Tramp će napustiti sastanak sa Kim Džong Unom ako ne bude uspešan

Američki predsednik Donald Tramp Image copyright Getty Images
Natpis na slici Tramp: pritisak na Severnu Koreju se nastavlja dok ne odustane od nuklearnog oružja

Američki predsednik Donald Tramp kaže da će napustiti planirani razgovor sa liderom Severne Koreje, Kim Džong Unom, ukoliko ne bude uspešan.

Na zajedničkoj konferenciji za štamu sa japanskim premijerom Šinzo Abeom na Floridi, Tramp je rekao da će pritisak na Severnu Koreju da se nastavi dok se ne odrekne nuklearnog oružja.

Američki predsednik je dodao da će „uz dužno poštovanje" sastanak da napusti ako proceni da ne donosi plodove.

Tramp je prethodno potvrdio da se direktor CIA i kandidat za američkog državnog sekretara Majk Pompeo tajno sastao sa severnokorejanskim liderom.

Cilj susreta je bio da se vidi da li Kim ima ozbiljne namere da pregovara.

To je bio sastanak SAD i Severne Koreje na najvišem nivou od 2000, kada se tadašnja državna sekretarka Madlen Olbrajt sastala sa ocem sadašnjeg vođe Kim Džong Ilom.

Tramp je rekao da je Pompeo uspostavio „dobre odnose" sa severnokorejanskim liderom, koga je poslednji put nazvao „malim raketnim čovekom", kao i da je sastanak protekao „glatko".

Očekuje se da će do sastanka doći pre juna, ali detalji, kao i mesto održavanja još nisu poznati.

Japan traži oslobađanje otetih državljana

Analitičari smatraju da će do susreta doći u demilitarizovanoj zoni između Severne i Južne Koreje, u drugoj azijskoj zemlji ili, čak, u nekoj evropskoj zemlji.

Sa Kim Džong Unom će se sledeće nedelje sastati predsednik Južne Koreje, Mun Džae In.

Južnokorejanski lider je prošlog četvrtka saopštio da je Severna Koreja rekla da je spremna za „potpunu denuklearizaciju".

Šef CIA Majk Pompeo navodno tajno putovao u Severnu Koreju

Ko kontroliše najotrovnije hemikalije

Severna Koreja je izvela šest nuklearnih proba i ima rakete za koje kaže da mogu da dosegnu do SAD.

Do smanjenja tenzija je, međutim, došlo na Olimpijskim igrama u februaru u Južnoj Koreji, na kojima se pojavila severnokorejanska delegacija.

U nedeljama koje su usledile došlo je do susreta kineskih i južnokorejanskih zvaničnika sa severnokorejanskim državnim vrhom.

Image copyright AFP
Natpis na slici Megumi Jokota je imala trinaest godina kada su je kidnapovali severnokorejanski agenti na putu od škole u aprilu 1977.

Japanski premijer je, govoreći o Severnoj Koreji, tražio od Trampa da pomogne u oslobađanju japanskih državljana koje je ova zemlja kidnapovala tokom sedamdesetih i osamdesetih.

Severna Koreja je priznala da je u ovom periodu otela 13 japanskih državljana kako bi učili njihove špijune japanskom jeziku i običajima. Japan veruje da je taj broj mnogo veći.

Tri amerkička državljana su takođe zadržana u Severnoj Koreji.

Tramp je rekao da će SAD „veoma ozbiljno da rade" na oslobađanju japanskih građana.

„Postoje velike šanse da do toga dođe, imamo veoma dobar dijalog", izjavio je Tramp.

Tramp je sa japanskim premijerom razgovarao i o „slobodnim, pravičnim i uzajamnim trgovinskim sporazumima".

On je rekao da se protivi Transpacifičkom trgovinskom sporazumu osim ako Japan i drugi partneri u trgovinskoj razmeni ne ponude „sporazum koji ne mogu da odbijem".

Više o ovoj priči