Ne, BBC ne izveštava o kraju sveta

Glumac Mark Rajs u lažnom BBC video klipu Image copyright Benchmart Assesment
Natpis na slici Poznat je studio, ali ovo nisu BBC vesti

Gledaoci, koji su bili ubeđeni da je u pitanju pravi video, kontaktirali su BBC.

Na Jutjub snimku, kompanija koja je napravila video navela je da se prilog bavi izmišljenim događajima, pre nego što im je nalog ukinut.

Ali na Votsapu, gde je video deljen bez objašnjenja, neki korisnici su dovedeni u zabludu.

Šta je sadržaj video klipa?

Prvi kadar prikazuje poznati prostor BBC redakcije, voditelja ozbiljnog izraza lica koji objašnjava da se "desio veoma ozbiljan incident između Rusije i NATO-a".

„Iako detalji nisu poznati, prvi izveštaji ukazuju da su NATO snage gađale ruski avion za nadgledanje sa jednog od svojih brodova", rekao je voditelj.

U nastavku priloga, ovaj incident je eskalirao u sukob u kome su ruski vojni brodovi otvorili vatru na NATO ciljeve, kraljevska porodica je evakuisana, emitovano je saopštenje kojim se upozoravaju gledaoci da ostanu kod kuće, pošto je počeo termonuklearni rat, a uništen je nemački grad Majnc i deo Frankfurta.

Image copyright Benchmark Assesment
Natpis na slici Ovako ne izgleda početak rata

Ništa od ovoga nije istina. Prilog je profesionalno napravljen, ali postoji nekoliko stvari koje ukazuju da je u pitanju izmišljotina.

Kako da znate da ovo nije istina?

Iako se BBC oznake koriste u video klipu, font, stil snimanja i grafički elementi su drugačiji.

Ako vam neko pošalje video preko Votsapa, koji navodno potiče od poznate medijske organizacije, ali niste sigurni u to, potražite taj video na sajtu te organizacije.

U ovom slučaju, ako bi termonuklearni rat počeo, a BBC izveštava o tome, to bi sigurno bilo spomenuto na sajtu i druge medijske organizacije bi to potvrdile.

Ko je snimio video i zašto?

Na snimku se pojavljuje glumac Mark Rajs, a napravila ga je jedna irska kompanija 2016. godine.

Rajs je rekao za BBC: „Napravila ga je kompanija Benčmark asesment grup kao psihometrijski test za svoje klijente, kako bi proverili kakva će biti njihova reakcija u slučaju katastrofe".

„Na originalnom Jutjub snimku jasno je da ovo nije istina. Video čak ni ne izgleda kao uobičajeni BBC prilog. To nije ni bila namera."

Image copyright Benchmark Assesment
Natpis na slici Jutjub nalog ove kompanije je ugašen

„Meni su angažovali kao glumca, snimio sam video ispred zelenog ekrana. Nisam učestvovao u montaži ili završnoj produkciji."

Rajs je poslao snimljeni materijal Dejvidu Ringvudu, direktoru sektora za procenjivanje u ovoj kompaniji.

Kako stoji na sajtu kompanije Benčmark asesment grup je „osnovana 2006. u Irskoj" i radi s klijentima na razvoju „metodologija za procenu selekcije, razvoja i upravljanje karijerom".

Ringvud nije odgovorio na pitanja tokom pisanja ovog članka.

Kako je BBC reagovao?

U četvrtak ujutru, iz BBC kancelarije za medije objavljeno je na Tviteru da su svesni da postoji video klip „koji je navodno izveštaj o sukobu NATO-a i Rusije .... i da je taj video popularan".

„Video je s Jutjuba i sadrži obaveštenje da je u pitanju dramatizacija, a ne realni događaj", napisao je portparol BBC-a.

"Međutim, ljudi koji dele ovaj video ne spominju ovu informaciju i zbog toga moramo da reagujemo", stoji u saopštenju.