaha, bio sposoban da svom kralju Dritarašatri do detalja opiše bitku koja se odvijala kilometrima daleko od njih, pokazuje da je Indija imala pristup takvim tehnologijama.

Ovo je, razumljivo, inspirisalo neka skeptična pitanja, uključujući i ona koja postavljaju profesori istorije Južne Azije.

Druge more „praktičnije" brige.

Povezane teme